Zuhanyfolyóka, zuhanylefolyó

A stílusos és funkcionális fürdőszobában a legapróbb részletek is a helyükön vannak. Jól átgondolt műszaki háttérrel, funkcionális technikai megoldásokkal ellátott helyiség, időtálló és minőségi termékekkel. Ehhez pedig átgondolt tervezésre, tudatos anyaghasználatra van szükség.

A zuhanyfolyókák szerepe az elmúlt években értékelődött csak igazán fel. Ugyanis az épített zuhanyfülkék, de főleg a walk in zuhanykabinok által nyújtott megoldandó helyzetre, a vízelvezetésre szolgáltat egyszerű, hatékony és diszkrét megoldást. Míg régebben az egyszerű fürdőszobai lefolyó vagy összefolyó feladata volt a padlón összegyűlt víz elvezetése, addig a fürdőszoba síkjában elhelyezett, vagy lejtés nélkül épített zuhanykabinok vízproblémáira nem az egyszerű zuhanylefolyó, hanem a miniatűr és diszkrét csatornaként funkcionáló vízelvezető zuhanyfolyóka nyújt megoldási lehetőséget.

Ezeknek a szifonokkal is ellátott fürdőszobai vízelvezető rendszereknek manapság egyébként már a megjelenésén sem kell aggódnunk, a fedést nyújtó zuhanyrács stílusa és kidolgozása már széles választékot kínál azok számára, akik a legapróbb részletekig odafigyelnek a megjelenésre.

 

Zuhanyfolyóka

 

Zuhanylefolyó

A zuhanylefolyó általában a felszínen látható zuhanyrács mellett egy lefolyószifonból is áll. Választhatunk egyszerű zuhanyszifont, amely a beépített zuhanytálca nyílásához illeszkedik. De épített zuhanyzó esetében a sokszor gyengébb lejtés miatt és a hatékony vízelvezetés szükségességéből adódóan vagy egy négyzet alakú zuhanyösszefolyót választunk, vagy pedig keskeny és széles minikanálisként működő, de szintén zuhanyráccsal ellátott zuhanyfolyókát. Utóbbi kialakítása elvezeti a vizet a beépített zuhanyszifonig. Körbe építhetünk vele a zuhanykabin padlózatát, de dönthetünk úgy, hogy csak egy-egy oldalt helyezünk el zuhanyfolyókát. Ezt a döntést azonban nagyrészt szakember segítségével hozzuk meg.

 

A zuhanyfolyóka kiválasztása során nem csak a tervezett zuhanykabin műszaki és elrendezés béli tulajdonságait, annak lejtését, burkolását vegyük figyelembe, hanem magának a zuhanyfolyókának a minőségét is. Mivel ez az eszköz be lesz építve, így nem egy könnyen cserélhető, ezáltal gyorsan elhasználódó zuhanylefolyóra lesz szükségünk. Minél időtállóbb, jobb minőségű anyagot és kialakítást választunk, hosszútávon annál könnyebb helyzetben leszünk.

 

Egy másik fontos szempont a zuhanyfolyóka tisztíthatósága, hiszen minél egyszerűbb tisztítani azt, annál könnyebb lesz hosszútávon is karbantartani a zuhanyzónkat.

A zuhanyszifon egybe van építve a lefolyófedélnek is nevezhető zuhanyráccsal, amelynek anyaga és mintázata számít esztétika szempontjából. De a zuhanyfolyókát is értelemszerűen egybeépítik a szifonnal. Magát a folyókát is érdemes gyakran tisztítanunk, bár sokszor elég, ha a zuhanykabin tisztításakor rajta is átfolyik a tisztítószeres víz. Alkalmanként azonban töröljük külön át, távolítsuk el az esetleges szennyeződéseket. A zuhanyszifont is át kell azonban időnként tisztítani, erről ne feledkezzünk meg. Az is fontos szempont, hogy esetleges dugulás esetén hozzáférhető legyen annak helye, tehát a lefolyón keresztül el lehessen érni a kritikus pontot, amihez a folyókának szétszedhetőnek kell lennie. A jó minőségű, átgondolt rendszerek zuhanyfolyókái szerszám nélkül is kiemelhetőek, sőt, a látható részt és a szifont is könnyen elérhetjük. Így akár nem csak komoly dugulás esetén nyújt könnyű megoldhatóságot a funkcionálisan gyártott, okos és minőségi termék, hanem akár a véletlenül beleejtett apró tárgyak is könnyen elérhetőek és kiemelhetőek.

 

A zuhanyfolyóka választása során még egy fontos szempont merül fel, amelyet mindenképpen figyeljünk meg vásárlás során. Ez pedig a hozzátartozó szifon bűzzárának mérete. A szifon kialakítása akkor hatékony és hosszútávon használható, ha legalább 65-90 milliméteres beépített bűzzárral rendelkezik, mert a kellemetlen szagok tartós visszatartása fontos funkcionális szempont fürdőszobánkban. Azonban, ha nincsen lehetőségünk ekkora méretű szifon betervezésére, beépítésére, akkor törekedjünk arra, hogy a bűzzár ne legyen leszívható, és érjük el a 3 cm-es méretet, ennél ne legyen alacsonyabb. Emellett ilyen esetekben szükségünk lesz egy légbeszívó szelepre, mely hatásos a keletkező vákuum leszívó hatásával szemben.

