6 dolog, amit csak egy igazán jó infraszaunában találhatsz meg

Mi is az az infraszauna?

 

Az infraszaunában először is nincs olyan forróság, mint a finn szaunában, hiszen maximum 60 Celsius-fokig melegítik fel a kabint. Felöntéseket itt nem alkalmaznak, így gőz sem képződik benne, ezért az infraszaunát száraz szaunának is nevezik. A fűtőtest által kibocsátott infravörös fénysugarak behatolnak a bőrünkbe, és ott fejtik ki jótékony hatásukat.

Természetes, egészséges fénysugár

 

Az infravörös fény teljesen természetes sugárzás, hiszen a Nap éppúgy kibocsát ilyen sugarakat, mint a kandalló vagy egy fürdőszobai hősugárzó.  Az “infra” a latinból ered, jelentése “alatt”. Az “infravörös” szóval tehát a fény látható tartományának vörös alatti részét jelölik. Mivel a bőrhöz érve kellemesen felmelegíti azt, ezért meleg sugárzásnak is nevezik.

 

A napsugarak 42 százaléka az infravörös tartományba esik. Önmagában a napsugárzás azonban az emberi szervezetre káros is lehet - gondoljunk csak a káros UV-sugárzásra. Pusztán az infravörös fény azonban egyértelműen pozitív hatást gyakorol a bőrre és a szervezetre - ezt használjuk ki a szaunák esetében.

 

 

Az infraszaunázás egészségügyi hatásai

 

  1. Méregtelenítés

 

Az infravörös fény felmelegíti a szervezetet, melynek hatására az erek kitágulnak, a vérkeringés és a nyirokkeringés gyorsul, a verejtékmirigyek fokozott üzemmódra kapcsolnak. Mindezek következtében beindul a salakanyagok kiválasztása, amely az izzadsággal és a vizelettel távozik.

 

2. Zsírvesztés

 

Az izzadságtermeléssel nemcsak folyadék, és méreganyagok távoznak a szervezetből, hanem zsírvesztés is beindul. Kutatások kimutatták, hogy infraszaunában eltöltve egységnyi időt, szinte ugyanannyi kalóriát veszít az emberi test, mint intenzív sportolás közben.

 

3. Immunrendszer erősítés

 

Az infraszauna az immunrendszert is erősíti, mivel a mélyre hatoló fénysugarak egy mesterséges lázállapotot idéznek elő, ami ellen a test védekezni kényszerül, ennek következtében az immunrendszer sokkal erősebbé válik, felkészül az esetleges és tényleges betegségek ellen.

 

4. Keringés javítása

 

Infraszaunázás közben intenzívebb a vérkeringés, az erek kitágulnak, a szívizmok megerősödnek. Mivel a kitágult erekben komótosabban folyik a vér, ezért a vérnyomás csökkenhet – szédüléssel, súlyosan alacsony vérnyomással küzdők ezért rövidebb ideig használják a szaunát.

 

5. Ízületekre gyakorolt hatás

 

Egyes kutatások szerint az infraterápia jótékony hatással van az izomgörcsre és az ízületi merevségre. Rendszeres használatával enyhíthető, vagy akár teljesen megszüntethető a legtöbb hasonló jellegű tünet is. Ezt a típusú terápiás kezelést egyaránt ajánljuk minden korosztálynak.

 

6. Stresszoldás

 

Az infraszaunázás a napozáshoz hasonlóan olyan hormonokat aktivál, amelyek jótékonyan hatnak a kedélyállapotunkra is. Szorongás, depresszióra való hajlam illetve erős idegi-fizikai túlterheltség esetén is ajánlott az infraszauna relaxációra, feltöltődésre, lelki gyógyulásra.

 

Tetszett cikkünk az infraszaunákról? Ajánld ismerőseidnek is!

 

Kérdéseivel bátran fordulj hozzánk az info@homelux.hu e-mail címen!