Rozsdamentes mosogató

Mikor egy új konyhát tervezünk, akár átalakítás, akár egy új otthon kialakítása céljából, a tökéletesre törekszünk. Igyekszünk megteremteni a régóta vágyott álomkonyhát. Ahol a munka kényelmes és gyors, az eszközök kiszolgálnak minket. Figyelembe vesszük a konyhagépek funkcióit, a divatot, a megjelenést és a funkciót.

Rozsdamentes mosogató

Manapság azonban a széles kínálat, a futó hóbortok, aktuális divatirányzatok egyszerűen végtelen kínálatot tárnak elénk. Így aztán rövid idő alatt belezavarodhatunk a legegyszerűbb eszközök kiválasztásába is. A mosogatóval hasonló a helyzet, bár nem annyira drasztikus. A széles kínálat persze azért a mosogatók esetében is csábító. A legegyszerűbb formától, kialakítástól és mérettől a legváltozatosabb konstrukciók állnak rendelkezésünkre. Persze ez a helyzet a mosogatómedencék anyagával is. Nehéz eldönteni, melyik illene a konyhánkba, melyiket használnánk ki, az esztétikum vagy a funkció győzzön, esetleg létezik kompromisszum is?

Nehéz a döntés. Íme azonban egy kis segítség.

 

Nézzünk meg egy egyszerű, örök mosogatótípust, a rozsdamentes mosogatókat.

Mit kell tudni rozsdamentes mosogatóról?

A rozsdamentes mosogatók még napjainkban is a legnépszerűbbek közé tartoznak. Időtállók, és ez nem csak anyagjukra, de népszerűségükre is igaz. Miért? Mert a rozsdamentes mosogató a leggyakoribb, legegyszerűbb kialakítás, melynek kiválasztásakor hosszú évekre, évtizedekre döntünk. Ugyanis egy jó minőségű rozsdamentes mosogató ennyi ideig is funkcionálhat.

 

A rozsdamentes mosogatókról érdemes tudni, hogy ezeknél a termékeknél is előfordulnak minőségi különbségek. Ez az anyagösszetételen múlik. Ugyanis ezek az anyagok fémötvözetek. A CNS a króm-nikkel-acél rövidítése, melyben a nikkel szerepe a rozsdamentesség biztosítása, ugyanis a nikkel áll ellen legjobban a korróziónak a szamba vehető anyagok közül. Általában a 8-10%-os nikkeltartalom már valódi, megbízható rozsdamentes eszközt takar. Ennek jelülése 18/10, 18/8, erre érdemes odafigyelnünk a választás során. Persze az is számít, hogy milyen vastag az acélréteg a mosogatón. A strapabíró, jó kiképzésű, ellenálló mosogatónak magas az acéltartalma, általában ezek a mosogatók vastagok. A legjobbak pedig még pluszba kapnak egy kis zajcsillapító réteget is. Ez azért számít, mert ez a védőborítás megakadályozza, hogy nagyon csattogjon a mosogató, amikor fém eszközöket, nagy fazekakat mosunk benne.

 

Egy jobb minőségű rozsdamentes mosogató akár 1450 Celsius fokig nem olvad meg, ez azt jelenti, hogy a forró edények és serpenyők sem hagynak nyomot rajtuk.

 

A rozsdamentes mosogató lehet fényesebb és matt kivitelű is. Habár esztétikai szempontból a fényesebb tűnhet jó választásnak, valójában ez a kivitel eléggé kényes, a karcolások könnyebben meglátszanak rajta, ahogy a vízkő is. Ugyanis a rozsdamentes mosogatók legnagyobb hátránya, hogy a kis sérülések könnyen meglátszanak rajtuk, ahogy a vízkő is. Azonban ezzel szemben fontos előnyei is vannak ezeknek a termékeknek. Nagyon jól bírja a hőt, a nagyobb ütéseket, szinte lehetetlen kilyukasztani, valódi, súlyos kárt ejteni rajta. Széles választékban kapható, és lássuk be, hogy az ára is ennek a mosogatótípusnak a legkedvezőbb.

A rozsdamentes mosogató tisztítása

A rozsdamentes acél mosogatót, ahogy a neve is mutatja, nem fenyegeti a korrózió. Azt gondolnánk, hogy fellélegezhetünk a tisztítást, karbantartást illetően. Azonban ez nem teljesen így van. Ugyanis az acélból készült mosogató esetében is számolnunk kell mind a vízkővel, mind a baktériumokkal. Így tehát fontos, hogy minden mosogatás után, de legalábbis napi szinten tisztítsuk át fertőtlenítő hatású szert tartalmazó tisztítószerrel a rozsdamentes mosogató medencéjét, edényszárító tálcáját. Ugyanis a baktériumok nagyon könnyen és gyorsan tudnak szaporodni, és egy olyan kényes helyen, mint a konyha, illetve annak mosogatója, bizony oda kell figyelnünk erre. Mivel a rozsdamentes mosogató felszíne nem porózus, a veszélyes lerakódások nem tapadnak meg rajta, így annak ellenére, hogy karbantartása és fertőtlenítése fontos feladat.

