Miért jó ötlet a zuhanykabin világítás?

Fürdőszoba világítása több szempontból is nagyon fontos. Hiszen számos aprólékos tevékenységet végzünk itt, de a tisztálkodáshoz sem árt, ha rendesen látjuk, hogy mit csinálunk. A borotválkozásnál, sminkelésnél például elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű, illetve intenzitású fényt kapjunk.

Miért jó ötlet a zuhanykabin világítás?

A zuhanykabin, illetve a fürdőkád világítása mindemellett nem nagyon szokott szóba kerülni, és amikor először említjük, sokan valami úri huncutságot látnak benne. Pedig, ha jobban belegondolunk, akkor a zuhanykabin világítás is fontos lehet, hiszen nem feltétlenül csak egy új zuhanyra ugrunk be a kabinba, hanem más tevékenységet is végezhetünk ott, ami miatt jól jöhet a plusz fény.

 

 Miért jó ötlet a zuhanykabin világítás?

 

 

Mihez is lehet szükségünk fényre a zuhany alatt?

Hogy mást ne mondjunk, a takarítás során nem árt, ha nem félvakon kell suvickolni a zuhanytálcát, hanem látjuk is, hogy mit csinálunk.

 

Aki rendszeresen szőrtelenít, az tudja, hogy aranyat tud érni a megfelelő fényforrás ehhez a művelethez. Hiszen gyakran nem is látjuk rendesen a kérdéses területet, ha egy sötét sarokba vagyunk kénytelenek behúzódni. Márpedig a zuhanykabin gyakran van félreeső helyen, így például sarokban, ahol nem szokott célzott fény lenni, és a látási viszonyok korlátozottak.

 

Kell fény a zuhanykabinba – de hogyan?

A zuhanykabin világítás kiépítésénél Elsősorban arra kell odafigyelni, hogy biztonságos legyen. Nem nehéz belátni, hogy miért: az áram és a víz nem túl jó párosítás, nem veszélytelen. Ezért nagyon fontos, hogy hozzáértő szakember végezze el a zuhanykabin világításának szerelését.

 

Nem mindegy az sem, hogy milyen izzókat használunk, hogyan zárjuk el az elektromos részeket. Mindenképpen lényeges, hogy vízhatlan helyen legyenek a vezetékek, véletlenül se kerüljenek érintkezésbe a vízzel. Persze olyan biztonsági intézkedések is elvárhatók ebben az esetben, hogy maga a lámpa védett legyen a víz ellen. Zuhanykabinba építhető LED lámpáknál ez alapvető kritérium. Az IP54 védettségű lámpák elég vízhatlanok ahhoz, hogy ne legyen probléma a használatukból a zuhanykabinon belül.

 

 Miért jó ötlet a zuhanykabin világítás?

 

Milyen fény legyen?

A zuhanykabin világítás esetében nem feltétlenül az a lényeg, hogy óriási fényárban ússzon maga a zuhanyzó, inkább a célzott világításra érdemes helyezni a hangsúlyt. Olyan erősségű fényforrást válasszunk, ami még nem zavaró, nem túl erős, de adott esetben abban segít, hogy rendesen lássunk az adott helyen.

 

Ahogy már említettük, a zuhanykabin szerelése során nagyon fontos a biztonság. Ez ott kezdődik, hogy amíg szereljük a világítást, addig mindenképpen el kell zárni a vizet a fürdőszobában, hogy véletlenül se történhessen baleset.

 

Hacsak nem értünk hozzá magunk, legjobb szakemberre bízni ezt a feladatot, mert ő tudja, hogyan kell megoldani, hogy az elektromos vezetékek véletlenül se érintkezzenek vízzel. Azoknál a zuhanykabinoknál, amelyeknél beszerelhető a világítás, jó esetben eleve úgy van megoldva, hogy ne ott fussanak az elektromos vezetékek, ahol a víz folyik. Ettől függetlenül meg kell tenni a biztonsági intézkedéseket is!

 

Amennyiben nem magával a zuhanykabinban vannak az izzók, hanem valahol külön szeretnénk elhelyezni, például a plafonon, nagyon körültekintően kell a helyét megválasztani, és figyelni kell, hogy maga a lámpa valamennyire vízálló a legyen. Ha nem éri közvetlenül a víz, tehát nem ráfolyik, hanem csak legfeljebb néhány cseppről beszélünk, akkor nem kell olyan hatalmas mértékű vízvédelem. De ha ennél többet kap, akkor érdemes erre is külön figyelmet fordítani.

 

A zuhanykabinban a világítás nagyon hasznos tud lenni számos esetben, de fontos, hogy a kiépítése a legnagyobb körültekintéssel történjen!