Fürdőszobai világítás: milyen fürdőszobai lámpát válasszunk?

Amikor a belső világítás megtervezésére kerül sor, a fürdőszoba sokszor a háttérbe szorul. A legtöbben eleve nem hiszik el, hogy a fürdővel is foglalkozni kell, helyette inkább eltolják a hangsúlyt a nappalira, a konyhára és a hálószobára. Ilyen esetekben gyakran csak egyetlen mennyezeti világítás van, és ennek az egy fényforrásnak kell bevilágítania mindent, még a tükörhöz sem tesznek semmit. Köszönhetően az otthon is egyre elterjedtebbé váló wellness érzésnek, a fürdőszobai helyiség részei lesznek a szaunák, masszázskádak és pezsgőfürdők.

A kellemes, pihentető hangulat megteremtéséhez megfelelő világítás szükséges, így a lámpák elhelyezése extra figyelmet igényel. Az erre fordított idő garantáltan megtérül, hiszen végül is a fürdőszoba az a hely, ahol elkezdi és befejezi a napot. Egy jó világítási terv valójában a fények rétegeiből tevődik össze, és ezek összessége elegendő világítást bocsát zuhanyzáshoz, borotválkozáshoz, sminkeléshez, ráadásul megfelelő hangulatot biztosít a relaxáláshoz. Úgy kell elképzelni, hogy a lámpák, legyen szó a fővilágításról, a tükröt megvilágító eszközről és a spotégőkről, külön-külön rétegeket képeznek. Az adott lámpához tartozó réteg csak a saját területére koncentrál, és bár előfordulhat, hogy érint mást is, de fókusza nem azon van.

A világítás alapjai: a fürdőszobai lámpák a feladatvilágításhoz

A fürdőszobában a legkiemelkedőbb figyelmet a fürdőszoba tükörnél lévő lámpák kapják, hiszen a napi tisztálkodásnál, sminkelésnél és borotválkozásnál nagyon fontos az arc helyes megvilágítása. A feladatvilágítás pont az ilyen helyzetekre való, ugyanis segítségével a fény specifikusan a szükséges területre koncentrál, és nem célja a teljes helyiség megvilágítása. A rossz fényviszonyok miatt felléphet az árnyékosság, ami attól függően, hogy milyen nagyságú az árnyék, akár esztétikai problémákat is okozhat, mint például az alapozó nem megfelelő felvitele vagy borotválkozásnál könnyen fordulhat elő kisebb sérülés.

Általában ezért érdemes a világítást a tükör két oldalára telepíteni, mert ez az elhelyezés adja eredményül a legjobb fényviszonyokat. Vannak azonban olyan esetek, amikor annak mérete és a pozicionálása miatt a két oldali megoldás nem lehetséges. Ilyenkor ajánlott egy lámpát a tükörre közvetlenül felszerelni, ami részletesebb tervezést igényel, ráadásul sokkal költségesebb. A másik módszer azt javasolja, hogy felette legyen egy nagyobb fényforrás, amit a padlótól nagyjából 2 méter magasan kell elhelyezni, és az égő legalább 150 wattos legyen. A világítótestnek a legjobb minimum 60 centiméter hosszúságút választani, ugyanis szükség van ekkora méretre, hogy a fény egyenletesen, mindenhol egyformán világítsa meg az arcot. A feladatvilágítással kapcsolatban a szépítkező tükör mellett nem szabad elfeledkezni a zuhanyzóról sem. Abban az esetben, ha kisebb fürdőszobáról van szó és a zuhanyzó üvegfalakkal rendelkezik, nem biztos, hogy szükség van extra lámpára. Minden más esetben a legjobb megoldás a süllyesztett, üvegbúrával rendelkező világítás, ami a meleg színtartomány miatt sárga fényt bocsát ki magából. Fürdőkádak és WC csészék esetében is az említett beállítás ugyanolyan jól működhet.

 

Mi az az ambient világítás?