 

A mosogatót érdemes gyakran tisztítani vízkőoldó szerekkel is. Aki nem szeretne gyakran használni vegyszereket a konyhában, használhat ecetet, vagy más, házi vízkőoldószert is. Ha pedig már a mosogató karbantartásáról beszélünk, érdemes a lefolyóra is odafigyelnünk. Alkalmanként hideg vízben oldódó dugulás elleni szereket, esetleg házi trisót használhatunk ebből a célból, hogy a zsíros szennyeződések feloldásával sikerüljön karbantartani a mosogató lefolyóját is.

 

Esztétikai szempontból számít, hogy a rozsdamentes mosogatónkat minden használat után töröljük cseppmentesen szárazra. Így mindig megfelelően fényes lesz, és nem látszanak majd rajta a vízfoltok.

 

Rozsdamentes mosogató

 

A rozsdamentes mosogató méretei

A mosogató méretének meghatározásához vegyük figyelembe a teret, amely rendelkezésünkre áll. Mekkora konyhánk van, és annak mekkora pultja, ebből mennyi felületet szánunk a mosogatóra? Emellett az is számít, hogy van-e mosogatógépünk, vagy inkább kézzel fogunk mosogatni? Milyen gyakran, és hány főre? És az ételelőkészítés?

Az persze magától értetődő, hogy minél nagyobb mosogatónk, mosogatótálcánk van, annál nagyobb a komfortérzetünk a mosogatás során, hiszen minél több, nagyobb vagy mélyebb mosogatómedencénk, szárítótálcánk, és egyé kiegészítőnk van, értelemszerűen annál kényelmesebben dolgozhatunk. Azonban, ha rendelkezünk mosogatógéppel, akkor nagy eséllyel erre nincs igazán szükségünk, hiszen a munka nagy részét a gép végzi el. Az edényeket csak átmenetileg tartjuk a mosogatóban, ezért ilyen esetben nincs szükség monumentális méretű mosogatómedencékre. Sőt, talán többre sem. Esetleg egy kevésbé mély medence, és mellé egy kisebb gyümölcsmosó?

Igen, ma már például lehetőségünk van az egymedencés mosogató mellé kialakított gyümölcsmosó medencés konstrukció kiválasztására is.  A gyümölcsmosó medence valójában nagyon hasznos, hiszen, ahogy neve is mutatja, az ételek előkészítésére, tehát az alapanyagok elmosására van tervezve ez az általában kisebb méretű mosogatómedence. Hiszen a mosogatót nem csak a főzés és étkezés eszközeinek elmosására használjuk, hanem az ételek előkészítésére is.  Emellett persze lehetőséget nyújt kisebb tányérok, poharak, evőeszközök elkülönítésére. Például, ha szennyezettebb edényeket mosunk egy kiadós főzés, étkezés után, akkor az evőeszközöket, poharakat érdemes elkülöníteni. Erre is nagyon jó apropó a kis gyümölcsmosó medence.

 

Ha úgy döntünk, hogy két medencés mosogatót választunk, akkor a mosogatás során a forróvizes mosogatás és az öblítés funkciói elkülöníthetőek. Aki szeret kézzel mosogatni, és sokszor főz, esetleg még sok emberre is, annak ez a hagyományos és higiénikus megoldás igazán megkönnyítheti a mindennapjait. Persze csak egy jó nagy konyhában.

 

Persze léteznek 2,5 medencés mosogatók is, ahol már egy csepptálca is része a kialakításnak. Azonban egy átlagos háztartásban az 1 medence + 1 csepptálcás megoldás a jellemző. Ez régi berögződés, azonban a csepptálca tényleg hatékony az elmosott edények csepegtetésére, hiszen a konyhai munkalapot érdemes kímélni.

 

Ha nagyon kevés hellyel rendelkezünk, akkor viszont az egymedencés mosogató marad. Ekkor még a csepptálca funkcióját is nekünk kell megoldanunk. Egy összecsukható, vagy tálcás szerkezettel. Persze ez sem nagy gond, főleg, ha rendelkezünk mosogatógéppel.

 

A mosogatók által nyújtott kényelmet, konyhánk komfortját emelik a különböző kiegészítjük. Ilyen a medencébe illeszkedő rozsdamentes acél edénykosár, a vágódeszka, de a már említett csepegtetőtálcát is besorolhatjuk ebbe a kategóriába. Ha például egy igazi, jól funkcionáló és kényelmes mosogatóközpontot szeretnénk, akkor egy olyan testreszabott rendszerre lehet szükségünk, amely például ezeken felül akár konyhai hulladékgyűjtővel is fel van szerelve, így a mosogatás és az ételelőkészítés mellett a hulladékkezeléshez is ért. Érdemes tehát tudatosan megtervezni konyhánkat, de még a mosogatónkat is.

 

Az egyszerű rozsdamentes acél mosogatók tehát jól kombinálhatóak, időtállók. Könnyű őket tisztítani és karbantartani, és esztétikai szempontból sem okoznak problémát.