Balneoterápia otthon

A hidroterápiát és a balneoterápiát gyakran emlegetik egy lapon, ám csak egyetlen közös van bennük: a víz. Míg a hidroterápia során a víz erejét használják gyógyászati célra, a balneoterápia a meleg gyógyvizek és azok iszapjainak jótékony hatásaira épül.

Gyógyvizeink

Magyarország termálforrásokban rendkívül gazdag, a jelenleg 500 termálvíz előfordulási hellyel Európában az első helyen áll. A fürdőkultúra újjáéledésének köszönhetően egyre több, 300C-nál melegebb forrás környékét építik ki, és adnak lehetőséget a gyógyulásra az ízületi, nőgyógyászati, vagy bőr-problémákkal küszködőknek. Már több, mint 150 melegvizes fürdőhely üzemel hazánkban.

Gyógyfürdő  

Mennyi ideig tart egy kúra?

Ha Ön volt már gyógyfürdőben, bizonyára elolvasta a víz tulajdonságait, az ellenjavallatokat, az összetételt. Jó tudni, hogy a meleg vízben elmúlhatnak az izületi fájdalmak, csökken a gyulladás, illetve a pikkelysömör is eltűnhet idővel.

De a gyógyfürdőzés csak abban az esetben hoz javulást, ha nem havonta egyszer, hanem 2-3 naponta, összesen 15-20 alkalommal veszünk egy 40 perces fürdőt. Egy gyógyfürdő-kúra időtartama tehát legalább egy hónap.

A fürdőkúrát kiegészíthetjük ivókúrával is, így nemcsak kívülről, de belülről is gyógyulhatunk.  

Otthon is fürödhetek gyógyvízben?

Igen, az a jó hír, hogy otthon is előállíthatunk már hasonló gyógyvizet a fürdőszobában, mint amiben a termálfürdőben üldögélünk. Ezek a vizek nem olyan tömények, mint a gyógyfürdői változatok, de két fürdőkúra között, vagy csak a feltöltődés érdekében bátran alkalmazhatjuk.

Csak oldjuk fel a megadott mennyiségű fürdősót egy kád 35-380C -os vízben és nyújtózzunk el kényelmesen, ellazítva az izmainkat! Fürdés otthon  

Milyet használjak?

Drogériákban kapható fürdősók közül kiválaszthatjuk a panaszainknak megfelelőt. Ha gyógyfürdő közelében járunk, akkor többnyire ott, helyben is lehet kapni az adott vízből kivont sót szépen csomagolva, könnyen adagolható formában. A drogériékban viszont nemcsak a hazai vizek sóit, hanem a más, távoli országokból származó gyógyhatású fürdősókat is megtalálhatjuk.

 

  • Mozgásszervi problémákra, sportsérülésekre a Bükfürdői Termálkristályt használjuk.
  • Bőrbetegségekre a Holt-tengeri fürdősó van jó hatással.
  • Reumatikus panaszokra, gyulladásokra kiváló a Parajdi Sós fürdőkúra.
  • Asztma és allergia kezelésére a Himlájai Fürdősó megfelelő.