Hogyan válasszuk ki a tökéletes gyerekágyat?

Már gyermekünk születésekor sem feltétlenül van könnyű dolgunk, amikor ki kell választanunk az ágyát. Mi legyen? Kiságy? Babaöböl? Bölcső? Ringatható, vagy fix? Komóddal ellátott, vagy csak kiságy önmagában? Ifjúsági ággyá alakítható legyen, vagy azt majd úgyis veszek később?

Hogyan válasszuk ki a tökéletes gyerekágyat?

Milliónyi kérdés, és nincs jó válasz, hiszen mindenki mást tart jónak, ezért nagyon eltérő tanácsokat fogunk kapni a környezetünktől. És ennél a helyzetnél ezerszer nehezebb, amikor a már nagyobb gyerkőcnek szeretnénk új ágyat venni, hiszen nyilvánvalóan neki is lesz véleménye arról, milyet szeretne.

 

KELL-E HALLGATNI A GYEREKRE A KÉRDÉSBEN?

 

Természetesen igen. Nem azt mondjuk, hogy a kezébe kell adni a döntést, mivel nem valószínű, hogy minden szempontot mérlegelni tud a gyerekágy választásakor. De érdemes meghallgatni, hogy neki milyen elképzelései vannak az új ágyáról, van-e esetleg vágya, tetszik-e neki kimondottan egy típus.

 

Amennyiben úgy választunk, hogy ezt figyelembe vesszük, jó esély van rá, hogy a gyerek szeretni fogja az ágyát. Ez nagyon fontos, mert egy kisgyermek időnként küzd rémálmokkal, tiltakozik az alvás ellen, mert természetesen minden érdekesebb, mint aludni. Ha viszont egy szuper ágya van, amit imád, könnyebben áthidalhatók ezek a nehézségek.

 

Szülői szemmel nézve tehát jobban járunk, ha – természetesen ésszerű határokon belül – hagyunk valamennyi beleszólást csemeténknek abba, hogy milyen ágyat is kapjon. Magaslati levegőt szívna? Miért ne kaphatna galériaágyat? Imádja az autókat? Egy versenyautós ágyban biztosan jót aludna! A lehetőségek végtelenek.

 

És mi a helyzet a praktikummal?

 

Attól még, hogy egy gyermekágy kielégíti a kicsik vizuális igényeit, korántsem biztos, hogy nem lehet praktikus darab is. Az említett galériaágyak alá például beférhet szekrény, gyerek íróasztal. De olyan verzió is van, aminek az alja játszósátor, tökéletes kuckót biztosítva a gyerkőcnek a játékhoz.

 

A hagyományosabb típusok közül létezik ágyneműtartós változat, és olyan is, ami dupla ággyá alakítható. Utóbbi különösen jól jöhet, ha a kicsit rémálmok gyötrik, esetleg éppen beteg, és igényelné anya vagy apa közelségét. Az ágyneműtartó pedig kiváló tárolóhelyként funkcionál, nem csak az ágynemű számára.

 

MEKKORA A HELY?

 

Amikor kiválasztjuk a gyerekágyat, érdemes figyelemmel lenni arra, hogy mekkora hely áll rendelkezésünkre az új bútor számára. Kis alapterületű szobák esetében praktikus választás lehet egy olyan galériaágy, ami alá beférnek más bútorok, hiszen így több berendezési tárgy is elfér egy helyen, nem kell telezsúfolnunk a szoba minden négyzetcentiméterét. Persze ha van hely bőven, akkor ez nem annyira releváns szempont.

 

Szintén a magasabb ágyaknál érdemes még figyelemmel lenni a belmagasságra. Bár a legtöbb galéria, illetve emeleteságy úgy van tervezve, hogy átlagos belmagasság esetén gond nélkül elfér, vannak kivételes helyzetek. Tetőtérben például nem biztos, hogy van olyan fal, ami mellé gond nélkül tehető egy ilyen ágy, hiszen a tető formája miatt döntött a fal, legalább egy oldalon.

 

EXTRÁK

 

Egy gyereket könnyű lenyűgözni olyan extrákkal, mint a baldachin, az alvósátor, a rendhagyó forma. Ezekkel mind sokat tehetünk azért, hogy az ágya minél jobban tetsszen neki, és szívesen aludjon benne.

 

Fontos szempont ugyanakkor a biztonság is. Kisgyermek esetében különösen. A leesésgátlókról ezért érdemes elgondolkodni, ugyanis a kicsik még hajlamosak bejárni az egész ágyat alvás közben, könnyen a padlón köthetnek ki. Ha olyan ágyat választunk, ami nem rendelkezik leesésgátlóval, azt külön is lehet kapni, így mindig biztonságban tudhatjuk gyermekünket alvás közben.