Zuhanykabin kisokos

A fürdőszoba kialakítása, a zuhanykabin megtervezése, beépítése olykor komolyabb feladat, mint hinnénk. Tudjunk meg mindent a zuhanykabinokról! Ez a bejegyzés a zuhanykabinok beépítése és szigetelése mellett azok karbantartásával kapcsolatos kérdéseket is körüljárva segíthet megoldást találni a felmerülő technikai problémákra.

Zuhanykabin kisokos

 

Zuhanykabin árak

 

A legelső dolog, amelynek utána szoktunk járni a zuhanykabin kiválasztása során, az a zuhanykabin ára. Pedig a zuhanykabinok ára igen változó, hiszen széles termékkínálattal találkozhatunk a szaniterek piacán. A zuhanykabin ára egyrészt a kialakításán, másrészt az anyagán, valamint a méretén is múlik. Nem mindegy a keret anyaga, színe, formája. Nem mindegy, hogy a zuhanykabin üvege homokfújt, színezett, duplaüveg, vagy biztonsági üveg. Az árat az is meghatározza, hogy egy komplett zuhanykabint vásárolunk, esetleg hátfallal is, vagy zuhanyfalat és zuhanyajtókat, például falsíkra szerelhető zuhanykabint, esetleg walk in megoldást választunk. A zuhanykabin rendelkezhet masszázspanellel, beépített fúvókákkal és fényterápiával is. A zuhanykabin árát tehát sok-sok tényező határozza meg, így először az igényeinket kell meghatároznunk, majd az ár-érték arány tanulmányozásával hozhatunk jó döntést.

 

Zuhanykabin beépítés

 

Sokszor nehéz eldönteni, hogy épített zuhanykabint, vagy készen kapható, beépíthető darabot válasszunk-e otthonunkba.

 

Az épített zuhanykabin akkor jelenthet hatékony megoldást, ha a fürdőszoba speciális alakja, mérete, esetleg stílusa okán egyedi megoldásokra van szükségünk. Az épített zuhanykabin esetében kifejezetten nagy figyelmet kell fordítani a vízelvezetésre, a zuhanyfülke burkolásakor annak padlózatának lejtését speciálisan ki kell alakítanunk. Ugyanis a megfelelő mértékű lejtés a készen vásárolható zuhanytálcák, és a hozzájuk tartozó szifon kialakítása már megfelelő lejtéssel készül.

 

Különösen figyelnünk kell a lejtésre a walk in zuhanykabinok kialakításakor. Mindezt szakemberrel kell megbeszélnünk, a vízvezeték szerelő és a burkoló megfelelően összehangolt munkájára van szükség a tökéletes zuhanyfülke kialakításához, megépítéséhez. Hiszen amikor speciális méretekkel rendelkező helyiségben alakítjuk ki a fürdőszobát, akkor a mosdókagyló, a fürdőszoba bútorok és esetleg a kád és mosógép helyét is okosan kell megterveznünk.

 

A készen vásárolható zuhanykabinokkal azonban más a helyzet. Komplett zuhanyfülkét kapunk készen, amely esetében a belső burkolaton kívül semmire sem kell gondolnunk, azonban olykor a hátfalas kialakítást választva még ez a feladat sem merül fel.

 

De hogyan zajlik egy zuhanykabin beépítése?

 

  1. Először a tálca beépítésével kezdjük a zuhanykabin beépítését. A meglévő vízkiálláshoz kell igazítani a zuhanytálca elhelyezkedését. Mikor már megterveztük a méreteket, a vízelfolyó helyét, akkor az akril tálca beszintezése következik. Erre külön kialakított lábak állnak rendelkezésünkre. Mindenképpen használjunk vízmértéket. A beépítést purhabbal és szilikonnal végezzük
  2. Az oldalfalak rögzítése a második lépés. Ehhez először az oldalfalak kereteit rögzítjük a zuhanytálcához és a falhoz. Először a fali tartókat kell rögzítenünk. A vízmérték segítségével ellenőrizzük a falitartók helyét.  Amint ezzel megvagyunk, tiplivel és csavarokkal fúrjuk fel a falitartókat. Amint ezzel megvagyunk, a zuhanyfalak következnek. Csavarral kell a falitartókhoz rögzítenünk a zuhanyfalakat.
  3. A következő feladat az ajtó felszerelése. A zsanérok és a fogantyúk rögzítése nem túl nehéz. Ha tolóajtós kabint vásároltunk, akkor még a zsanérokkal sem kell bajlódnunk.
  4. A zuhanykabin keretét és a zuhanytálcát tisztítsuk át nedves ronggyal, majd pedig szilikonozzuk körbe. A beépítés után felfedezett hézagokat töltsük ki. A szilikontömítés száradjon legalább hat órát.

 

Dióhéjban ennyi feladatunk van a zuhanykabin beépítésekor. Ha nem hátfalas zuhanykabint vásároltunk, akkor érdemes a kabin burkolását előre, annak beépítése előtt elvégezni. Minden esetben válasszunk jó kivitelezőt, aki az igényes munka híve.