Az ambient világítás egyfajta töltelékként szolgál, amelynek feladata a fő fényforrás támogatása. Maga a módszer egy modern világítástechnikai megoldás, ami LED-szalagok segítségével működik. Az utóbbi időben nagyon közkedvelt lett, hiszen általa bármilyen stílusra és hangulatra átalakítható a fürdőszoba. A támogatói jellegének köszönhetően nem muszáj állandóan a nagyobb lámpát kapcsolgatni, az ambient világítás minden esetben bár meghitt, de mégis elegendő fényt biztosít. Ha át akarja élni a megfelelő, relaxáló wellness élményt, ezek a lámpatestek a legjobb eszközei lehetnek a hangulat megteremtésére. Előnye, hogy az elhelyezett LED-szalagoknak köszönhetően könnyedén megvilágítják a helyiség sötétebb részeit, ráadásul kevésbé terhelik az emberi szemet. A kialakult fényeffektusnak köszönhetően a szem ilyen helyzetben nem fog hunyorogni és nem lesz szükség a gyakori pislogásra sem, ami kiszáradáshoz és fáradtsághoz vezethet. Az ilyen készülékek széles színválasztékkal rendelkeznek, és két változata kapható.

Az egyik esetben fehér színűről van szó, viszont vásárolható hozzá fényerő-szabályozó is, így igénye szerint beállítható a megfelelő fényintenzitás. Ennek segítségével akár kellemes, bensőséges hangulatot teremthet meg egy forró fürdőzéshez.

A másik verzió során lehetőség van egy RBG vezérlő kiválasztására, aminek segítségével bármelyik pillanatban más színt varázsolhat a szobába. Az egyik percben a dögös vörös dominálhat, míg máskor a nyugtató liláé lehet a főszerep. A LED-szalagok előnye még továbbá, hogy öntapadósak, ezért könnyen rögzíthetőek, és olyan helyre is feltehetőek, ahová más típusú készülékeket nem lehet felszerelni.

 

Hogyan használható az ambient világítás a fürdőszobában?

Az ambient világítás, illetve a LED-szalagok elhelyezésével azért óvatosan kell eljárni, mert egy technikai eszköz lévén nem érheti ezeket bármilyen mennyiségben víz. Minimális párát természetesen elbírnak, ezért érdemes olyan helyre helyezni, ahol elkerülhetőek a véletlen balesetek. A különböző erősségű és színű lámpák jól mutathatnak a tükör környékén, a nyílászárók mellett, esetleg az alacsonyabb szekrények felett elhelyezve. További kiegészítő segítségével lehetőség van előre programozott világítást alkalmazni. Ilyen lehet például a folyamatos változat, a vibrálás, a pulzálás, a halványulás és az erősödés. A lágyabb átmenettel rendelkező programok egyrészt érdekes hatást kelthetnek, mozgalmasságuk miatt feldobhatják a fürdőszobát, ugyanakkor még éppen nem zavarják a fürdőszobában történő ellazulást.

Az ilyen lámpákkal kapcsolatban ne féljen kreatívan gondolkodni. Talán elsőre idegennek tűnhet, hogy ne fehér vagy sárgás fénnyel világítson, de mára már a pszichológia bebizonyította, hogy a különböző színek máshogy hatnak az elménkre. Példának okáért a zöld szín nyugtató és stresszoldó hatású, ami kellően pihenteti a szemet, de mégsem álmosít. A narancssárga megnövelheti az életkedvet, segít a kreatív energiák áramoltatásában. Ha ezeket a színeket alkalmazza, segítségükkel garantáltan egyedi tapasztalatot szerezhet.

 

Egyéb szempontok a fürdőszobai lámpákhoz

Ha egy nagyobb fürdőszobával rendelkezik, és a tükör feletti, illetve a zuhanyzónál lévő lámpa nem elegendő, használjon célorientált spotégőket. Ezek segítségével hatékonyan megvilágíthatja a szükséges helyeket, így például a szekrényekben sokkal könnyebben megtalálhatja a keresett holmikat. Szintén jól működhetnek a spotlámpák abban az esetben, ha a fürdőszoba egy-egy szép pontját akarja előtérbe helyezni, legyen az egy szebb csempe vagy egyéb dekorációs elem.

A legjobb választás minden esetben a szórt fény választása, hiszen az irányított fényforrások árnyékossá teszik az arcot és a helyiséget is. A jó látáshoz ráadásul kötelező a megfelelően eltalált színhőmérséklet. Ebből adódóan az általános, fő fényforrásnak a 3000 K színhőmérsékletű égők ajánlottak. Ezek még mindig a meleg tartományú berendezések közé esnek, és általában kisebb helyiségű, pihenésre használt helyiségekben alkalmazzák. A meleg, sárgás fény miatt ugyanis nincs olyan élénkítő hatása, mint a fehér, kékes változatának. A fürdőszobában továbbá még ügyelni kell a színvisszaadásra is, mivel a nem színhelyes világítás torzítja a színeket, ami a sminkelésnél nem hatékony. Túl hideg színnél több smink kerül az arcra, míg a meleg szinnél túl kevés. Éppen ezért 1A (90–100 százalékos) vagy 1B (80–89 százalékos) színvisszaadási osztályba sorolt fényforrást vásároljon, ám ezen belül lehet bármi, akár halogén, izzólámpa, kompakt vagy hagyományos fénycső.

