Franciaágy: tippek, hogy megtalálja a tökéleteset!

A franciaágy a hálószoba ékszere lehet, hiszen a nagy ruhásszekrényen kívül ez foglalja el a legtöbb helyet. A kinézete mellett ugyanakkora hangsúlyt kell fektetni az tartósságára és az egészségre is. Az alvásnak minden esetben pihentőnek, relaxálónak és regenerálónak kell lennie, ezért a megfelelő ágy és tartozékainak kiválasztása kulcsfontosságú.

Franciaágy: tippek, hogy megtalálja a tökéleteset!

ÁGYMÉRETEK

Az ágy méretét elsősorban nem az ágykeret, hanem a matrac határozza meg. Ez abból adódik, hogy bármilyen személyre szabható ágykeret készíthető, de a legtöbb esetben matracból csak standard méretek kaphatóak. Éppen ezért az úgy ágy vásárlásánál a mindig az ágybetét a döntő elem, az ágykeret az alapvető funkcióján kívül csak dekorációként szolgál.

Minden esetben a lehető legnagyobb méretet érdemes választani. A legkisebb matrac, amin még kényelmesen el lehet férni az a 90x200 centiméteres. Ez egy klasszikus egyszemélyes ágybetét, de sokan úgy kalkulálnak, hogy a franciaágyba inkább tesznek kettő ilyet, mint egy nagyobb verziót. A keskeny hálószobákba a legkisebb kétszemélyes ágybetét a 140x200-as. Ez nem túl kedvelt változat, mivel két emberre elég kevés hely jut, megfordulni is nehézkes. A kényelmes matracok a 160x200-as méretnél kezdődnek. Itt már könnyen el lehet férni egymás mellett, és ez a megoldás az arany középutat jelenti ár-érték arányban. A klasszikus franciaágyban a 180x200-as matrac található meg. Itt már bőven elegendő tér jut mindkét félnek, forgolódva is komfortos érzést ad. 

A standard hosszúság az ágybetéteknél a 200 centiméter, de mára már a 190, a 210 és a 220 centiméter hosszúságú darabok is elérhetővé váltak.

MILYEN MATRAC KERÜLJÖN A FRANCIAÁGYBA?

Manapság a leginkább ajánlott matrac a memóriahabos verzió. Előnyeiről mind a gyártók, mind pedig az orvosok is megegyeznek, hiszen a nyomásmentesítő habanyag képes felvenni a test formáját, megtartja a gerinc természetes hajlamait és görbületeit, ráadásul képes egyenletesen eloszlatni a súlyt is. Ezeknek köszönhetően kényelmes pihenést biztosít, mivel tehermentesíti az izmokat, csigolyákat.

A rugós matracok két verzióra oszthatók, amik nagymértékben különböznek egymástól.  Az egyik a bonelli rugós, amit manapság leginkább egyedül alvásra ajánlanak, mivel ha valaki forgolódik, a rugók elrendezése miatt az nem csak az adott egyén alatt érződik, hanem az ágybetét teljes felületén. A zsákrugós megoldás ellenben csak azon a helyen süllyed be, ahol valaki éppen ránehezedik.

Kedveltek még a biomatracok is, amik vagy kókuszból vagy latexből vagy a kettő variációjából készültek.  Egyik nagy előnyük, hogy sok fajta keménységi és rugalmassági fajtájuk található meg, és mivel zónásított formában gyártják őket, az oldalfekvés során a gerinc teljesen kényelmi pozícióba kerül. Ez azt takarja, hogy a váll és a csípő teljesen belesüpped az anyagba.

 

 

PAPLANOK A FRANCIAÁGYRA

Az általános hosszúságú paplan igazodik a matrac méretéhez, azaz 200 centiméter. A szabványméretnek köszönhetően egy átlagos magasságú férfi is képes magára húzni anélkül, hogy kikandikálna alóla a lába. Szélesség tekintetében a 130 és a 140 centiméterű a leggyakoribb, míg a kétszemélyeseknél a 200 vagy a 220. Párok esetében is érdemes elgondolkodni két egyszemélyes paplan használatán, mert ez sokkal nagyobb kényelmi faktorral rendelkezik, és nem fordulhat elő, hogy lehúzásra kerül, mint egy szélesebb verziónál.

