Falburkolat másként

Az európai trendeknek megfelelően a fürdőszobák falát nagyrészt csempe borítja. Vajon miért ragaszkodunk ennyire ehhez a burkolathoz? Van más megoldás?

A párás, vizes helyiségben a falakat meg szeretnénk óvni a nedvesedéstől. Emiatt aztán majdnem mennyezetig csempézünk. Változatos formák és színek állnak rendelkezésünkre, számtalan stílusban és árkategóriában.

Gondolkodott már azon, hogy más is fedhetné a falakat?

A tisztántarthatóság miatt a padlónál adott a járólap használata. A falat viszont vízálló festékkel is feldobhatjuk! Ennek több pozitív tulajdonsága is van: A festést megismételhetjük bármikor, így ha más színű fürdőszobát szeretnénk, akkor 1-2 nap alatt a kiválasztott árnyalat pompázhat a falakon. A csempét ezzel szemben nem szokás 2-3 évente leverni és újat rakni.

Ha semleges színű – például tojáshéj, halvány púderszínek, drappok – padlóburkolatot választunk, akkor jól fog passzolni hozzá szinte minden szín.

 

Tapétázzunk!

Mint a szobák esetében, itt is lehet csak egy adott falat borítani erőteljesebb színű, vagy mintájú tapétával, a többi fal lehet semleges. Már lehet kapni vinyl-tapétákat, melyek víz- és páraállók, nem fognak leválni néhány vízcsepp miatt. Mosdók, kádak szélénél használhatunk magasított peremet, ami anyagában és színében is harmonizál a szaniterekkel, így a sarkokban meggyűlő víztől is megóvjuk a falburkolatot.

 

Milyen előnyei vannak még a csempementességnek?

Nem lesz gondunk a vízkő pöttyökkel! Egy teljes falnyi csempe akkor szép, ha ragyogóan csillog. Ehhez azonban 2-3 naponta alaposan át kell törölni, hetente vízkőelávolító szerekkel takarítani. A festés és tapéta esetében ezzel nem kell foglalkoznunk.

 

Mit választhatok még?

Kőburkolat és fa! A rusztikus hatás kedvelőinek kihagyhatatlan! A vizes helyiségekbe szánt fa burkolatok speciálisan kezelt anyagból készülnek, így nem duzzadnak meg a nedvességtől, nem deformálódnak el. Meleg hatásúak és a természet közelségét idézik. Időnként át kell kenni a szükséges konzerváló keverékkel, de ennyi fáradtságot megér az utánozhatatlan hangulat, mondhatni életérzés.

A kőburkolat többnyire kiegészítő dekorációs elemként kerül fel a falakra, de festéssel kombinálva jól mutat nagyobb felületre helyezve is.

Gondolja át tehát mégegyszer: Ragaszkodik a csempéhez?