A tökéletes kert három ismérve

Amikor a lakásban élő barátaid irigykednek rád azért, mert családi házban élsz és van lehetőséged a kertészkedésre, nyilván nem mindig őszinte a mosolyod. Hiszen amíg ők arra gondolnak, hogy milyen szép virágágyást vagy gyümölcsöst alakíthatsz ki a kertben, neked a kapálás, a fűnyírás és a gereblyézés momentumai sejlenek fel a gondolataidban, amelyeket természetesen már megint elhanyagoltál egy ideje. Ha te is azok közé tartozol, akik elvesztették a kezdeti lelkesedést a kertjükkel kapcsolatban és irigykedve nézed a szomszéd birtokát, ahol gyönyörű zöld a fű és évről évre több virág díszíti az ágyásait, akkor most megmutatjuk neked, mi mindent tehetsz a gyönyörű kert kialakításáért. Engedd meg, hogy bemutassuk neked a tökéletes birtok három ismérvét!

A tökéletes kert három ismérve

 

A tökéletes kert három ismérve

 

Tisztában vagyunk azzal, hogy egy kertben semmi sem történik varázsütésre és nagyon sok munkára van szükség ahhoz, hogy valóban olyan legyen a birtokod, amilyennek elképzelted. Fontos viszont, hogy ne ess át a ló túloldalára. Hiszen mitől is tökéletes egy udvar? A makulátlan pázsit és az egyforma tuják valóban csodálatosan mutatnak, ugyanakkor egyrészt nagyon sok időt kell rászánnod ahhoz, hogy tényleg olyan legyen mintha a házadból kilépve egy katalógusba csöppennél, másrészt pedig egy idő után majd te magad sem mersz rálépni a saját gyepedre, ami azért hordoz magában némi problémát. Ugyanis ezzel pont azt a varázsát veszíti el az udvarod, ami miatt jó ilyen helyen élni. Hiszen egy ilyen hely akkor tökéletes, ha vannak benne illatos virágok, teremnek itt zamatos gyümölcsök és megférnek egymás mellett a fűszernövények és a dísznövények. Még akkor is, ha nem minden olyan, mintha vonalzóval tervezték volna. Tehát induljunk ki abból, hogy a tökéletes kert olyan, ahova jó megérkezni, valamint ahol a családod és a barátaid is jól tudják érezni magukat.

 

Ismerd meg a kertedben levő növényeket és vásárolj megbízható helyről!

Amikor megtervezed a kertedet, ne csak azt lásd, hogy melyik sarokban milyen növény mutatna jól! Nagyon fontos, hogy mielőtt megvásárolsz egy növényt, alaposan nézz utána az igényeinek, hiszen nem mindegy, hogy a napos vagy az árnyékos helyet kedveli, sőt, az sem utolsó szempont, hogy mennyire igényli a gondoskodást vagy mennyi vízre van szüksége. Emellett gondold át azt is, hogy a különböző cserjék és fák mennyire lesznek terebélyesek és magasak az évek során, hiszen lehet, hogy most még épphogy a térdedet súrolják, de nemsokára talán már a villanyvezetékkel lesznek köszönőviszonyban, ami igen veszélyes. Nem beszélve arról, hogy ha árnyékot vet pont a virágágyásodra, az bizony nem tesz majd jót az itt pihenő növényeidnek. Amennyiben pedig ablak elé ültetted, elbúcsúzhatsz a világos nappalitól is. Tehát a tökéletes kert egyik ismérve a tudatos elrendezés. Ne kapkodj, gondold át, hova mit képzelsz el és ha kell, sétálj körbe a birtokodon többször és nézz szét ilyen szemmel! Gondold át, hogy az elültetett almafa termése nem potyog-e majd át a szomszédhoz és mérlegeld a kerted egyéb tulajdonságait is! Lényeges mindemellett az is, hogy megbízható helyről szerezd be a növényeket, ugyanis ha nem élettel teli az a facsemete, sérült a cserje vagy nem megfelelően volt tartva a virág, akkor nagy az esély arra, hogy nem zárul sikerélménnyel a kertészkedés. Amennyiben viszont olyan helyet választasz, mint például Megyeri Szabolcs kertészetét, biztos lehetsz abban, hogy nem érkeznek hozzád selejtes növények és máris sokat nyertél ezzel a megfontolással.

 

Tavaszi palántázás

 

Ne mulaszd el a kerted lakóiról való gondoskodást!

Természetesen tudjuk, hogy a rohanó hétköznapok és a szűkre szabott hétvégék során nagyon nehéz időt szakítani arra, hogy a kertben tevékenykedj, ráadásul nem kifejezetten pihentető munkáról van szó. Így nem is kérünk arra, hogy rendszeresen légy résen a birtokodon és amint felüti a fejét valamilyen gyomnövény, azonnal pusztítsd el. Viszont az időszakonként szükséges metszést és permetezést semmiképpen nem szabad elhanyagolnod, ezzel ugyanis sokat árthatsz a kerted lakójának. Egyrészt ezzel teret engedsz a kártevőknek, másrészt pedig nem biztosítod a növény számára azt, hogy megfelelően növekedhessen. Ez pedig ahhoz vezet majd, hogy nem virágzik úgy, ahogy megszoktad és a termés is kevesebb lesz. Ha nagyon nincs kedved ehhez, érdemes összekötni a kerti munkát egy kis grillezéssel vagy bográcsozással, így a családtagjaid és barátaid is tudnak egy kicsit segíteni a szükséges tevékenységed elvégzésében, miközben még jól is érzitek magatokat.

 

Sündisznó a kertben

 

A kerten töltött idő legyen élvezet!

Egy kertes háznak semmi értelme nincs, ha minden egyes munkafolyamat, amit a kertben kell elvégezned, kínlódás. Hiszen egy családi otthonnak éppen az a lényege, hogy jól érzed magad a négy fal között és a növények társaságában egyaránt. Az első és legfontosabb amit le kell szögeznünk, hogy a kerti tevékenység nem munka. Szó sincs arról, hogy egy hosszú nap után neked kapát kellene ragadni. Ha időben elkezded a tevékenységek megtervezését, bőven elég lesz hétvégente néhány órát eltöltened az udvaron (ilyenkor se feledkezz meg a fizikai fényvédő használatáról), amely során semmilyen megerőltető dolgot nem kell tenned. Mikor elolvad a hó és ébredeznek a növények, máris elkezdhetsz gondolkozni azon, melyik hétre mit időzítesz majd. Az egyik nap szánhatsz időt a gyepre, míg néhány órát számolhatsz a metszésre, valamint a lemosó permetezésre is. Ennek köszönhetően úgy lesz tökéletes a kerted, hogy közben nem kell „túlóráznod” a birtokodon.

 

Kerti pad fa alatt

 

Legyen a kert számodra tökéletes!

Amikor haza érkezel és a kapuhoz érsz, az első dolog amit meglátsz, az a kerted. Sőt, amikor reggel munkába indulsz, megalapozhatja a hangulatodat is a látvány, ami a birtokodon fogad. Amennyiben a kertedben állva úgy érzed, vannak még hiányosságok, akkor itt az ideje elkezdened a tervezés és nekikezdened a munkának. Abban az esetben viszont ha jó érzés és büszkeség tölt el, amikor a két kezed munkájára nézel, akkor mindössze egyetlen feladatod maradt. Ülj le a kertedben található kerti padra egy pohár finom itallal, fogj egy jó könyvet és élvezd mindazt, amit a birtokon adhat neked.

 

Kerti pad