 

A zuhanyfolyóka kiválasztása ezek után már nem is tűnik egyszerűnek, és ezt még mindig tovább fokozzuk. Ugyanis még egy probléma, komoly higiéniai vonzattal bíró kérdés merülhet fel. Az épített zuhanyzókban a lefolyó és a padlólapok között víz szivárog be. Ezt a szivárgást ma már korszerű, burkolat alatti szigetelésekkel kezelik. Azonban ennek ellenére a szivárgó vizet a zuhanyfolyókáknak is be kell tudniuk fogadni, és el kell vezetniük. A minőségi termékek, az igényes gyártók átgondoltan megtervezett zuhanyfolyókái ezt a szivárgóvizet is képesek magukba fogadni. Azonban vannak olyan termékek, melyek tervezésekor erre a problémára nem gondoltak. Ennek következtében a beszivárgó víz pangóvízként a burkolatrétegben marad. Ennek pedig komoly következményei vannak, baktériumok, befeketedő fuga.

Zuhanylefolyó

 

Fürdőszobai zuhanyösszefolyó

A fürdőszobai padlóösszefolyó fontos szereppel bír, egy épített zuhanykabinnal, de főleg walk in zuhanykabinnal bíró fürdőszobában alkalmanként a zuhanyfolyókák helyett, vagy mellett jut szerephez. Persze bármelyik hagyományos fürdőszobában is jelen van. Szerepe persze szintén a csatorna működéséhez és a víz elvezetéséhez kapcsolódik.

A padlóösszefolyó egy csőtörés esetében, de bármilyen olyan helyzetben, amikor valamilyen okból többletvíz keletkezik, beszívja a felesleges vizet, ezzel pedig megkíméli a lakás többi részét. Azonban vannak olyan esetek, amikor egy walk in zuhanykabin építése során a zuhanyfolyókák szerepét veszi át. Ekkor értelemszerűen a zuhanyzáskor keletkező vizet a padlóösszefolyó vezeti el.

 

A padlóösszefolyó választásánál érdemes komolyan vennünk annak anyagát. Mind a zuhanyrácsként funkcionáló zuhanyösszefolyó fedélnek, mind pedig az egész szerkezetnek, a beépített szifonnal együtt. Természetesen a rozsdamentes acél számít a leginkább ebben a kérdésben jó minőségnek. Sokszor elérhető az alumínium ötvözet is, melynek minősége nyilván az ötvözet összetételén, arányain múlik, de sok esetben az alumínium ötvözetű zuhanyösszefolyóról, zuhanyrácsról is elmondható, hogy későn amortizálódik.

 

A zuhanyösszefolyó is zuhanyszifonból és zuhanyrácsból áll.

Azonban lehet egy- és többágú is, ezáltal a zuhanyösszefolyó szerepből kilépve magára vállalhatja a fürdőszobai padlóösszefolyó összetettebb szerepét. Ekkor rá van kötve a mosógép és a mosdó elvezető csöve is. Ilyenkor nem csak a nyitott és padlósíkon lévő zuhanykabinból érkező, de a padló irányából és a csatlakozókon keresztül érkező vizet is elvezeti és elnyeli.

 

A padlóösszefolyós megoldásnak az a hátránya, hogy könnyen kiszáradhat a bűzzáró réteg, de ezt a problémát a zuhanyfolyókák esetében említett megoldással ugyanúgy megoldhatjuk, mint azzal, hogy több fürdőszobai eszköz vízelvezetését kötjük az összefolyóra. A dugulások megelőzésében viszont az egyik leghasznosabb megoldásnak számít a szerelők szerint.

  

A zuhanylefolyó, az épített zuhanykabin vízelvezetésének kérdése manapság már egy könnyen megoldható kérdés. El kell döntenünk, hogy zuhanylefolyót, zuhanyfolyókát, esetleg komplett fürdőszobai lefolyóként funkcionál padlóösszefolyót választunk-e a funkció ellátására. Mindegyik megoldás nagyrészt a tervezett fürdőszoba méreteitől és adottságaitól függ. Ahogy láthatjuk, a funkcionalitás főképpen a fürdőszobai lefolyó szifonján múlik, amelynek mélysége és szétszedhetősége a kulcskérdés a hosszútávú használhatóság és hatékonyság szempontjából. Esztétikailag nincs különbség a két eszköz között, ugyanis a zuhanyrács, vagy a fürdőszobai zuhanyfolyóka fedőrácsa a megjelenés kulcsa. Ezek pedig manapság jó minőségű anyagból és választékos, igényes kidolgozásban készülnek.