Járólapozás fuga nélkül?

A márvány, porcelán, vagy akár a rusztikus padlástéglák újbóli hódításának tudhatjuk be, hogy egyre többen fuga nélkül szeretnék látni az egymás mellé simuló lapokat. Lehet-e nélkülözni a fugát, illetve milyen módszerek vannak arra, hogy legyen is, meg ne is: most elmondjuk.

A fugának nemcsak esztétikai jelentősége van, hanem a rögzítés tartósságához is hozzájárul. A megfelelő minőségű ragasztóval lerakott járólapokat a fuga is összetartja, illetve ez az anyag védi a padlólap széleit az esetleges letöredezéstől.

Padlófűtés esetén mindenképpen flexibilis anyagokat kell használni, hogy a hőingadozáshoz igazodni tudjon a burkolat.

Minden réteg másként viselkedik a külső hatásokra, a dilatációs hézagok, valamint fugák alkalmazása lehetővé teszi a keletkező feszültségek kiegyenlítődését. A fugák nélküli fektetés azzal a kockázattal jár, hogy megsérülnek a lerakott lapok. Tehát az az egy biztos, hogy nincs olyan járólap, csempe, amit fuga nélkül biztonságosan le lehet rakni, még a fugamentesként emlegetett retifikált darabok sem!

 

Mik azok a retifikált járólapok?

A lekerekítetlen szélű, lézerrel vágott, óriás méretű fal- vagy padlóburkoló lapok. Ilyeneket láthatunk komolyabb szállodák halljában, magánorvosi centrumokban. A luxus és a kifinomult ízlés üzenetét hordozzák.

Ennek a típusnak kifejezetten jól áll, ha minimális fugával rakják le őket. Mivel ezek 0,2 milliméter pontossággal szabott darabok, nem kell tartani a méretbeli eltérésektől.

Általában a gyártók 1-2 mm-es fugát javasolnak, és ha a lappal harmonizáló színű anyagot választunk, gyakorlatilag szinte észrevétlen lesz, így teljesen egybefüggőnek ható burkolatot kaphatunk.

 

Nem akarok kockás fürdőt!

Sokféle indokot hallottunk már a fuga mellőzésére, de ez a leggyakrabban elhangzott mondat. Nemcsak retifikált lapokkal érhetjük el a fugamentes hatást. A faerezetes, hosszúkás lapok mellett fel sem tűnik egy színazonos, keskeny fuga. A burkolólapok vásárlásakor válasszuk ki a hozzá illő fugázóanyagot, ott helyben, azonos fényviszonyoknál nézzük meg alaposan!

Arra vigyázzunk, hogy ne legyen túl világos a padlóra kerülő fuga színe, mivel ez a felület hamar piszkolódik a fürdőszobában. Bármilyen gondosan is tisztítjuk, semmilyen vegyszerrel nem világosíthatjuk vissza a beszürkült járólap-közöket.