A csúszós birodalom

Ha fürdőszoba, akkor víz, ha víz, akkor csúszós felületek. Bárkivel megtörténhet, hogy elveszíti az egyensúlyát, vagy a zuhany alól kilépve megcsúszik a padlón. Hogyan előzzük meg a baleseteket?

 

Ha már az alapoknál jól végiggondoljuk, akkor választhatunk csúszásmentes járólapot. Egyetlen hátrányuk, hogy nehezen tisztíthatók a felületükön lévő barázdák miatt. A teljesen sima felületű lapok könnyedén tisztán tarthatóak, ám vizesen nagyon síkosak. Bármelyik verziót is választjuk, kiegészítő lehetőségekre is kell gondolni. Mik ezek?

Csúszásgátló szőnyegek, gumik

 

A csúszásgátló gumit a kádba, zuhanytálcába is tehetjük. Kiváltképp praktikus megoldás, ha kisgyermek, vagy idős, esetleg mozgássérült családtagunk tisztálkodik a helyiségben. Egyik oldala tapadókorongos, tehát nem gyűrődik, nem mozdul el, a másik pedig anyagánál fogva tapad az emberi bőrhöz.

 

A csúszásgátló szőnyeget megvásárolhatjuk darabra, de méterben is. A szállodák wellness részlegei is előszeretettel alkalmazzák ezt a változatos mintájú és színű vékony habosított gumiszőnyeget, mivel könnyen tisztántartható, akár mosható is. Ha elhasználódik, akkor is elérhető áron kicserélhető.

 

A textil szőnyegek jó nedvszívó képességük miatt kedveltek. Emellett kellemes kilépni egy puha, meleg szőnyegre a kádból, nem pedig a hideg kőre állni rögtön. Hátrányuk, hogy használat után szárítani kell őket, ellenkező esetben – ha nem szedjük fel fürdést követően – bepenészesedhet az aljuk.

 

Hová tegyem?

 

A kádba csak a használat idejére tegyük be a csúszásgátlót. A zuhany és fürdőkád mellett kilépőként használjuk, itt kombinálhatjuk puha szőnyegekkel is. Ha a víz már lecsöpögött a lábunkról és megtörölköztünk, a szépítkezés többi mozzanatát jól esik egy puha szőnyegen befejezni.

 

A wc mellett is gondoskodjunk tisztítható és cserélhető talp alá valóról. Itt megfelelő egy olyan darab, ami jól tűri a fertőtlenítős, magas hőmérsékletű mosást is.

 

Ha a víz kifröccsent, akkor minden fürdés után töröljünk fel! Nyissunk ablakot – vagy kapcsoljuk be a szellőzőt – hogy a felesleges pára eltávozhasson és ne csapódjon le a csempézett felületeken.

 

A biztonság és az egészség megőrzése ilyen apró dolgokon is múlhat!