Hidromasszázs zuhanykabin beszerelése

Manapság nagyon divatosnak számítanak a különböző hidromasszázs panellel kiegészített zuhanyzók, a kádakba épített masszázsfúvókák. Ennek az az oka, hogy a fürdőszobával kapcsolatos igények egyre szélesebbek, hiszen a fürdőszoba funkciói is bővülnek. Napjainkban egy-egy helyiség már több, különböző szereppel bír, hiszen a modern ember egyre sokoldalúbb otthonra vágyik.

Hidromasszázs zuhanykabin beszerelése

A reggeli zuhanyzás és fogmosás helyszíne több szempontból értékelődik át. Az egyik új szerep az ellazulás, a kikapcsolódás biztosítása, az otthoni mini wellness-funkció, melyre egyre többen vágynak. Nem csoda, hiszen a sokszor stresszes, rohanó munkanapok, a feszült hétköznapok során egyre nagyobb igény van az ellazulásra. Szerencsére a fürdőszobatermékek gyártói is felfigyeltek erre a növekvő igényre, így már egyre szélesebb választékban, és egyre jobb ár-érték arányban érhetőek el azok a termékek, melyek mindezt a kényelmet biztosítják.

 

Az otthoni wellness élmény megvalósításának egyik legnépszerűbb eszköze a hidromasszázs zuhanykabin. Ennek az az oka, hogy egy kisebb fürdőszobába is kényelmesen beszerelhetőek, így annak is kiváló lehetőséget nyújt egy profi wellness eszköz beszerzésére, aki még egy kisebb masszázskád kialakítását sem tudja megvalósítani otthona fürdőszobában. A hidromasszázs zuhanykabinok széles választékban kaphatóak az otthoni wellnesstermékeket forgalmazó gyártók piacán. Szerencsére egyre több jó minőségű és elérhető árú termék van forgalomban, így alapos utánajárással megelőzhetjük a kellemetlen meglepetéseket, hiszen sok a megbízható gyártó.

 

A hidromasszázs zuhanykabin kiválasztása során a rendelkezésre álló teret kell a legokosabban figyelembe vennünk, legalábbis, ha egy kis fürdőszobával rendelkező otthon wellness rajongói vagyunk. Léteznek szimmetrikus és aszimmetrikus kialakítású zuhanykabinok, így aki egy kicsit több hellyel rendelkezik, az aszimmetrikus verzió adta lehetőségekkel élve kombinálhatja a méreteket, a térhez igazodva.

 

Ha sikerült minden szempontot figyelembe vennünk, és kiválasztanunk a tökéletes terméket, akkor már csak a beépítés vár ránk.

A hidromasszázs zuhanykabin beépítése

Előkészületek

Ha kiválasztottuk a nekünk megfelelő, testreszabott, fürdőszobánkhoz és lehetőségeinkhez a legtökéletesebben illeszkedő hidromasszázs zuhanykabint, akkor nincs más hátra, mint a kivitelezés, az otthoni wellness részleg megteremtése.

 

Hogy hogyan is működik egy hidromasszázs zuhanykabin beépítése? A következő néhány bekezdésből kiderül. Azonban fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a hidromasszázs zuhanykabinok beépítését a legtöbb gyártó kizárólag szakember közreműködésével javasolja. Ugyanis a szakszerűtlen beépítés, a masszázskabinokhoz járó útmutató betartásának hiánya a garancia elvesztését vonja maga után.

 

zuhanykabinunk összeszereléshez fúrógépre, csillagcsavarhúzóra és villáskulcsra lesz szükségünk. Persze fontos, hogy legyen a közelben vízmérték, mérőszalag és persze egy ceruza.

Az előkészületekhez tartozik a zuhanykabin alkatrészeinek ellenőrzése, minden egyes csavart, panelt, kiegészítőt nézzünk át, vessük össze a hidromasszázs zuhanykabin összeszerelési útmutatójában található listákkal.

Ha mindennel megvagyunk, hozzá lehet látni a szereléshez.

 

Összeszerelés

Először be kell állítanunk a zuhanytálcát a későbbi helyére, ahova természetesen rögzíteni szeretnénk majd. Így tehát remélhetőleg, mikor már az összeszerelés pillanatához érkezünk, addigra a pontosan és alaposan megtervezett fürdőszobában, a meglepetések elkerülése és a tökéletes helykihasználás és kényelem érdekében már pontosan tudjuk, hogy hova helyezzük majd a zuhanykabint, melynek már a vízkiállásai is biztosítottak. Jól tettük, ha a zuhanykabin formáját is a hely igényeihez mérten választottuk. A zuhanykabin kerületét a zuhanytálca mérete határozza meg. Ha mindennel tisztában vagyunk, és tényleg csak a beépítés van hátra, akkor a zuhanytálca lábainak beállítása és a szintezése következik. A szintezéshez vízmértékre lesz szükségünk.

