Mennyi baktérium tapad a kezünkhöz napközben?

Reggeltől estig számos kórokozó tapad a kezünkhöz, de a mikroorganizmusoktól nem minden esetben kell tartanunk. Az egyes baktériumok, gombák ugyanis elsősorban legyengült immunrendszer mellett jelenthetnek problémát.

A nők kezén több baktériumfaj él

A kezünkön található baktériumok által alkotott bakteriális tenyérlenyomat teljesen egyedi. A mikrobák száma meglepően nagy, gondot azonban csak abban az esetben okoznak, ha a kézre vírusok, illetve fertőző bélbaktériumok kerülnek, innen pedig az arcra vagy a szervezetbe jutnak.

Egy amerikai kutatócsoport néhány évvel ezelőtt arra a megállapításra jutott, hogy átlagosan mintegy 150 különböző faj található meg testünknek ezen a részén. A nők kezén általában sokkal több baktérium él, mint a férfiakén, a jelenség hátterében több tényező állhat.

Ezek közé tartozik például a pH: az erősebbik nem képviselőinél ez az érték alacsonyabb, vagyis savasabb közeg jellemző, amivel párhuzamosan a mikrobák sokfélesége csökken. Ezen kívül az egyes nemek eltérő gyakorisággal használják a kozmetikumokat, különbözik a bőrvastagságuk, és a hormontermelésüket is eltérések jellemzik.

 

 

A tenyerünkön nagyságrendileg háromszor annyi baktériumfaj található, mint az alkaron vagy a könyök körül. A rendszeres kézmosás nem befolyásolja ezt a sokféleséget – ennek következtében vannak olyan baktériumok, melyek száma megnő, míg másoké csökken. Ez a tény viszont nem azt jelenti, hogy a rendszeres kézmosás hasztalan lenne, hiszen a számos olyan vírus telepszik meg a tenyerünkön, amik járványos, fertőtő betegségeket okoznak.

Különösen veszélyesek lehetnek a fertőzések szempontjából az Escherichia coli, a Shigella, továbbá a Salmonella baktériumok, de akut hasmenést idézhetnek elő a rota-, adeno-, valamint a norovírusok is.

 

Nem mindegy, hogyan mosol kezet!

A helyes kézmosásnak teljes létjogosultsága van a mikrobák elleni védelem szempontjából, ami nem jelent egyet a kezünk – néhány másodperces – csapvíz alá tartásával. Az elsőre triviálisnak látszó folyamatot sajnos nem mindenki kivitelezi az elvásásoknak megfelelően.

Ennek során először a kezünket kell benedvesíteni, majd folyékony szappannal bekenni, amit az alapos átdörzsölés követ – ez a kézfejekre, tenyérre, ujjak közötti helyekre és a csuklóra is vonatkozik.

A műveletre a WHO tanácsa szerint minimum 20 másodpercet fordítsunk, valamint nem árt, ha az öblítés után megismételjük a folyamatot. Természetesen nem maradhat el a szárítás sem, ehhez tiszta, száraz törülköző szükséges.