A helyesen megválasztott paplannak megfelelő hőmérsékletet kell biztosítania, azaz ne legyen se túl meleg, se túl hideg. A test hőmérsékletének megtartása mellett fontos, hogy átszellőzzön, mert így nem okoz izzadást.  A vásárlásnál szem előtt kell tartani az évszakokat is. Előfordulhat, hogy a melegebb évszakokban vékonyabb paplanra, míg a hidegebbekben melegebbre van szükség. A kevésbé meleg vagy kisebb töltősúlyú takaró ideális az enyhébb időkre, míg a hideg beálltával ajánlatos a sűrű szövésű vagy hatékonyabb hőszigetelésű verzióra cserélni.

 

MILYEN PÁRNÁT VÁLASSZON?

Az egészséges, pihentető alvás szempontjából a párnának ugyanolyan fontos szerep jut, mint a matracnak. Míg a matrac a lumbális csigolyák és a hátgerinc épségéért felelős, addig a párna a nyakcsigolyák tehermentesítését szolgálja. Feladata, hogy az alváskor fixen tartja a fejet, kialakítja a nyaki gerinc C alakú ívét, illetve megvédi a deformálódástól a nyakcsigolyákat.

A párnaválasztáskor elsősorban nem az anyag szempontjából érdemes választani, hanem a leggyakoribb alvási testhelyzet alapján. A leggyakoribb póz az oldalfekvés. Ebben az esetben olyan párna ajánlott, ami viszonylag magasabb, így nem lóg le róla a fej. A feladata, hogy a váll és a nyak közötti helyet megfelelően kitöltse. A háton fekvésnél éri a lehető legkevesebb terhelés a gerincet, ezért ez is egy közkedvelt alvási helyzet. Ilyenkor fontos, hogy ne feszüljenek feleslegesen az alvási csigolyák, ezért egy közepes vastagságú és keménységű párna a praktikus megoldás. Hason fekvés okozza a legtöbb feszültséget a szervezetben, mivel a gerincoszlop és a csigolyák nyomás alatt vannak. Ehhez az alvási módhoz valaki vagy egyáltalán nem használ párnát vagy egy laposabb verziót választ.

 

NE FELEDKEZZEN MEG AZ ÁGYRÁCS FONTOSSÁGÁRÓL

Egy felnőtt számára fontos, hogy a matrac minimum 17-18 centiméter vastagságú legyen.  Ez azért számít, mert így nem érezhetőek az alatta található ágydeszkák. Ez a vastagság még a merev bordasornál is megállja a helyét, ami anyagi szempontból jobb megoldásnak számít. Ezek a típusok általában tömörfából készülnek, és ebből adódóan sokkal masszívabbak, strapabíróbbak. A legkelendőbb alapanyag a keményfa és a borovi fenyő, de a puha lucfenyőt mindenképp ajánlatos elkerülni. A rugalmas ágyrács csakis abban az esetben lehet jó megoldás, ha az ágybetét 17 centiméternél alacsonyabb.

ÁGYNEMŰTARTÓK ÉS EXTRA TÁROLÓK

Ha szóba kerül az új ágykeret megvásárlása, szem előtt kell tartani azt is, hogy vajon szükség van-e ágyneműtartóra vagy sem. Az ágyneműtartóval ellátott megoldások közkedveltek, hiszen nem csak az éppen használatos paplant lehet elrejteni a szem elől, de a nem használt szezonális ágynemű, a pokrócok és a cserepaplanok megfelelő helye is lehet. Két ismert fajtája van. A felnyitható ágykeretek esetében a matraccal nyitódik fel az ágyrács, míg a kihúzható esetében két oldalról férhető hozzá az ágyneműtartó.

Abban az esetben, ha az ágyneműtartó nélküli megoldást választja, egy szellősebb kinézetű bútort kap. A tárolás és a pakolás ebben az esetben is megvalósítható, de a rendszerezettség érdekében muszáj lesz hozzá dobozokat szerezni, amiket aztán felcímkézhet. Tartsa észben, hogy mindkét verziónak vannak pozitív és negatív velejárói is, ezért válassza az önnek leginkább kényelmesebb verziót.

A megfelelő franciaágy kiválasztása nem egyszerű folyamat, mert több mindent figyelembe kell venni a vásárlásnál. Az egyik legfontosabb a matrac szélességének meghatározása, és csak ezután érdemes ágykeretet nézni. A paplanok és a párnák széles választéka elsőre talán ijesztő lehet, de néhány egyszerű kérdés megválaszolásával megtalálhatja a tökéleteset.