Kerti csap - ötletek, tippek és tanácsok

A kerti csapnak nem kell mindenképpen egy kiálló vascsőként éktelenkednie udvarunkon. Dekoratív kerti csapot készíthetünk, akár saját kezűleg is. Egy ötletgyűjtemény nagy segítség lehet. Hiszen nagyon sok lehetőségünk van mutatós kerti csappal feldobni az udvarunkat. Mert a funkció nem minden.

Kerti csap - ötletek, tippek és tanácsok

 

Kerti csap

 

A kerti csapok fajtái

 

Falikút

 

A kerti csap lehet falból kiálló, ekkor falikutat is kialakíthatunk. Persze a legtöbb háztartásban ebben az esetben egy igényesebb megjelenésű kültéri fali csapteleppel oldják meg a helyzetet. De ha elég magasan van a vízkivezetés a falban, akkor falikutat is létrehozhatunk. A készen kapható falikutak kifolyási tartállyal vannak felszerelve.

 

Ha villaszerű megjelenést szeretnénk, akkor választhatunk kőhatású bontott betonból készült rusztikus vagy klasszikus stílusú, elegáns falikutat. Így aztán dekorációs elemként is funkcionál, régi korok világát idézve teszi elegánsabbá kertünket. De modern falikutat is találunk, vagy épp csináltathatunk. Vannak falikutak, melyek alumínium öntvényből készülnek. Ez az anyag nagyon ellenálló és praktikus, mégis lehetőséget nyújt esztétikus falikút kialakítására.

 

Falikút

 

Állókút

 

Az állókút értelemszerűen a földből áll ki. Nagyobb a helyigénye, de sokkal több lehetőségünk van, mind anyag, mind stílus szempontjából. Az álló kerti kút, az ily módon kialakított kerti csap, elrejtett fémcső is elég dekoratív lehet ahhoz, hogy alapvető funkciója mellett díszítőelemmé is váljon. Az állókút is lehet rusztikus, vagy épp modern stílusú, többféle anyagból választhatunk, akár készen vásárolunk egyet, akár házilag készítjük azt el. A készen kapható állókutak műgyantából, vagy épp alumíniumöntvényből, öntött betonból állnak. A házilag készített álló kialakítású kerti csapok anyaga, mintája és színe csak rajtunk múlik. Szabadjára engedhetjük fantáziánkat, és ebben ez a bejegyzés segítségünkre lesz.

 

Akárhogy is döntünk, tudnunk kell, hogy rengeteg lehetőségünk van arra, hogy a kerti csap ne csak egy földből kiálló vascső legyen, hanem a kert és az udvar hangulatos és stílusos dísze.

 

Kerti csap építése

 

Az egyik lehetőség, ahogy már írtuk, az, ha sajátkezűleg építünk kerti csapot. Sokféle anyag, módszer és stílus közül választhatunk.

 

Gabion kerti csap

 

kerti csap

 

Az egyik megoldás az univerzális gabion lehet. Azért univerzális, mert a most annyira divatos gabion építés nagyon sokoldalú, sokféle módon alkalmazható építmény lehet. Ugyanúgy testre szabható, mint a beton, vagy a kőből, téglából, esetleg fából épített, kialakított kerti bútorok vagy más, kültéri berendezések, járdák, kerítések. Így működik a gabion is, nagyon jól tudjuk vele formálni az épített környezetet, alakítani a kertet.

 

A gabion alapvetően fémhálóból és kövekből, vagy más, hasonló, apróbb töltelékből áll. A fémhálóval tervezzük meg a gabion formáját, persze a szerkezetnek kell azért váz is. A váz kialakítása után párhuzamosan kifeszítjük az acélhálókat. Ezután megtöltjük őket a töltőanyaggal, azaz kövekkel, vagy bármilyen törmelékkel, bontott tégladarabokkal. Fontos a töltőanyag megjelenése, mert amellett, hogy stabil, erős anyaggal kell feltölteni a gabiont, dekorációs szerepe is van, hiszen ez adja magát a falat. Ilyen egyszerű, fémkosaras megoldás a gabion. Nagyon mutatós lehet, egyszerű felépíteni, és nagyon szépen el lehet vele takarni a kerti csap földből kiálló vascsövét. Futónövényekkel is befuttathatjuk, így sokkal természetesebb hatást kelt. Ha azonban letisztult látványt szeretnénk, akkor egyszínű köveket válasszunk.

 

Kerti csap bontott téglából

 

Bontott téglából is készíthetünk kerti csapot. Szintén körbe építjük a csövet, és nagyon szép, rusztikus hatású kerti csapot alakíthatunk ki. A pecsétes bontott tégla különösen szép és értékes lehet. Ha nem szeretnénk rusztikus hatású kerti csapot, akkor választhatunk új téglát is. A kerti csap formáját mi határozzuk meg, ezért modern formavilágú csapot is építhetünk. A tégla minden esetben elegáns megjelenést biztosít az építménynek. Ha úgy döntünk, hogy téglából építjük meg a kerti csapot, akkor a legjobb, ha nem vakoljuk le.

