Ön tudja, mennyi vizet használunk naponta?

A vizet egyesek a 21. század aranyaként tartják számon, mivel mennyisége folyamatosan csökken a túlfogyasztás, illetve a környezetszennyezés miatt. Magyarország ebből a szempontból szerencsés, a rendelkezésre álló édes víz forrásaink ugyanis bőven fedezik a lakosság szükségleteit. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a jövőben nem kell nekünk is válsággal szembenéznünk, ha nem törekszünk tudatosságra.

Egyre nő a vízfogyasztásunk

A statisztikák különböző adatokat szolgáltatnak az átlagos vízfogyasztásról. Egyesek szerint hazánkban nagyjából 100 liter az egy főre eső napi felhasználás. Elsőre talán nem tűnik soknak, ám egy másik megvilágításból ez a szám igenis jelentős: egy etióp vagy egy indiai polgár átlagosan ennek a mennyiségnek az ötödét használja fel.

Lakosságunk fogyasztásához nemcsak a háztartásokban felhasznált mennyiség sorolható, hanem a mezőgazdasági öntözés, az élelmiszerek előállítása, az állattartás vagy az erőművek működtetéséhez használt volumen is. Ha ezeket is hozzáadjuk a fent említett 100 literhez, akkor ennek többszörösét kapjuk, az ENSZ becslései szerint éves viszonylatban mintegy 1385 m3-t.

Az USA-ban ez az érték nagyjából kétszer több, európai szinten pedig 1680 m3 körül alakul. A világon felhasznált víz mennyisége brutális méreteket ölt: évente 10 billió m3-ről beszélhetünk.  A következő években nem várható a felhasználás mérséklődése, sőt az egyre növekvő népesség szükségletei miatt bővülni fog az igény.

Mire mennyi vizet használunk?

A napi 100 liter egy durván becsült, átlagos érték, amit van, aki jelentősen túllép. Ezt nem nehéz elképzelni, mivel egy kád fürdővíz nagyjából 100 liter – a habokban való elmerülésről természetesen nem kell lemondanunk, egyszerűen ne töltsük tele a kádat –, a tusolás 50-75 liter, a mosás 50 liter, a WC öblítés 9 liter, a mosogatás pedig nagyjából 10 liter vizet jelent.

Ezen kívül természetesen beletartozik a számításba a kézmosás, a virágok öntözése, a takarítás, a borotválkozás vagy a fogmosás is. Spórolni ebben az esetben is tudunk, ehhez nem kell más csak apró odafigyelés és tudatosság. A megtakarítás talán nem látszik számottevőnek, a sok kicsi azonban sokra megy.

Például a csapok választásánál figyeljünk azok energia osztályba való besorolására, ha tehetjük a habokban való elmerülés helyett a frissítő zuhanyzást válasszuk, mosogatáskor és fogmosáskor pedig ne hagyjuk feleslegesen megnyitva a csapot.