Általános tudnivalók a fürdőszoba felújításához II.

A fürdőszoba felújítása nem kis dolog. Ez a lakás egyik olyan helyisége, amelyben ha nem gondolkodunk nagy költségvetésben, akkor is rá kell szánnunk a pénzt, hiszen a burkolatok, csaptelepek, kádak és bútorok bizony nem olcsóak általában.

Cikksorozatunkban általános tudnivalókat osztunk meg a fürdőszoba felújításához. A mostani cikkben a "Ha bontani kell", az "Álom és valóság" és a "Stílus, trend, esztétikum – kell-e lakberendező a fürdőszobához?" témákat járjuk körbe.

Ha bontani kell

Szeretjük azt gondolni, hogy a fürdőszoba felújításának legkönnyebb része a bontás. Azt gondoljuk, hogy ehhez nem kell szakember, hiszen csak rombolni kell. Sajnos ez nem igaz, bár a bontás eredményét mindig ki lehet javítani, de azért van néhány dolog, amire oda kell figyelni.

Például, ha csempés vagy kőburkolatú a fürdőszoba, és nem ítéljük a korábbi burkolatot egyértelműen kidobásra, érdemes olyan módszerrel leszedni az egyes lapokat, hogy újra fel tudjuk majd őket használni. Léteznek olyan burkolási technikák is, amelyek csempe vagy padlólap-törmelékeket használnak, de ehhez is bizonyos nagyságú és állapotú darabok kellenek.

A burkolat lebontásakor vigyázni kell a falban húzódó víz-, és elektromos vezetékekre is. Ha a lámpákat, ajtókat, szerelvényeket, egyebeket meg kívánjuk őrizni, azokat szintén szakszerűen kell eltávolítani.

Természetesen lehetőség van a szakemberrel elvégeztetett bontásra is, amelynek óriási előnye, hogy nagyon profi módon történhet. A nagy tapasztalattal és innovatív eszközökkel rendelkező szakember nagyon rövid idő alatt, kevés por- és zajszennyezés mellett tudja elvégezni a bontás feladatát és sok esetben még azzal is megbízhatóak, hogy a törmeléket, sittet is elszállítsák.

Ha mégis úgy döntünk, hogy nem hívunk szakembert, akkor konténert kell rendelnünk és a helyi szabályozásnak megfelelő hulladéktárolóhelyre kell szállíttatnunk a bontási sittet.

 

Álom és valóság

Természetes dolog ma már, hogy ha az ember elkezd valami iránt érdeklődni, előbb-utóbb dőlnek rá az adott témával kapcsolatos reklámok az interneten. Egyre-másra szembesülhetünk jártunkban-keltünkben is a csodálatosabbnál-csodálatosabb fürdőszoba berendezési boltokkal és bemutatótermekkel, azok plakátjaival és hirdetéseivel.

A fürdőszoba berendezés, szaniterek, zuhany- és masszázskabinok, burkolatok területén az utóbbi években és évtizedekben gyors és látványos innováció ment végbe, mind ami a kényelmet, mind amit a látványosságot, mind ami a biztonságot és tartósságot illeti. Ezek nagyon vonzó dolgok, de nincs mindenre szükségünk, illetve nem biztos, hogy pont a mi fürdőszobánkban, pont a mi életmódunk mellett ki is tudnánk használni az adott fejlesztést.

Ha olyan dolgot találunk, ami vonz vagy érdekel, jegyezzük fel/mentsük el, majd a felújítás kivitelezéséhez kiválasztott szakemberrel vitassuk meg ezeket egyenként. Adjunk a szavára, hiszen súlyos összegeket és számos bosszúságot megspórolhatunk így.

 

Stílus, trend, esztétikum – kell-e lakberendező a fürdőszobához?

Természetesen a kérdésre a válasz attól is függ, hogy mekkora anyagi kerettel indulunk neki a felújításnak. Na meg persze attól, hogy mekkora a fürdőszoba. Egy panellakás aprócska fürdőjében általában meghatározottak a viszonyok, nincs túl nagy mozgástér, de arról sem szabad elfelejtkezni, hogy napjaink lakberendezési piacának egyik legnagyobb – szívesen vállalt – kihívását jelenti a kis helységek berendezése.

Így, ha megtehetjük, mindenképpen érdemes lakberendezőt, vagy a fürdőszobákhoz értő egyéb szakember tanácsát kikérni, mielőtt nagy fürdőszoba-átalakításba kezdünk. A stílus megtartása, az egységesség (vagy éppen harmonikus eklektika) kialakítása hozzáértő szemet kíván, és az sem utolsó szempont, hogy a lakberendezéssel foglalkozó szakemberek ismerik a forgalmazók kínálatát és a gyártók lehetőségeit is.