 

A zuhanykabin szigetelése

 

A zuhanykabin beépítése nem tűnik túl bonyolultnak. Valójában nem is nehéz feladat, azonban külön figyelmet érdemel a zuhanykabinunk szigetelése. A fürdőszoba kialakításakor ugyanis a legapróbb részletekre is oda kell figyelnünk, ha hosszú évekig kifogástalanul működő, igényes és kényelmes fürdőszobát szeretnénk. Ugyanis a fürdőszoba bútor, a mosdókagyló vagy épp a csaptelepek aprólékos kiválasztása mellett a különböző szaniterek minőségi beépítésére és szigetelésére is szükség van.

 

A szigetelés minősége általában, így a zuhanytálca, zuhanykabin esetében a szakszerű fugázáson múlik. A csempe réseire, illetve a zuhanytálca és a falak csatlakozására is tekintettel kell lennünk a szigetelés kivitelezése során. Ezeken a helyeken a szilikonfuga adja az egész zuhanykabin vízszigetelésének az alapját.

 

A szigetelésének második foka a kenhető vízszigetelő fólia. A kabin falának csempéje alá szokták elhelyezni ezt a szigetelő réteget. Ennek az az oka, hogy a csempe repedésekor az alapvető, fugás szigetelés már nem véd.

 

A kenhető szigetelőfólia, sarokerősítő szalaggal kiegészítve egyre fontosabb szerepet kap a zuhanyfülkék szigetelése során. Ennek az az oka, hogy az épített zuhanyfülkék, főleg a perem és zuhanytálca nélküli walk in zuhanykabinok esetében fokozottan szükséges a plusz szigetelés, és a kiemelt figyelem, mellyel ehhez a problémához közelíteni kell. Ezeknek a szigetelőszereknek a használatát szabvány szabályozza, mellyel kapcsolatban naprakésznek kell lennie a szakembernek. Ezért figyeljünk oda arra, hogy megfelelő tudással és gyakorlattal rendelkező szakembert válasszunk a fürdőszoba zuhanykabinjának kialakítására és burkolására.

 

 

 

Zuhanykabin szigetelése
Zuhanykabin szigetelése

 

A zuhanykabin tisztítása

 

A zuhanykabin megtervezése és kiépítése azonban csak az első lépés a várva várt álomfürdőszoba megteremtése során. A fürdőszobát, és így a zuhanykabint érdemes különleges odafigyeléssel, naprakész tudással karban tartanunk. Nézzük például a zuhanykabin tisztításának kérdéskörét!

 

A zuhanytálca tisztításakor annak anyagát is figyelembe kell vennünk. Általában a készen vásárolt zuhanytálcák akrilból készülnek. Ez az anyag igazán ellenálló, csak arra kell odafigyelnünk, hogy szemcsés anyagokkal ne tisztítsuk, mert összekarcolhatják. Így aztán a szódabikarbónát és társait inkább csak a csempék tisztítására érdemes használnunk.

 

Ha természetes szerekkel szeretnénk tisztítani a zuhanykabinunkat, akkor használhatunk például ecetet erre a célra. Az ecet kiváló vízkőoldó szer, hígítatlanul, vagy minimálisan hígítva használjuk, hogy minél hatékonyabb legyen. Azonban figyeljünk oda a szellőztetésre is az ecet használata alatt, után. Sokan használják és ajánlják a citromot, citromsavat is.

 

A csempe fényét visszanyerhetjük, ha a vízkőoldás után egy kis sóval elkevert terpentint használunk. A keverékkel megkent szivaccsal kell áttisztítani a csempe felületét. Ha sem ez, sem a speciális tisztítószerek nem hozzák vissza a csempe régi fényét, akkor a parkettára használt folyékony viaszt használjuk a csempére.

 

A zuhanykabin tisztántartásának azonban a legfontosabb szabálya a megelőzés és a rendszeresség. Minél gyakrabban takarítjuk, vízkőoldózzuk fürdőszobánkat, annál kevesebb esély van arra, hogy az összegyűlt szennyeződés vagy nagyon makacs vízkő megnehezítené dolgunkat.

 

A zuhanykabin lefolyó tisztítása

 

A vízvezetékek karbantartása fontos feladat. A zuhanyszifonok esetében is igaz ez. A zuhanykabin lefolyója esetében a megelőzés az egyik leghangsúlyosabb feladat. A későbbi dugulás és a csövek repedésének megelőzéséhez a lefolyók karbantartására kell figyelnünk. Ehhez szűrőket használunk. A másik feladatunk a szifonok folyamatos tisztántartása. Ezt megoldhatjuk úgy is, hogy a szifont rendszeresen átmossuk, átöblítjük. A szifon hozzáférhetőségének mértéke határozza meg azt, hogy mennyire nehéz kivitelezni a rendszeres öblítést és tisztítást.

 

A zuhanytálca szifonját az ajánlások szerint elérhetővé kell tenni, úgy kell tehát elhelyezni a zuhanytálcát, hogy lehetőséget hagyunk a lefolyószifon könnyű megközelíthetőségére. Ezt a dugulások esetén tarthatjuk igazán fontosnak, hiszen így lehet megelőzni a falbontást, burkolatbontást a duguláskor. De a rendszeres karbantartás során is könnyebb dolgunk van.