Kerti munkák februárban - Birkózz meg a tavasz eleji kerti munkákkal könnyedén

Általában elmondható, hogy a kerti munkálatok akkor jelentik a legnagyobb örömet, amikor behozzák a beléjük fektetett energiát. A virágzásnak induló növények, az érő gyümölcsök, a zöld gyep, csak hogy néhányat említsünk azok közül, melyek a kerted ékei lehetnek. Ahhoz azonban, hogy ezt elérhesd, előbb új életet kell lehelned a kültéri területekbe.

 

Kerti munkák februárban - Birkózz meg a tavasz eleji kerti munkákkal könnyedén

Kezdjük egy kis felméréssel

 

Mielőtt munkához látnál, érdemes körbenézned a kerti szerszámaid között. Azokat, amelyek már elöregedtek, vagy megviselte őket a tél, célszerű egy kicsit ráncba szedned. Ha pedig ez nem lehetséges, irány a kuka, hiszen a nem megfelelő eszközökkel nem csak a saját dolgodat nehezíted, de akár kárt is tehetsz az egyébként korábban már szépen kialakított kertben.

 

 

Azt is érdemes megvizsgálnod, hogy milyen állapotban vannak a megmunkálandó területek. Ha például a gyep sok helyen kikopott, a füvesítés elkerülhetetlen. Szabadulj meg a gyomoktól is, valamint azoktól a növényektől, amelyeken már amúgy sem tudnál segíteni, csak reménykedtél, hogy valahogy majd túlélik a telet.

 

Ennek fényében már tudni fogod azt is, hogy mennyit kell majd költened a tavaszi feladatokra, valamint azt is, hogy egyáltalán milyen feladatok várnak rád. Ez persze kezdetekben akár egy elrettentően hosszú listát is jelenthet, de idővel meglátod, sokkal könnyebb végighaladni a tételeken, mintha időközben derülne ki, hogy még mi mindenre van szükség.

 

 

Számolj le a fagy utóhatásaival!

 

A téli időszak sok szempontból megviseli a kertet. Éppen ezért, ha szeretnéd, hogy megfelelő állapotba kerüljenek ezek a területek, azzal kell kezdened, hogy a fagyok eredményeit száműzöd. Ide tartozik a fű rendbetétele, az ültetés előkészítése és természetesen a makacsabb gyomok eltávolítása.

 

A gyep rendbetételéhez a szellőztetésen túl gondoskodnod kell a talaj megfelelő állapotáról is. Ebben segítségedre lehet egy erős fűhenger, amivel könnyedén megmozgathatod a földet. Ilyen módon nem csak a fű szaporodását segítheted elő, de a gyomok elleni harcban is hatékony segítség, mivel azok nehezebben tudnak így megmaradni.

 

Lawn sprinkler spaying water over green grass

 

A különböző növények gondozásához szükséged lesz jó minőségű locsolóberendezésekre is. Akár automata rendszert alkalmazol, akár slagot, minden tavasszal célszerű leellenőrizni, hogy milyen állapotban van. Ha a szezon közepén mondja be az unalmast, az komoly kihívások elé állíthat a kertápolásban, így jobb, ha ezeket a problémákat inkább megelőzöd.

 

A metszésről sem érdemes megfeledkezned, mert bár még hideg van, rengeteg olyan növény akad, amelyeket ilyenkor kell ráncba szedned. Ide tartoznak a lombhullató fák, valamint a nyári és őszi virágzású cserjék, valamint néhány gyümölcsfa is. Ha így jársz el, akkor a zöldtömeg és a termések megfelelő arányban oszlanak majd el, és lesz mit learatnod később.

 

A tavasz első munkálatai kritikus pontot jelentenek a kertgondozásban. Ezzel nem csak előkészíted, de meg is alapozod a későbbi eredményeket. Ha fenti tanácsainkat betartod, akkor virágzó és üde zöld birodalmat alakíthatsz ki a ház körül, és még az őszi befőttbe is lesz miből eltenni.