Sarokszekrény: helytakarékos tárolás mesterfokon!

Abban az esetben, ha úgy érzi, a bútorok túl nagyoknak számítanak az adott helyiséghez képest, érdemes elgondolkodnia a nem hagyományos szekrények vásárlásán. Megfelelő helytakarékos megoldásnak a sarokszekrények számítanak, amik mára különböző méretekben és variációkban kaphatók. Formájuk miatt kis helyen is elférnek, mégis jóval nagyobb táróhellyel rendelkeznek, mint egy méretben hasonló fiókos elem. A különböző designnak köszönhetően már nem csupán konyhákban, de fürdőszobákban, nappalikban és hálókban is alkalmazhatóak. Kis helyiségeknél nem érdemes a hagyományos megoldás szerint gondolkodni, hiszen bizonyos esetekben maga a bútor feleslegesen foglal sok helyet, míg a tárolással kapcsolatos funkcióit nem feltétlenül tölti be.

Sarokszekrény: helytakarékos tárolás mesterfokon!

SAROKSZEKRÉNY A RUHÁKNAK

Abban az esetben, ha hálószobájába a szükséges bútorokon kívül más nem fér be, érdemes elgondolkodnia a sarokszekrény használatán. Már nem csupán konyhai kiegészítő vagy beépített elemként funkcionál, hanem a divatos és otthonos designnak köszönhetően hálóba is alkalmazható. Széles körű variációkban kapható, így választhat a polcos, az akasztós vagy éppen ennek variációi közül. A különböző elrendezés miatt lehetőség van többajtós szekrény kiválasztására is. A szoba optikailag nagyobbá tételéhez a tükrös ajtók jól jöhetnek, hiszen minél több tükör van az adott helyiségben, az extra felületeknek köszönhetően az annál tágasabbnak tűnik. Annak ellenére, hogy maga a sarokszekrény nem kimondottan nagy bútor, okos tárolóeszközökkel könnyen bővíthető. Az akasztós tárolók extra polcos részeket, míg a dobozok extra rakodóhelyet biztosítanak. A sarokszekrény a lehető legkevesebb helyet foglalja el a szobában, mégis a formájának köszönhetően meglepően tágas. Mivel egy kisebb bútorról van szó, lehetősége van két szekrény elhelyezésére úgy, hogy maga a helyiség ne legyen túlzsúfolt. Ez az elrendezés bár nem megszokott, de segítségével a hálószoba jól kihasználható, és mégis elegendő hely jut a ruhák és cipők elrendezésére. A kis helyiségek esetében nem érdemes megmaradni a megszokott, nagy helyet igénylő berendezésnél, hiszen az csak felesleges térveszteséget és kevés tárolóhelyet jelent.

A sarokszekrény nem csupán az ön hálójában, de a gyermekszobában is hasznos lehet, így a gyermek ruhái, játékai és egyéb dolgai egy helyre kerülhetnek. Mivel maga a szekrény polcokkal és akasztókkal felosztott, bármi tárolható benne, és egyszerűsége miatt könnyen kombinálható más bútorokkal. A variálhatósága segítségével a gyermekszoba bármikor átrendezhető a gyermek növekedése során, így a bútor bármilyen életszakaszban megfelelő kiegészítő lehet.

 

SAROKSZEKRÉNY A KONYHÁBAN

sarokszekrények használata leginkább a konyhákban terjedtek el, mint a beépített konyhabútor alsó és felső elemei. Az alapvető hatékonysági funkciók mellett itt a designnak és az esztétikumnak is fontos szerep jut, hiszen az említett bútornak minden ponton illeszkednie kell egymáshoz, és a sarkok kihagyása szokatlan összhatást eredményezne.  Mindemellett az L-alakú bútorok kevesebb helyen biztosítanak több rakodóteret, ami különösen közkedveltté teszi ezeket konyhai alkalmazás során. Általában a sarok rakodókhoz kerülnek az alig használatos holmik, illetve azok, amik tárolásához nagyobb helyre van szükség. Ennek ellenére azonban nem hatékony, ha a sarokszekrény rendezetlen, hiszen így nehezebb átlátni az ott lévő dolgokat, ráadásul hozzájuk férni sem egyszerű. Éppen ezért bár a bútor nagyobb tárolóhellyel rendelkezik, a megfelelő rendszerezés ebben az esetben is elengedhetetlen. Attól függően, hogy mi kerül ide, érdemes a háztartáshoz illő papír- vagy műanyag dobozba pakolni, amiket mindenképp lásson el címkékkel vagy feliratokkal, így nagyobb valószínűséggel maradnak helyükön a konyhai dolgok. A takarításhoz szükséges tisztítóeszközökhöz felszerelhet akasztókat, szögeket és ideiglenes tartókat, amik segítségével az említett eszközök nem fognak összevissza eldőlni. Ha a felső sarokszekrényekben tányérokat, poharakat és csészéket szeretne tárolni, a modern belsőépítészektől átvett polcbetét és belső polc elemek segítik rendszerezni a rakodóteret. Általuk a törékeny étkészletet kevésbé érheti kár, hiszen nem szabadon, hanem stabilan állnak. A sarokszekrény maximális kihasználtsága érdekében szereljen sínt annak ajtajára, így könnyebb, de nagyobb konyhai eszközök egyszerűbben tárolhatók.