 

A téglából épült kerti csapot érdemes impregnálóval felület kezelnünk. A téglát így megóvhatjuk a különböző időjárás okozta károktól.

 

Ha rusztikus hatású tégla kerti csapot szeretnénk építeni, akkor érdemes stílusban illő csaptelepet választanunk hozzá.

 

kerti csap

 

Kerti csap terméskőből

 

A terméskő, vagy bármilyen általunk választott kő szintén kiváló építőanyagként funkcionál.

 

Hogyan is építünk csaptelepet terméskőből, vagy épp kövekből, téglákkal.

 

Először negyven cm mély gödörrel alapozást készítünk. Betonvasat is tegyünk vele. Elhelyezünk benne egy lefolyócsövet is, a kifolyó víznek. A felmenő csőre kiállást, csaptelepet készíthetünk.

 

Ezután elkezdhetjük építeni a falazatot. A kötésbe fagyálló csemperagasztót is tehetünk. A fal és a cső közötti üregbe is érdemes valamilyen vízszigetelést tenni, akár ide is keverhetünk egy kis csemperagasztót.

 

A terméskőből készült kerti csaphoz is rusztikusabb kialakítású kültéri csaptelep illik.

 

Kerti csap betonból

 

Betont is választhatunk kerti csapunk alapanyagának. A kerti kút formavilágát is mi választhatjuk meg. Így aztán mindenképpen testre szabható, általunk választott stílusú, méretű és formájú lehet a kerti csapunk. Emellett azért máshogy is alakíthatjuk a betonból készült kerti csap megjelenését. Például alkalmazhatunk festett betont, de kívülről le is burkolhatjuk azt, nekünk tetsző stílusban.

 

A festett beton

 

kerti csap

 

A betonból készített kerti csapot könnyen különlegessé tehetjük, ha a megfelelő betonfesték felhasználásával elszínezzük azt. Így sokkal egyedibb és különlegesebb megjelenést biztosítunk számára, igazi éke lehet kertünknek, melynek kerti bútoraihoz is igazodhatunk a csap színével, mintájával, stílusával, hogy az egész udvar egységes megjelenésű legyen.

 

A beton festéséhez használhatunk egyszerű betonfestéket is. De létezik csiszolt, polírozott betonhoz használt színezőanyag is. Ezek jobban mutatnak, sokkal tartósabbak. A betont alkotó szemcséket, a beton minden elemét beszínezi ez a fajta festék. Ezek a betonszínezők beivódnak a beton felületébe, és ezért csiszolni is lehet őket. Sík, egyenletes felületre nem túl nehéz felvinni, ezért bátran megpróbálhatjuk. Vannak kül- és beltérre egyaránt használható, de csak kültérre javasolt betonszínező festékek is. Ezek használatával a kerti kutakat testre szabhatjuk és feldobhatjuk.

 

Beton csap, leburkolva

 

A betoncsapot le is burkolhatjuk. Választhatunk keleti hatású mozaikcsempéket, vagy valami modernebbet is. Esetleg törött csempedarabokból készíthetünk mozaikhatású burkolatot. Keleti hatású, vagy rusztikus megjelenésű, mégis egyedi burkolattal láthatjuk el a kerti beton csapot. Persze minden esetben ötletes, sokszor költséghatékony megoldás lehet a kerti csap ilyenmódon történő dekorálása. A csempék színén, mintáján múlik, hogy eleganciára, vagy épp bohókás megjelenésű legyen a kerti kút burkolata.

 

Kerti csap kialakítása- készen kapott lehetőségek

 

 

A kerti csapot nem csak saját kézzel készíthetjük el. Vásárolhatunk, vagy készíttethetünk is. Ha az elérhető kerti csapok kínálatában nem találjuk meg a megfelelőt, a kert stílusához tökéletesen illeszkedő darabot, akkor építhetünk saját kerti kutat is.

 

Készen vásárolható kerti csapok

 

Alumínium öntvényből készült, rusztikus hatású, elegáns kerti kutat vásárolhatunk. Antik ezüst vagy épp bronz hatásúra színezett, réz csappal bíró kerti kút tökéletes készen kapott megoldás arra az esetre, ha elegánssá szeretnénk tenni álló kerti csapunkat.

 

Léteznek elegáns, egyszerű és minimál megjelenésű, szögletes álló kerti csapok is. Bármelyik barkácsáruházban elérhetőek. Általában alumínium öntvényből készülnek, és többféle színben vásárolhatjuk őket. Antracit szürke, bronz, arany, fekete és a sötét árnyalatok jellemzik a színválasztékot.

 

Persze sokféle megoldást találhatunk még a boltokban, ha nem szeretnénk saját kezűleg elkészíteni, megépíteni a kerti csapot, kutat.