Mi alapján válasszunk kivitelezőt, hogy a fürdőszoba felújítása ára ne szökjön az égbe?

A fürdőszoba felújítás lelke az a kivitelező, aki megvalósítja majd az álmainkat, terveinket. Éppen ezért nagyon fontos, hogy olyan szakembert válasszunk, akiben nem kell a végén csalódnunk.

 

Mi alapján válasszunk kivitelezőt, hogy a fürdőszoba felújítása ára ne szökjön az égbe?
Young plumber or technician preparing detail for bathtub installation
Young plumber or technician in workwear preparing detail for bathtub installation while sitting on squats

 

Szaktudás

 

Gyakori opció – különösen a szűkebb költségvetéssel rendelkező ház- és lakástulajdonosok között –, hogy saját magukat, a szomszédot, a barátok ismerősét választják kivitelezőnek. Valóban meggyőző lehet az alacsony ár vagy az esetlegesen felmutatott referencia, de könnyen előfordulhat, hogy többet veszítünk a réven, mint amennyit nyerünk a vámon.

 

Calculating cost
Close-up image of architect caculating estimated construction cost

 

Árak

 

Ha egy szakember olcsón vállal munkát, annak általában több oka is van. Egyrészt valószínűleg nem szándékozik számlát adni, ami azt jelenti, hogy ha valamilyen probléma lesz a későbbiekben, nem kérhetjük rajta számon. Másrészt a jó szakembereket általában „szétszedik”, így az, ha valaki alacsony árakkal és sok szabadidővel rendelkezik, már önmagában gyanús.

 

 

 

Sokoldalúság

 

Hacsak mi magunk nem vagyunk burkolók vagy vízvezeték-szerelők, nem fogjuk tudni megítélni egy másik szakember munkájának minőségét, hozzáértését. Emiatt válasszunk legalább egy olyan szakit, akitől a későbbiekben bármiről tájékozódhatunk a fürdőszoba felújítással kapcsolatban. Ha alacsonyabb költségvetéssel dolgozunk, érdemes sokoldalú szakembert keresni, ha megengedhetjük magunknak, akár egy egész teamet is felfogadhatunk a sok szerteágazó feladatkörre.

 

A piacon elérhető szakemberek között természetesen árban is van különbség, attól függően, hogy milyen képzettséggel és szakmai tapasztalattal rendelkeznek, mennyire népszerűek vagy elismertek. Paradoxonnak tűnik, de minél kevesebb költséggel szeretnénk véghez vinni a fürdőszoba felújítását, annál fontosabb, hogy nagyon profi szakembert válasszunk.

 

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy olyan embert kell választani, aki számunkra felesleges kvalitásai miatt kér magas árat, de abban biztosak lehetünk, hogy egy tapasztalt szaki kiválóan fogja tudni (persze saját munkájának magas színvonalú elvégzése mellett), hogy hol és mivel spórolhatunk időben és pénzben, hol kell különös figyelmet fordítani a munkálatokra, sőt akár azt is, hogy mit honnan érdemes beszerezni.

 

Plumber in uniform sitting on toilet in plumbering
Plumber in uniform sitting on toilet at the showcase in plumbering store. Man buying sanitary engineering tools and equipment in shop

 

Referenciák

 

Minden esetben kérjünk a kiszemelt szakembertől referenciákat és alaposan kérdezzük ki a garanciális feltételeiről is. Természetesen, ha hivatalosan végzi a munkálatokat és számlát is ad, vonatkoznak rá a törvényben lefektetett garanciális feltételek, de az mindenképpen javíthat a megítélésén (vagy segíthet dönteni két lehetőség között), ha a szakember hosszabb garanciát vállal, mint amennyi kötelező számára.

 

Érdemes olyan szakembert választani, aki azzal tanúsítja, hogy szereti a szakmáját, hogy folyamatosan továbbképzi magát, érdeklik a szakterületének újdonságai, innovációi. Ha nem is akarunk „űrfürdőszobát” kialakítani, de egy a szakmájában naprakész szakember könnyebben fog megoldásokat találni az esetleges felmerülő problémákra, kreatívan kezeli a váratlanul kialakuló helyzeteket is.