Konyha tervezés? Kövesd ezeket az alapelveket!

Konyha tervezés során nagy fejtörést okozhat, hova helyezd el az egyes elemeket, berendezéseket. Különösen akkor, ha nem kérsz segítséget egy szakembertől. Ez persze nem lépéshátrány, mert így is van esélyed előnyösen berendezni a lakás egyik legforgalmasabb pontját, egyszerűen szem előtt kell tartanod bizonyos szempontokat – mert a legszebb konyhát is gyorsan megutálhatod, ha kényelmetlen a használata.

Konyha tervezés? Kövesd ezeket az alapelveket!

konyha tervezés

A sorrendnél a praktikusság legyen a vezényszó

Kezdjük a sorrenddel. Ahhoz, hogy úgy érezd, a sütés, főzés vagy a romeltakarítás során minden a kezed ügyében van, a berendezések elhelyezésénél ügyelni kell arra, mit mi után helyezel el. A komfort érzése akkor alakul ki benned, ha nem kell feleslegesen szaladgálnod. A konyha kialakítása sokféle lehet, az U alaktól kezdve az egysoroson át a szigetesig, de ettől függetlenül van néhány alapelv, amit a konyha tervezés során érdemes betartanod.

Az első, hogy a hűtő a bejárathoz közel kapjon helyet és legyen mellette egy pultszakasz, így sokkal egyszerűbb lesz a bevásárlás utáni elpakolás. Ezután következhet a mosogató, illetve egy újabb, pakolásra alkalmas felület, ahova leteheted a már megmosott alapanyagokat, de előkészítésre is használhatod.

Logikailag következik a tűzhely, majd a tálaláshoz használt pult, vagy konyhablokk. Ha gondolatban megfőzöl egy levest, akkor könnyen beláthatod, hogy tényleg ez a legpraktikusabb elrendezés.

konyha tervezés - macska

Nem csak az alapméret számít

A felsorolásból kiemelnénk a sütőt és a mosogatót, amelyeket véletlenül se tedd a fal mellé, a konyha sarkába. A berendezések ettől minimum 40 cm-re legyenek, mert ezzel elkerülheted, hogy a könyököd a falba ütközzön.

Ha a konyha elrendezése nem teszi lehetővé a három fő művelethez (előkészítés, főzés, tárolás) szükséges munkaterület egy oldalra való elhelyezését, akkor a mosogatót és a tűzhelyet ugyanarra az oldalra tedd.

Ennek különösen akkor látod hasznát, ha kifut valami, tésztát szűrsz le vagy a leveshez előkészített zöldségeket szeretnéd a lábasba tenni.

konyha tervezés - zöldségek

A bútorokkal kapcsolatban nemcsak azok alapméretét kell figyelembe venned, hanem azt is, hogy az ajtók és fiókok kinyitásakor is kényelmesen elférj. Ennek érdekében érdemes legalább 50 cm-nyi plusz hellyel számolnod, mert így biztosan marad elegendő tered, amikor a konyhában tevékenykedsz.

A konyhabútorok mellett ügyelj a hűtőszekrény nyitási irányára is – a legjobb, ha még a vásárlás előtt végiggondolod, melyik nyitási irány lesz számodra a legpraktikusabb.