 

Ne feledkezzen meg a biztonságról sem

A fürdőszobai világítás megtervezésénél különösen oda kell figyelni a lámpák kiválasztására. Ez nem csupán a praktikus használatra, hanem a biztonságra is érthető. A víz nagyon jó elektromos vezető, ezért a helyiségben történő elektromos berendezések felszerelésére szigorú előírások vannak. Az összes készüléket biztosítani kell a vízbehatolás ellen, ezért sem szabad szabadon sugárzó világítótesteket felszerelni, helyette válassza a búrával vagy előtétüveggel rendelkezőt. Biztonsági szempontból a fürdőszobát különböző zónákra lehet felosztani. A zóna 0 a zuhanyzó vagy a kád belső tere, ide pedig semmilyen kapcsolót vagy konnektort nem lehet felhelyezni. Az említett kád vagy zuhanyzó szélével határolt terület a padlótól mérve 2,25 m magasságban a zóna 1 területe, ahová csak biztonságos, alacsony feszültségek kerülhetnek, de csak akkor, ha feszültség forrása a 0, 1 és 2 zónán kívül található meg. A zóna 2 esetén a kád vagy zuhanyzó szélétől számított 0,6 m széles és 2,25 m magas területről van szó, illetve a zóna 1 felett lévő maradék helyről. Ide már kerülhet a hajszárításhoz, borotválkozáshoz való konnektor, illetve olyan alacsony feszültségű kapcsolók, konnektorok, amelyek forrása szintén a 0, 1 és 2 zónán kívül van. Az összes maradék terület, ami nem tartozik az említett zónákhoz, a zóna 3 része.

 

Érdekes designlámpák a fürdőszobában

A fürdőszoba lámpa nem csupán praktikus eszköz lehet, de büszkeségre is adhat okot, hiszen nem csak jól kell működnie, hanem a hangulatos fürdőszoba megteremtésének is fontos eszköze lehet. Szerencsére mára már a világítótestek is átestek a design forradalmon, ezért olyan kinézetűt választhat, ami tökéletesen illik a fürdőszobájába. Manapság nagyon felkapott a vintage stílus, amiből természetesen a lámpák sem maradhattak ki. Ez nagyjából a 20-astól a 70-es évek tárgyait foglalja magába, és azokat utánozza vagy újrahasznosítja. Közkedvelt a természet elemeinek a felhasználása, így divatossá válták a lámpákat fából körülölelő részek. Az ilyen berendezések egy kicsit közelebb hozhatják a természethez a helyiséget, és néhány növénnyel még többet dobhat az összhatáson.

A jól ismert Tiffany-lámpák napközben színpompás látvánnyukkal kápráztathatják el, míg este kellemes meleg fényt biztosítanak. Egy egyszerű árnyalatokkal és csempézettel rendelkező fürdőszoba igazi ékköve lehet egy ilyen berendezés.

Természetesen nem lehet megfeledkezni az ultramodern designlámpákról sem, amik rusztikus, színes és eklektikus jellemzőjüknek köszönhetően garantáltan felhívják magukra a figyelmet. Bármilyen lámpát is szeretne magának, nem kell mást tennie, mint egyeztetni az árnyalatot és a stílust, így a legjobb eredményt kaphatja majd.

A fürdőszobai világítással kapcsolatos teendők alapos átgondolást igényelnek. A fürdőszoba bútorokkal és a berendezésekkel összhangban kell elhelyezni a lámpákat, hiszen ha nem így történik, könnyen felléphet az árnyékolás. Ez leginkább a szépítkező tükörnél lehet kellemetlen, mivel a sminkelés és a borotválkozás nem végezhető el megfelelően. Mindezek mellett a biztonságról sem szabad megfeledkezni, mivel vannak kötött előírások és szabályok, amik a lámpák, konnektorok és kapcsolók elhelyezésére vonatkoznak. A praktikusság mellett szóba kerülhet a relaxációs hangulat megteremtése is. A színes, előre programozott lámpák egyedi hangulatot teremthetnek és segíthetnek a nyugalmi állapot elérésében. Ne feledkezzen meg a színhőmérsékletről és a színvisszaadásról sem, hiszen ezek nélkül az alkalmazott világítás nem látja el rendesen a funkcióját.