Blog

A madarak etetése télen

2017.12.11 17:00
Taliga Tamás

Amikor a tél a nagy hóesésekkel érkezik, nehéz idők várják a állatokra és növényekre. A növények számára könnyebb a túlélés – a fehér pehely vastag rétege beborítja őket mint egy dunna és óvja a fagy káros hatása ellen.

Madáretetés

 

Főleg az állatok szenvednek, a kedvezőtlen időjárási körülmények – szél, csapadék, alacsony hőmérséklet – ellen küzdve. Amikor a jég beborítja a földet, az ágak viszont a hó terhe alatt meghajolnak, különösen nehéz az étel keresése. Ilyenkor sok ember etetni szeretné az állatokat és ezzel segíteni őket a fennmaradásukban, ez nemes dolog.

Érdemes azonban néhány szabályt betartani, mivel ellenkező esetben, a legjobb akaratunk ellenére, több kárt okozhatunk, mint hasznot.

Mire érdemes emlékezni, a madarak etetése közben?

Az etetést csak akkor kell komolyan elkezdeni, amikor a tél tényleg kemény már, a hó lehetetlenné teszi a táplálékszerzést. Amikor a hőmérő higanyszála a nulla felett jár, az állatok már képesek önállóan megkeresni az ételt.

Nagyon fontos az, hogy ne kezdjük túl korán etetni, akkor is, ha a fagy már érezhető. Az etetés túl korai elkezdésének eredménye az lehet, hogy az állatok megszokják a élelem állandó forrását és abbahagyják az önálló megszerzését. Ez megakadályozhatja a költöző madarak vándorlását, szélső esetben megfoszthatja az ösztönüktől, ami veszélyes számukra nézve.

Az állatok etetésében nagyon fontos a rendszeresség. Ha egyszer úgy határoztunk, hogy etetni fogunk az állatokat, folytatnunk kell egészen tavaszig és a fagyok megszűnéséig, azaz április végéig.

A kihagyás vagy hosszabb szünetek veszélyesek lehetnek – amikor az állatok egyszer megszokják, hogy élelem egy meghatározott helyen jelenik meg, nem fogják ezt máshol keresni.

Hogyan csináljunk egy madáretetőt?

A kertnek gyakori eleme egy fa madáretető, amely a madarak megfigyelésének tökéletes pontja lehet. A madarak, mivel nagy számban megjelennek az lakóházak közelében, a leggyakrabban etetett állatok közé tartoznak.

A legfontosabb pont a madáretető elhelyezése – érdemes az etetőt magas ponton elhelyezni, a madarak által gyakran látogatott és a ragadozók számára elérhetetlen helyen, ahol védve lesz a szél és a káros légköri körülmények ellen. Nagyon fontos azonkívül a szerkezete – a széles tető megakadályozza az élelem átázását és szétszórását, a oldalfalak hiánya viszont biztosítja madaraknak a biztonságos kirepülést.

Ajánlatos a madáretetőben egy itatót elhelyezni, ami a madaraknak biztosít állandó hozzáférést a friss vízhez – néha éppen a friss víz megszerzése a legnagyobb probléma télen az állatoknak.

madáretetés

Mivel etessük a madarakat?

A madarakat etetni lehet napraforgómaggal, gabonafélékkel, tökmaggal, mogyorókkal, darával, gyümölcsökkel, beleértve az aszalt gyümölcsöket is, de speciális takarmány (madáreledel) is elérhető.

Egyes madárfajták szeretik a szalonnát – a téli tájkép elválaszthatatlan eleme a szalonnát csipegető cinege. Semmi esetre nem szabad a madáretetőbe betenni a feldolgozott, régi, penészes vagy sózott termékeket – némelyik madár számára életveszélyesek lehetnek.

Néha az emberek úgy döntenek, hogy távol a lakóházaktól is etetni fogják az állatokat. Gyakran élelmet kérnek tőlünk a vízi madarak is – a városi tavakon és folyókon maradó hattyúk vagy kacsák a tél alatt is.

