Milyen zuhanykabint válasszunk

Sokan váltanának a hagyományos zuhanyzós megoldásról egy praktikus és esztétikus zuhanykabinra, ám gyakran csak a kereskedésben szembesülnek az óriási választékkal és a döntés nehézségével.  Segítünk választani, összeszedtük röviden, mire érdemes figyelni zuhanykabin vásárlása előtt.

A zuhanykabinok piacán – nyugodtan elmondhatjuk – zavarba ejtően bőséges a választék. Ma már nincs olyan méretű, formájú fürdőszoba, amire ne terveztek volna íves, szögletes vagy aszimmetrikus kabint, különféle tálcás megoldással és üvegtípussal, hogy a választás igazi fejtörés legyen… Nézzük, mi az, ami megkülönbözteti egymástól a szemre pont ugyanúgy kinéző darabokat.

 

A zuhanykabin anyaga

 

Ugye nem kell sokat érvelni amellett, hogy mint minden más termék esetében, a zuhanykabinoknál is elsősorban az anyagminőség határozza meg a használhatóságot, a tartósságot és az árat is. Az első aranyszabály: kerüljük a műanyag betétlemezes kabinokat és válasszunk jó minőségű, biztonsági üvegből készültet. Ez szebb, tartósabb és tisztítása is könnyebb.

 

Vízlepergetés

 

Nemcsak az óhatatlanul kialakuló vízkő elleni védekezés miatt, hanem a könnyebb koszolódás elkerülése végett is válasszunk vízlepergető bevonatú kabint. Ezzel a nanotechnológiás eljárással vékony filmréteget képeznek az üveg felületén, ami víztaszítóvá válik. Természetesen ez a bevonat sem örökéletű, a használat során folyamatosan kopik, ezért legalább havonta frissítsük fel kereskedelmi forgalomban kapható univerzális tisztítószerrel.

A zuhanykabin ajtaja

 

Csúszó-, nyíló-, vagy harmonikaajtót válasszunk?  Ez kulcsfontosságú kérdés, hiszen a fürdőszoba nagysága jelentősen behatárolja a szóba jöhető zuhanykabinok körét.  Kis helyiségbe a csúszó-, és a harmonikaajtó az ideális, ám jó, ha tudjuk, hogy a csúszóajtók és a sínek tisztítása nehézkesebb. Ha ez a típus a megfelelő a fürdőszobánkba, válasszunk igényesebb kialakítású csúszóajtós kabint, aminek az ajtaja kipattintható, így sokkal könnyebben takarítható. Ha van elég hely az ajtó nyitására, válasszunk nyílóajtót, ebből is igény szerint találhatunk egy- vagy kétszárnyút.

 

Árkülönbség, jó ár-érték arány

 

A zuhanykabinok szerkezete, anyaga, formája, a profi vízszigetelés, az ajtó nyitása és az egyéb extrák jelentősen befolyásolják az árat.  Az is emelheti a zuhanykabin árát, ha minél szellősebb, átlátszóbb a kabin, vagyis minél nagyobb az üvegfelület és szinte alig látni fém alkatrészeket.  A különleges műszaki megoldások és a minőségi alapanyagok mellett ezt a tervezői truvájt is meg kell fizetni.

Zuhanykabin vásárlás előtt az alábbiakat minden esetben mérlegeljük:

 

  • milyen zuhanyzási szokásaink vannak, hányan használjuk, milyen rendszerességgel?
  • „csak” tisztálkodni szeretnénk vagy egyéb fürdési élményekre is vágyunk?
  • mekkora a helyünk a fürdőszobában?
  • besétálós vagy emelt tálcás zuhanykabin a legoptimálisabb?
  • mennyi időt szeretnénk takarítással tölteni?
  • fontos-e a hosszú élettartam és a megbízhatóság?