Kilincs

Ebben a kategóriában vár a teljes kilincs kínálat, melyek között biztosan rátalálsz az igazira! Mikor lakásunk berendezését tervezzük, egész biztosan nem az első helyen fog szerepelni az a kérdés, hogy milyen kilincs legyen a beltéri ajtónkon. 

 

Éppen ezért talán te sem gondoltál erre eddig és most meglepve tapasztalod a széles választékot, sőt, hirtelen talán dönteni sem tudsz, hogy milyet, illetve melyiket válaszd. Pedig a kilincsnek nagy szerepe van, nem csak a beltéri ajtónk funkcionális működésében, de sokkal esztétikusabbá is teszi az ajtónkat. Azt is mondhatjuk, hogy a kilinccsel válik teljessé az összkép. 

tovább bezár
Készletinformáció
További szűrők

Milyen kilincset válasszunk? 

 

A beltéri ajtók általában hagyományos, kulcsos zárral szereltek, amihez régen hosszúcímes, ma már inkább úgynevezett rozettás kilincseket szoktak szerelni. A hosszúcímesnél egy hosszú címkén helyezkedett el a kilincs és a zár is, míg a rozettás kilincsnél külön találjuk a kilincset, alatta pedig a zárat, melyet egy kör vagy négyzet alakú rozetta vesz körbe. 

 

Vannak speciális helyiségeink, ilyen például a fürdő vagy a toalett, ahova toalett (WC) záras beltéri ajtót is választhatunk. Ehhez WC záras kilincsre lesz szükségünk. Itt a zár nem kulccsal, hanem egy fordító gombbal működik belülről, ami ha szükséges, kivülről akár egy fém érmével is kinyitható. 

 

Vannak cilinderzáras ajtók is, ahova úgynevezett PZ rozettás kilincset kell választanunk. 

 

Hogy melyik kilincs milyen, általában a rozettánál jelölik: 

 

  • BB rozetta: a normál szakállas kulccsal működő zár testhez,
  • WC rozetta: a fordító gombos zárhoz,
  • PZ rozetta: a cilinderes zárbetéthez.

 

A kilincs anyaga

 

Egy másik szempont ami alapján választanunk kell, az a kilincs alapanyaga. Amikor erről döntünk, érdemes megfigyelni az otthonunk egyéb fémtárgyainak színét, és jó ötlet, hogy azokkal harmonizáló kilincset válasszunk! Fontos ilyenkor tekintettel lenni arra is, hogy a beltéri ajtónk milyen anyagú és színű vasalatokkal készültek, illetve kerültek rögzítésre. 

 

Az kilincs anyagának kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy milyen igénybevételnek lesz kitéve az ajtónk. Lehet króm, fényes vagy matt, nikkel vagy vas, inox, króm-inox, de akár alu is. 

 

Aztán ott van még nekünk a forma is. Modern, minimalista, mediterrán vagy elegáns? Ennek megfelelően lehet ívelt, lágyan hajlított vagy egyenes, lehet lapos vagy hengeres. A rozetták formája is szabadon választható. Lehet négyzetes, de akár kör alakú is. 

 

Nézz körül kilincseink között, ahol bármilyen dekorfóliás, CPL vagy iridium felületű nyílászáróhoz megtalálod a legmegfelelőbbet!