KISEBB DOLGOK TÁROLÁSA

A sarokszekrény nem csupán a konyhában és a hálószobában lehet hasznos, de a nappaliban is fontos funkciót tölthet be. Egyszerű szekrényként használva ugyanúgy megállja a helyét, hiszen helytakarékossága miatt jó választás, de ezen kívül kisebb helyiségekben térelválasztóként is jól működhet. Abban az esetben, ha úgy érzi, a helyiségben bizonyos elemeknél szükség van az elválasztásra, a sarokszekrény remek megoldás. Nem mindennapi formájával alkalmas lehet a szeparálásra, ráadásul használatával szert tehet extra rakodóhelyre. Manapság nagyon divatosak a nyitott polcos elemek, ezért bátran érdemes magát a sarokszekrényt is ajtó nélkül használni. Válasszon egy magasabb bútort, így az nem csupán hasznos, de dekorációs célt is betölthet az ön nappalijában. Helyezzen rá ajándékba kapott tárgyakat, fényképeket és emlékeket, vagy pedig könyveket és gyertyákat. A sarokszekrény ebben az esetben a szoba dísze lehet, amihez érdemes kiegészítő bútorokat is választania. Egy kényelmes fotel és olvasólámpa például megfelelően hangsúlyozhatja a szekrényt, de ugyanez vonatkozik a nagyobb növényekre is. A nappaliban való használat során ez a bútor kisebb és nagyobb helyiségekben is remekül működhet, hiszen segítségével könnyen el lehet egymástól választani a szoba különböző funkcióit, dekorációs elemként is megállja a helyét, ráadásul extra tárolóhelyet biztosít.

 

NE FELEDKEZZEN MEG A FÜRDŐSZOBÁRÓL SEM!

Sok esetben a fürdőszoba a legkisebb helyiség a lakásban, ahová csak a legszükségesebb mosdókagyló, zuhanyzó és WC fér el. Bármennyire is szeretné, a szekrénysort sehogy nem lehet elhelyezni, ezért a tükrös tárolón vagy a beépített szekrényes mosdókagylón kívül más nem kerül a fürdőszobába. Érdemes azonban eltekinteni a megszokott elrendezéstől, és számításba venni a sarokszekrényt. Az elhelyezése és a formája miatt mind az alsó, mind a felső szekrények esetében több hely szabadul fel a fürdőszobában, így akár lehetőség van további polcok felhelyezésére is. A sarokszekrény ebben az esetben remek megoldás lehet, hiszen így sokkal könnyebben tárolhatók a család, a háztartás fürdőszobai piperéi. A konyhában felhasznált belső polcok, dobozok, sínek és akasztók itt is további lehetőséget kínálnak a bővítésre. Az okos elrendezésnek és a tárolásnak köszönhetően az apró fürdőszoba ugyanolyan hatékony lehet, mint egy tágasabb helyiség.

A sarokszekrény alkalmazása egy olyan megoldás, ami elsőre bár kevésbé tűnik hatékonynak, valójában sok potenciált rejt magában. Helytakarékosságának köszönhetően bármelyik helyiségben extra teret szabadíthat fel annak ellenére, hogy a tárolásra szánt részből nem veszít sokat. Az ilyen típusú bútorok ráadásul levegősebbé, kevésbé zsúfoltabbá teszik az adott szobát, főleg abban az esetben, ha nem kerül felszerelésre az ajtó, hanem csak polcos elemként funkcionál.