7 hasznos tanács az első grillezőknek

1. Mindent készíts elő

Tényleg mindent. Az alapanyagoktól kezdve a fűszereken át egészen az eszközökig. Hidd el, nagyon idegesítő lehet, ha a munkálatok közben jössz rá, a konyhában maradt a csipesz vagy a só. Ráadásul, ha az étel már sül a rácson, akkor nem tanácsos magára hagyni – mert fennáll a tűz és az odaégés veszélye.

2. Pakold el a felesleges dolgokat

Amire nem lesz szükséged, azt nem kell a közeledben tartani. Egyrészt csak a helyet foglalja, másrészt lángra kaphat. Törekedj a biztonságra, mert valószínűleg nem szeretnél a következő napokban égési sérüléssel a kezeden – vagy más testrészeden – rohangálni.

3. Felejtsd el az öntögetést

Csábítónak tűnnek a képeken látott felcsapó lángok, de az az igazság, hogy ez inkább balesetveszélyes, mint látványos. Éppen ezért ne önts a rácsra olajat, páclevet vagy vizet, sőt ha az egyik részen mégis ez következik be, azonnal vedd le – vagy legalább húzd arrébb – az ott készülő ételt.

4. Hagyd elég ideig pácban az alapanyagokat

A pác puhítja a húsokat, e mellett különleges ízvilágot kölcsönöz. Az összeállítások tárháza széles, kezdetben azonban jobb, ha a bevált receptekre támaszkodsz (pl. olaj, citromlé és fűszerek keveréke). A műanyag helyett használj fémedényt, az állási időre vonatkozóan pedig a húsoknál minimum 3 órával vagy akár egy éjszakával is számolhatsz, a zöldségeknek pedig elég lesz fél óra.

5. A grill kompatibilis zöldségek

A saját és a vendégeid ízlésére szabva válogass kedvedre a cukkini, a kukorica, a gomba és a paprika közül. Ezek mellett teret adhatsz a hagyma különböző változatainak – lehet befutó a fokhagyma, a lilahagyma vagy a vöröshagyma.

6. Maradj közel a konyhához

A grillezőt lehetőleg a konyhához közel helyezd el úgy, hogy az egész család kényelmesen elférjen körülötte. Arra is ügyelj, hogy szélvédett részen legyen – bár a szellő jól esik  sütögetés közben, de a fogások kárát láthatják.

7. Izzon fehéren a faszén

A legelterjedtebbek a faszenes grillezők. Azért, hogy az elkészült falatok ne piruljanak meg a kelleténél jobban, várd meg, míg a faszén lángja kialszik és csak fehéren izzik. Ha ezt látod, akkor mehetnek a rostélyra a zöldségek, húsok és halak.