Robotfűnyíró kisokos

A robotfűnyíró telepítése

Robotfűnyíró kisokos

Amikor túl vagyunk a tervezésen, a munka legnehezebb részét már elvégeztük. Innentől csak az immár átgondolt rendszer kialakítására lesz szükségünk.

 

Amint megterveztük az eszköz “telephelyét”, azaz a töltőállomást, illetve az útvonalat, nincs más hátra, mint a határolóhuzallal szigeteket alkotni, azokat a helyeket körbevenni, ahová nem szeretnénk, ha bemenne a robotfűnyíró. Fák, virágágyások, térkő és társai. A határolóhuzallal egy sávot is kialakíthatunk, ahol szeretnénk, ha nyírná a füvet az önműködő fűnyíró.

 

Végül a vezetőhuzal lefektetése következik, itt egy egyértelmű útvonalra van szükség, egy egyenes vonalra a terület legtávolabbi pontjáig, hogy ha eltévedne a gép, visszataláljon a töltőállomásra.

 

A robotfűnyíró működése

 

A robotfűnyíró egy önjáró eszköz. A telepítés során lefektetett határolóhuzallal és vezetőhuzallal irányítjuk a gépet, mely a töltőállomásra visszatérve tölti fel önmagát. Fontos tudni, hogy az említett kábeleket is töltenünk kell. A kábelek miatt nem kell aggódnunk, ugyanis a fű gyorsan eltakarja majd, a robotfűnyíró pedig érzékeli, így kikerüli őket.

 

 

A robotfűnyíró egyik nagy előnye, hogy a lenyírt füvet feldarabolva visszajuttatja a fű tövébe, így az észrevétlen marad, viszont táplálja a földet, ezzel a tápanyaggal újabb lendületet adva a fű egészséges növekedésének és megjelenésének.

 

A robotfűnyíró különböző szögből vágja a füvet, látszólag rendszertelen mozgása és vágási iránya mögött tudatosság, tervszerűség és profizmus áll. Megfelelő beállításokkal egy egész szezonra megfeledkezhetünk fürge kis kertészünkről.

 

A fűnyíró pengék tisztítása

 

A fűnyíró pengék tisztítására csak akkor van szükség, ha saras, esős idő miatt, vagy valamilyen más okból felfedezzük, hogy a pengéken szennyeződés található. Ha a szennyeződés rászárad, akkor természetesen csökkenti az eszköz hatékonyságát azzal, hogy gátolja az éles penge megfelelő működését.

 

Mit tehetünk tehát ilyen esetben?

 

Óvatosan eltávolítjuk a pengét, és melegvizes ronggyal vagy szivaccsal óvatosan áttöröljük. Nem érdemes maró hatású tisztítószert, vegyszert használni a pengék tisztításához. A robotfűnyírókhoz általában tartalékpengék is szoktak járni. Egy-egy penge élettartama ezer négyzetméteres területen körülbelül egy-két hónap.

 

Robotfűnyíró vélemények

 

A robotfűnyírók bonyolult, és ijesztően öntörvényű eszköznek tűnik egy kívülálló szemében. A valóság azonban az, hogy ezek az eszközök a leghatékonyabb módját jelentik technológiailag a fű lenyírásának. Ennek az az oka, hogy a fű egészségére és megjelenésére is kihat, ha nyíráskor nem hagyunk érintetlen felületet. Egy gép az emberi szemnél szakszerűbb módon el tudja érni, hogy ilyen hiba ne következzen be. Éppen ez áll látszólag rendszertelen mozgása hátterében: valójában egy négyzetcentiméternyi füvet sem hagy ki.

 

Robot fűnyíró

 

Tesztek robotfűnyírókról

 

A robotfűnyíró tesztek több dolgot szoktak kiemelni, melyben nagyjából minden tesztelő, cikkíró egyetért. Pozitívumként szokták említeni a robotfűnyíró tesztelésekor, hogy a robotfűnyírók a levágott füvet ledarálva visszajuttatják a talajba, így táplálják azt. Egyrészt. Másrészt ezzel a módszerrel nem keletkezik szemét, zöldhulladék sem, így a környezetet is óvjuk, és magunkat is megkíméljük a levágott fű összeszedésének és bezsákolásának fáradtságos feladatától.

 

A tesztek általában azt szokták hangsúlyozni, hogy a gépesített fűnyírás mennyi munkát vesz le a vállunkról, ráadásul a kert, gondozott terület mindig szabályosan, gépi pontossággal levágott füvet eredményez. 

 

A robotfűnyíró tesztek negatívumként az árat szokták említeni, érdemes átgondolnunk, hogy pontosan milyen funkciókra van szükségünk, például mobiltelefon applikációs irányítás stb., mert ezek a prémium funkciók komoly összeggel dobhatják meg a fűnyíró árát.