Ezt az 5 kérdést válaszold meg, mielőtt kanapét veszel

Valószínűleg egyetértesz azzal, hogy a kanapé a nappali egyik legfontosabb bútordarabja (sőt, talán a legfontosabb), és a szerencsés kiválasztottnak egyszerre több szempontnak kell megfelelnie. Néhány éve még választani kellett a stílusos megjelenés és a kényelem között, de a mai tervezők már mindkettőt figyelembe veszik. Persze ez nem azt jelenti, hogy a kanapéválasztás a világ egyik legegyszerűbb feladatává vált.

Azért, hogy ne érezd magad teljesen tanácstalannak, amikor erre kerül a sor, összeszedtük az az 5 kérdést, amit érdemes végiggondolnod, mielőtt elkezded körbejárni az üzleteket.

1. Mekkora helyed van?

Triviálisnak tűnő kérdés, ennek ellenére nem egy olyan esettel találkozunk, hogy elszámolnak valamit. A hibára pedig csak akkor derül fény, amikor az új bútordarabot be akarják tenni az új helyére. Ilyenkor persze megint jöhet a matekozás, hogy mit hova toljanak – rosszabb esetben azon kell agyalni, mitől lehet megválni.

Ennek elkerülése érdekében először azt döntsd el, melyik helyiségbe szereltnél kanapét. Ezután jöhet a pontos hely meghatározása. A hátulja nézhet a fal felé, ami akkor jó, ha nem akarod a szoba közepén kerülgetni. Persze ha nagy térrel gazdálkodsz, és el szeretnéd kerülni az üres hatást, akkor a mehet a nappali közepére.

2. Mire használod?

Ez sem mindegy, mert más tulajdonságokkal kell bírnia egy olyan darabnak, amin alszol is, illetve egy olyan alternatívának, amin csak ücsörögtök az ismerősökkel, miközben jóízűt beszélgettek. Utóbbi esetben az L-alakúak lesznek a befutók, előbbinél pedig az ágyneműtartós változatok között érdemes szétnézned.

3. Milyen anyagból legyen?

A kínálatban egyaránt megtalálhatók a plüss, a zsenília, a bőr és a műbőr típusok. Azt mondhatjuk, hogy ár-érték alapján a plüssel jársz a legjobban, de ha olyan kanapét keresel, ami sokáig fog szolgálni, akkor a bőr mellett tedd le a voksodat – itt gondolj a rendszeres ápolásra, valamint arra, hogy rövidnadrágban nem lesz a legkomfortosabb érzés ezen fészkelődni.

4. Mennyit nyom a latban a szín (és a minta)?

Itt a döntés maximálisan az ízlésedre van bízva. Arra azért gondolj, hogy az élénk minták – és bizonyos színek – egyszerűen kimennek a divatból. Mindenesetre azt javasoljuk, vigyél magaddal néhány színmintát a helyiségből (tudd például, milyen színű a függöny, a fal vagy a többi bútor).

5. Mi a helyzet a kényelemmel?

A széles körben elterjedt kanapék közé tartoznak a rugósak, a szivacsosak, illetve a habosak. Mindegyik kényelmes és tartást ad, de ha az időtállóság is szempont, akkor a rugósak bizonyulnak jó döntésnek. Ezeken akár minden nap alhatsz – ellentétben a szivacsos verziókkal.