Leggyakrabban a kenyér maradékaival etetjük őket, ami komoly hibát jelent. A kenyér ártalmas a madarak emésztő rendszerére, és túl nagy mennyiségben súlyos veszélyt jelent – a madár elgyengül, lefogy, gyakrabban elfárad és megbetegszik.

Sokkal jobb választás a magvak, dara vagy zöldség. Amennyiben az erdei állatoknak, őzeknek, szarvasoknak, szeretnénk segíteni, elsősorban erdészethez vagy vadászati szervezethez kellene fordulni. Szakember tanáccsal szolgálhatnak az élelem kiválasztásában és megmutatják a helyet, hol lehet azt az erdőben hagyni általában az állati élelem az etetőkben vagy a erre a célra kijelölt fák alatti helyeken van a legjobb helyen.

  

Az állatetetés nem csak a jó cselekedet, de egyike a ritka lehetőségek közül, amikor téli időben kint lehetünk a természetben. A szép téli napok idején érdemes kimenni sétálni, de figyelembe tartjuk, hogy az állatetetés nem csak a szórakoztatás, de felelősséget vál

Köszöntjük a homelux.hu világában!

Mire hozzánk elérkezett, lehet, hogy több forgalmazó oldalát bejárta – mégsem talált olyan bútort, fürdőszoba berendezést, amilyenre Ön vagy családja gondolt.

Tudjuk, milyen jellemzőket tart szem előtt: egy ülőgarnitúra, fürdőszoba bútor, de akár egy zuhanykabin is legyen esztétikus, lehetőleg formatervezett (ki szeretne tucatárut az otthonába?), előnyösen használja ki a rendelkezésre álló - néha bizony szűkös – helyet.

Tartósságával biztosítsa a hosszú távú igénybevételnek való ellenállást – hisz életünkben jönnek-mennek a vízi csaták a gyerekekkel, a nehéz napokat lezáró forró fürdők és a reggeli, fejvesztett kapkodások, de az oothon jó esetben minden körülményben helyt áll és kitartóan szolgálja a ház lakóit.

A fürdőszoba számunkra szentély

Mi nem csupán zuhanykabinokat, mosdókat vagy csaptelepeket forgalmazunk! Szenvedélyünk mindaz, ami a fürdőszobák világához kapcsolódik, és egyben vevőink kényelmét is szolgálja. Webáruházunk kialakítása elsőszámú bizonyíték erre: fantasztikusan széles, képekkel gazdagított kínálatot és részletes termékleírásokat alakítottunk ki a minél hatékonyabb és élvezetesebb böngészés érdekében.

Élménydús vásárlást nyújtunk

Ám a vásárlásnak koránt sincs vége a „Kosárba teszem” gomb lenyomásával: a legtöbb esetben ingyenes házhozszállítással, helyszíni beüzemelés lehetőségének biztosításával és 15 napos visszavásárlási garanciával nyújtunk teljes körű szolgáltatást azoknak a Vevőinknek, akik bizalmukkal megtisztelnek bennünket.

Webáruházunk teljes értékű, interaktív vásárlási élményt nyújt, például vásárlóink feltölthetik a már beüzemelt fürdőszoba berendezéseket ábrázoló képeiket, vagy épp megoszthatják a kiválasztott zuhanytálca vagy zuhanykabin árát ismerőseikkel – így bárki gyorsan kikérheti barátai véleményét is a termékről és az ár-érték arány megfelelőségéről!

Az Ön elégedettsége a mi sikerünk

Őszintén bízunk benne, hogy a rendkívül széles, minőségi választéknak köszönhetően nálunk megtalálja pontosan azt, amiről álmodott, és hogy a kiválasztott termék hosszú távon, jó szolgálatot tesz majd az Ön fürdőszobájában is!

Kellemes böngészést kívánunk!

Üdvözlettel,
a homelux.hu csapata

olcsobbat.hu