Hamarosan befűthetünk!

Itt a vége a vénasszonyok nyarának. A hideg idő közeledtével át kell néznünk a fűtésrendszerünk állapotát. Lehet, hogy néhány radiátor cserére szorul, ezért ne késlekedjen Ön sem!

A panelházak felújítási programjában szereplő fűtéskorszerűsítés nem mindenhol terjedt ki a radiátorok cseréjére. Legtöbbször a lakók nem tudtak egyszerre ekkora költséget bevállalni, de egy későbbi időpontra már össze tudják spórolni a cseréhez szükséges összeget. A 70-es években beépített öntöttvas radiátorok elrozsdásodtak, a lakásban lévő csőrendszer sem hibátlan már minden bizonnyal. Egy lyukas radiátorból csepegő víz feláztatja a padlót és az egész rendszer fűtési hatékonyságát lerontja az, hogy levegő kerül a víz helyére.

 

A régi építésű családi házak esetében is időszerű a csere, hiszen az energiahatékony működést célzó pályázatok segítik a megvalósítást. Új kazán, csőrendszer és radiátorok biztosítják majd a meleget a család számára, alacsonyabb fűtési költséggel, nagyobb kényelemmel, mint eddig.

 

Mekkora radiátort válasszak?

 

Ehhez kérje fűtésszerelő segítségét! A kazán teljesítménye és a befűtendő légköbméter alapján kiszámolja, hogy mekkora radiátorra van szükség egy adott helyiségben.

 

A kazán teljesítményéhez képest kisebbnek kell lennie a radiátorok összteljesítményének, tehát olyan méretet kell választanunk, amit a rendszer lelke – a kazán – elbír.

 

Legyen szép és jó!

 

Mivel a régi öntöttvas radiátorok rengeteg vizet képesek tárolni és a lemezvastagságuk is elég nagy, jól tartják a meleget. A mai, acéllemez lapradiátorok már nem őrzik meg ilyen sokáig a hőt, viszont esztétikusabbak. Létezik egylapos és dupla kivitel is.

 

Az öntöttvas radiátorok híveire is gondoltak a gyártók. A hagyományos forma mellett megjelent egy „álcázott” változat is, ami a lapradiátorokra hasonlító külsővel és oszlopos belsővel rendelkezik. A modernebb, kisebb vízterű fűtésrendszerekhez fejlesztették ki.

 

A törölközőszárítós csőradiátorok között design tekintetében nagyobb a választék. A kínálatban fekete, fehér és króm szín is szerepel, ívelt, vagy egyenes, sőt hullám formájú kivitelben is.

 

Kettős felhasználású típusok is elérhetőek, tehát hagyományos központi- és elektromos fűtésre csatlakoztatható radiátorokat is beépíthetünk annak érdekében, hogy télen-nyáron meleg törölközőbe burkolózhassunk fürdés után.