Fények a fürdőszobában

Ez az a helyiség, ahol elengedhetetlen a tökéletes világítás. Látnunk kell magunkat a tükörben sminkelésnél, borotválkozásnál. Jó fényviszonyok szükségesek a frizura elkészítéséhez és a körömvágáshoz egyaránt. Nem árt, ha látjuk, hová lépünk, amikor kiszállunk a fürdőkádból. Mivel vizes közegről van szó, kiemelt szerepet kap a biztonság is.

Fények a fürdőszobában

Hol, milyen világítás legyen?

A kisebb fürdőszobában elég egyetlen mennyezeti lámpa, melybe ha megfelelő fényerősségű izzót terekünk, kellően nagy fényességet biztosít a távolabbi sarkokban is.

Nagyobb helyiségben a mennyezeti mellett a tükör két oldalán elhelyezett fényforrás optimális megoldás sminkeléshez, kozmetikához, borotválkozáshoz.

Kellemes összhatást nyújt, látszólag növeli a teret, ha a mennyezetet rejtett lámpákkal világítjuk meg, vagy led-fényfüzért használunk erre a célra. A gipszkartonnal kombinált mennyezeti világítás egyedivé teszi a fürdőszobát, gyakorlatilag bármilyen forma kihozható belőle.

 

A biztonság

Meg sem szabad próbálni hagyományos, száraz helyiségekben, szobákban használatos világítótesteket felszerelni! A fürdőszobában keletkező és lecsapódó pára zárlatot okozhat, ami tönkreteheti a lakás egész villamos rendszerét, sőt, életveszélyes is lehet. A külön vizes helyiségekbe készült, IP44-es lámpatestek, kapcsolók és dugaljak a megfelelőek a fürdőszobába, mosóhelyiségbe.

 

Energiatakarékos, vagy LED-izzók?

Mivel a hagyományos izzók eltűntek a boltok polcairól, már más szempontok szerint kell választanunk, mint az elmúlt évtizedekben. A fürdőszobában rövid ideig világít a lámpa, mikor csak beszaladunk kezet mosni, de hosszasan ég, mikor az egész család egymás után vonul el zuhanyozni. Olyan izzót kell választani, aminek nem szükséges több perc ahhoz, hogy elérje a maximális fényerejét és a sok kapcsolgatás sem rövidíti le az élettartamát

Szépség és praktikum

Ha a fürdőszobában vannak kiemelten fontos területek – például egy különlegesen megépített mosdóhely, vagy egy öltözködő sarok – akkor annak érdemes külön világítást tervezni. Ha a csempe térbeli hatású, akkor ki lehet próbálni, hogy fali, vagy mennyezeti világítással mutat-e jobban. A fénynek csak az egyik feladata, hogy segítsen eloszlatni a sötétséget, a másik a helyiség szépségének fokozása. Jó, ha kombinálunk több fényerősségű forrást, hiszen így az erős világítást akkor használjuk, amikor mindennapi tisztálkodást végzünk, a sejtelmes fényeket pedig egy kellemes, relaxáló, illóolajos fürdőzéshez kapcsolhatjuk be.