Ön ismeri a tusolás történetét?

Elsők között a görögök

A legelső ’zuhanyzó’ a mai, otthonunkban lévő változattól meglehetősen messze állt, ugyanis ezt a funkciót a vízesések látták el. Az ember által készített, kezdetleges formára sem kellett sokáig várni, ami az ókori Egyiptomban és Mezopotámiában került kialakításra.

A tusolók igazi elődei az ókori görögökhöz köthetők, a rendszer vízvezetékből és szennyvízrendszerből állt, a vizet a csöveken keresztül egy nagy, közösségi zuhanyzó helyiségbe szállították.

Ezek ábrázolása igencsak hasonló a mai modern társaikhoz, olyannyira, hogy még a korlát is megjelent, amire a ruháikat akasztották fel. Az ötletet a rómaiak átvették, a híres fürdőházuk az egész mediterrán vidéken elterjedt, melyet egy héten többször

Ön ismeri a tusolás történetét?

Angliában jelentek meg a kezdetleges formái

Az első mechanikus zuhany szabadalmazása egy angliai kályhakészítő mester, William Feetham nevéhez fűződik. Az általa készített szerkezet egy pumpából állt, ami a vizet egy, a felhasználó feje felett elhelyezkedő tárolóba vezette. Az alapvető elgondolás nem volt rossz, a rendszer mégis megbukott, mert ugyanazt a hideg vizet keringette körbe-körbe.

Ezt a koncepciót nagyjából az 1810-es években fejlesztették tovább, az eredeti dizájn mintegy 3 méter magas volt, és néhány fém csőből állt, a csövek a vizet egy szórófejbe juttatták, ami a vizet a tusoló személy vállán oszlatta el. A berendezés alján ebben az esetben is összegyűjtésre került a víz, melyet a rendszer visszaáramoltatott.

Az igazi térhódításra 1980-ig kellett várni

A beltéri változat nagyjából az 1850-es években került kifejlesztésre/feltalálásra, ami csatlakozni tudott a folyó vizes forráshoz, ezáltal lényegesen megkönnyítve a használatot. A tartályos vízmelegítő a 20. században vált népszerűvé vált, ennek ellenére Angliában egészen az 1960-as évekig a napjainkban ismert fürdőszobák még mindig luxusnak számítottak.

A gyártók csak az 1980-as években kezdtek a fogyasztói keresletre reagálva többfunkciós változatokat tervezni és forgalmazni. A fejlesztéseknek köszönhetően ma már rengeteg megjelenésű, és különböző extra funkciókat ellátó zuhanyzók közül választhatunk.