A következő lépés a lefolyó felszerelése. A zuhanytálca alján találhatunk egy lyukat, amely a szifonhoz illeszthető, itt fog lefolyni a víz a zuhanykabinból. A zuhanytálca lejtésével nem kell foglalkoznunk, mivel a készen vásárolt zuhanytálcák belső kialakítása a lefolyó felé lejt, pont megfelelő mértékben.

 

A gyártók a beszerelés következő lépéseként a hidromasszázs zuhanypanel ellenőrzését, összeszerelését javasolják. Ehhez először be kell illeszteni a masszázspanelbe a fúvókákat és a csaptelepet. A fúvókák beillesztése nem annyira bonyolult, mint amilyennek első olvasásra tűnik. Az egyes fúvókák helyét a hidromasszázs zuhanykabin összeszerelési útmutatójában általában egy részletes ábrán beszámozva láthatjuk. Ha azonban a fúvókák azonos méretűek, akkor végképp nem fogunk semmilyen nehézségbe ütközni. A fúvókák rögzítése után a zuhanycsaptelep következik, melyet szintén a panelben kell elhelyeznünk. Egyszerűen csak átfűzzük az erre a célra kialakított lyukon.

 

Majd a hátfalakat összeszereljük a masszázspanellel. Ezt csavarokkal, alátétekkel valósítjuk meg, óvatosan illesztve össze az elemeket. A csavarbehajtó jó döntés lehet ennél a műveletnél. Persze ha piperepolc, kapaszkodó, esetleg lehajtható ülőke vagy bármilyen kiegészítő tartozik még a masszázskabinhoz, akkor most van itt az alkalom mindezek rögzítésére is. Ha mindezzel megvagyunk, az összeszerelt elemeket emeljük a tálcára. Ezután a kézi zuhanyszett rögzítése következik. Nem túl bonyolult dolog, a megfelelő csavarok és alátétek rendelkezésre állnak, ismét csavarbehajtóval gyorsíthatjuk meg a folyamatot.

Most pedig lassan elérkezünk az egész zuhanykabin összeillesztéséhez. Egyszerűen összecsavarozzuk az alsó és felső vezetősínt a profilokkal, és végül össze is áll az egész keret, melyet a tálcára kell emelnünk. Megfelelően állítsuk be, illesszük a helyükre az alkatrészeket a rögzítés előtt. Nem árt vízmértéket használnunk, alaposnak és pontosnak lennünk, hiszen ezután a rögzítés következik. Mikor biztosak vagyunk a dolgunkban, ceruzával berajzoltuk a profilok, a kabin helyét a falon, illetve le is ellenőriztük ezt, akkor lassan sor kerül a rögzítésükre. Először a hátfalakhoz rögzítjük a profilt a megfelelő méretű csavarokkal, majd a teljes kabint a tálcához csavarozzuk.

 

A felépített keretbe ezek után kell beltolnunk az üvegfalakat. Az üvegfalnál arra kell figyelni, hogy a sima felület kerüljön belülre a mintás üveg, tejüveg, vagy a színezett üvegek esetében. A csavarok mellett műanyag rögzítőelemeket is használnunk kell a zuhanykabin üvegfalainak rögzítése során. Mikor a csavarokat meghúzzuk, különösen ügyelnünk kell arra, hogy ne feszüljön túlságosan az üveg, hiszen ez repedésveszéllyel jár. A hidromasszázs zuhanykabin kabinrészének összeszerelése az ajtók felhelyezésével folytatódik, mely a felső görgők felszerelésével kezdődik, majd az ajtó felakasztásával folytatódik. Miután beakasztottuk azokat a felső sínre, felszereljük az alsó görgőket is. Amennyiben nyílóajtós zuhanykabinról van szó, értelemszerűen a zsanérok felhelyezése következik, és az ajtók beakasztása. A vízzáró szilikoncsík felhelyezése következik az ajtóknál, majd a mágnesesen záródó típusoknál most következik a mágnescsík feltolása. Végül a fogantyúk rögzítése következik. Érdemes az ajtók mozgását ellenőrizni, például a tolóajtónál figyeljük meg, hogy akad-e. Ha az ajtók akadálytalanul mozognak, akkor már csak a tetőrész felhelyezése van hátra, melyet ismét csavarokkal rögzítünk.

 

Az utolsó lépések során a kabin egymással érintkező, egymáshoz csatlakozó éleit érdemes szilikonnal kifugáznunk, majd várjuk meg, míg megszilárdul. A kabin beépítése, körbeburkolása kockázattal jár, hiszen a kabin karbantartása során esetleg meg kell bontani a burkolatot, sőt, sok gyártónál ez a lépés garanciavesztéssel is járhat. Ha gondolkodunk a beépítésen, burkoláson, járjunk utána a forgalmazónál vagy a gyártónál ennek a kérdésnek.

 

A hidromasszázs zuhanykabin összeszerelése látszólag nem túl bonyolult feladat. Azonban minden gyártó ragaszkodni szokott ahhoz, hogy ezt a folyamatot szakember végezze.