Melyik a legszebb műfenyő

Ahogy közeleg a karácsony, egyre lelkesebben tervezzük az ünnepet. Az adventi díszítéstől a menüig mindent a lehető legtökéletesebben próbálunk meg kivitelezni. Hiszen a készülődés ugyanúgy hozzátartozik ehhez a kellemes időszakhoz, mint

maga az ünnep. A fények, illatok, hangulat, minden akkor tökéletes, ha sikerül általuk megidézni a karácsony utánozhatatlan hangulatát, elhozni otthonunkba az ünnep örömét.

Melyik a legszebb műfenyő

A fenyőfa pedig az ünnep kellékeinek egyik központi eleme. Ha a műfenyő mellett döntünk, akkor azonban érdemes végig böngészni a kifejezetten széles és választékos kínálatot, ugyanis többféle műfenyő létezik, mint hinnénk.

 

Melyik a legszebb műfenyő?

Műfenyő fajták

A műfenyők ez többféleképpen csoportosíthatjuk. Például színek alapján:

 

Színes műfenyők

A műfenyők manapság sok színben elérhetőek. Ma már nem csak a hagyományos és természetes zöld színben léteznek fenyőfák, legalábbis, ha az ünnepi dekorációról beszélünk. Elérhetőek például arany vagy ezüstszínben a csillogó, alkalmi példányok. Ezekre már nem érdemes sok díszt elhelyeznünk, esetleg egy másodlagos szín kiválasztásával ékesíthetjük fényesen színes műfenyőfánkat. Az aranyhoz a piros díszek illenek a legjobban, míg a fehérre ezüsthöz a kéket szokás alkalmazni. Persze a döntés a miénk.

A többi színhez is érdemes egyszínű díszeket választani, hiszen egy kék, fekete, pink vagy piros műfenyő már önmagában is figyelemfelkeltő látványt nyújt.

Színes műfenyő

Havas műfenyők

Ezeket a műfenyőfákat a hatásos és élethű megjelenés, valamint természetesen a hangulat céljából műhóval, hóhatású festékkel fújják le. Így aztán a karácsony hangulatát a téli, havas megjelenés is fokozza. Választhatunk tetőtől-talpig havas fát, mely teljes mértékben átadja a hamisítatlan téli hangulatot. A hó szinte lepereg az ágak végéről. Szinte, mert valójában nem hullik le a fáról a tűzálló műhó. De olyan havas műfenyőt is vásárolhatunk, amelyen épp, hogy csak felfedezhetünk egy leheletnyi havat, mert csak a tűlevelek végén van némi fehér festékréteg.

De a karácsonyfákat megkülönböztethetjük levelük kialakítása alapján is.

Havas műfenyő

Tűlevelű műfenyők

A tűlevelű műfenyő a fa levelének kialakítására utal, mely igyekszik tökéletesen leutánozni a természet alkotta levélformát. A tűlevél olyan henger alakú műanyag szálakból áll, mely tökéletesen utánozza a hosszú tűlevelű fenyőfák levelét. Hosszú tűlevelekről van szó, melyeknek a vége azonban puhára van csiszolva, hogy ne szúrjon meg díszítés közben. Sűrű és tömött ágai vannak ennek a fajta műfenyőnek, így kevés díszítéssel is mutatós lehet, ezért csak néhány karakteres díszt érdemes elhelyezni rajta a tökéletes összhatás kedvéért.

 

Tűlevelű műfenyő

Kevert levelű műfenyők

A kevert levelű műfenyő a valóságot pontosan leutánzó 3D-és típusú levélkialakítás, és a hagyományos, korábbról ismert és elterjedt egyszerű műfenyők lapos tűlevelei, az úgynevezett 2D-és levél keverékéből kialakított műfenyő. Az egyik legelterjedtebb, nem véletlenül, hiszen a legjobb választás, mert mindkét műfenyő típus előnyeit egyesíti magában, a könnyű díszíthetőséget és az élethű megjelenést.

Kevert levelű  műfenyő

Tulajdonképpen mi az a 2D-s műfenyő?

A 2D műfenyő a már ismert és népszerű, hagyományos kialakítást fedi. A 2D műfenyők levelei egyforma lapokból állnak. Azaz éles, szalagszerű, és nem a természetet utánzó hengerformájú kialakítás jellemzi őket. Laposak, de formájuk utánozza az igazi tűlevelekét. Egyébként a 2D-és tűlevélből álló karácsonyfák nagyon szépek, formásak, tömöttek, bárhol jól mutatnak. Előnyük, hogy egyszerű feldíszíteni őket. Általában már ezek a hagyományos műfenyők is bírnak egy kis extrával, mely hozzátesz a valóságos hatáshoz, például havat fújnak rájuk, hogy új hajtás imitációkat alakítanak ki, úgy, hogy néhány levél az ágak végén világosabb színű, mint a zsenge, friss hajtások.

 

A 2D műfenyő is kiváló választás lehet, ha a szép összhatás a célunk, hiszen ezek a formás fák dekoratív megjelenésüknél fogva a karácsony legszebb díszei lehetnek, főleg, ha szép sűrűn díszítjük fel őket.

 

2D műfenyő

 

A 3D-s műfenyő jellemzői

A 3D műfenyő levelei a 2D-és kialakításhoz képest abban mások, hogy nem lapos kis levélkék, hanem tökéletes, henger alakú utánzatai az eredeti fák tűleveinek. Illetve a faágakon is sokkal aprólékosabban és élethűbben helyezik el őket, térben helyezkednek el az ágakon. A 3D műfenyők sokkal hatásosabban adják át az igazi fenyőfák megjelenését, megtévesztésig hasonlítanak élő társaikra. Azonban ennek a megjelenésnek az az ára, hogy kicsivel nehezebb, körülményesebb őket összeszerelni, illetve feldíszíteni. Az ágak kialakítása, állása, a levelek miatt kissé nehezebb hozzáférhetőséget biztosítanak ezek a fák. Azonban ennyi kényelmetlenséget megérhet a tökéletes karácsonyfa, nem igaz?

  

3D műfenyő

Műfenyő méretek

Műfenyőt már bármilyen méretben kaphatunk. A legkisebb asztaldíszektől a nappalik, családi otthonok életnagyságú karácsonyfái mellett óriás fák is találhatóak az üzletek, webshopok kínálatában. Hiszen egy nagy hall, például egy hotel vagy egy áruház belterületének, esetleg udvarának díszítésére is meg kell találni az alkalmas eszközt.

 

A karácsonyi vagy az adventi dekoráció kelléke lehet a kis asztali műfenyő. Már 30-40 cm-es magasságtól kezdve lehetőségünk van hozzájutni egy mutatós kis mini fácskához.

Ezek a kis fák ugyanúgy emelhetik az ünnep fényét, apró kis díszekkel kecses kis bájukkal, mint nagy-nagy társaik.

 

Az átlagos műfenyők persze 150-250 cm-es méret között kaphatóak. Hiszen ekkora karácsonyfát szoktak egy átlagos belmagasságú lakásban felállítani. Választhatunk terjedelmes, széles fákat, alacsony belmagasságú lakásokba 150-170 cm-esek mutatnak jól. De például egy galériázott családi házban vagy polgári lakásban a gyerekek legnagyobb örömére akár 2 m-nél magasabb műfenyőt is elhelyezhetünk. Életük legszebb karácsonyai lesznek, amikor a várakozás öröme és a család ünneplés egy ilyen hatalmas meglepetéssel egészül ki.

 

Óriás műfenyőnek lehet nevezni akár a 3 méteres, főleg kültéri, vagy épp nem lakossági felhasználásra szánt fákat, melyek akár 12 méteres magasságig elérhetőek.

 

Műfenyő összeállítása

Kétféle módon összeszerelhető műfenyők léteznek. A modern, 3D-és levelű vagy tűleveles kialakítású karácsonyfák, mivel a valóság lehető legaprólékosabb utánzására törekednek, körülményesebben, aprólékosabban kell összeszerelni. A fa törzsébe kell ugyanis egyesével beakasztani az ágakat. Alul a legnagyobbak, felül a kisebbek helyezkednek el, így kell haladnunk.

A hagyományos, pántos kialakítású fáknál az ágak rögzítve vannak így csak le kell hajtogatnunk őket, majd egy kis igazítás, és már díszíthetjük is.

Műfenyő vélemények

A műfenyő kontra igazi karácsonyfa vita úgy tűnik, már soha nem fog véget érni, Az igazi karácsonyfa mellett szól az eredeti ünnepi hangulat, a tűlevél utánozhatatlan illata. A szaloncukor papír zizzenésének édes emléke, mikor titokból kicsentük a csomagolásból a fa díszítésére szánt cukorkákat. Mert a fán lévő mindig finomabb volt.

A műfenyő mellett viszont a környezetvédelem szól, a fák kivágásának megakadályozása. Az illatot már különböző, igényes és esztétikus illatosítókkal, pálcikákkal, karácsonyi gyertyákkal is visszaadhatjuk, és még száraz tűlevelekben sem kell lépkednünk szentestétől vízkeresztig.

 

Ha pedig már döntöttünk, és a műfenyőt választottuk, akkor érdemes utánajárni a különböző típusoknak. Valójában azonban mások tapasztalatai, véleménye nem feltétlenül lehet mérvadó egy olyan szubjektív dolognál, mint a karácsonyfa. Válasszuk ki méretben, színben, levélformában is a nekünk leginkább tetsző típust, helyezzük előtérbe a nekünk fontos szempontokat.

Hol vegyek műfenyőt?

A műfenyő megvásárlása is nehéz kérdés lehet. A különböző barkácsáruházak és kertészetek is tartanak már műfenyőket. Azonban az interneten is érdemes körülnézni. A webshopok kínálatai nagyon bíztatóak lehetnek. Gyakoriak a leárazások, könnyű jó ár-érték arányban kifogni a megfelelő műfenyőt, melyet sokszor minimális szállítási költséggel hoznak házhoz, így aztán tényleg kényelmes ez a megoldás.

Ráadásul az interneten vásárolt árukra (mint a Gemini-Duo webáruházban is) is van garancia és csere vagy visszavásárlási lehetőség. Így tényleg nem kockáztatunk.

Hol vegyek műfenyőt?