Eltehetjük télire - kerti bútorok tárolása

Hideg lett, hamarosan repkednek a mínuszok. A legtöbb műanyag kerti bútort megviseli a hőingadozás, a fából készülteknek pedig a csapadékban gazdag időjárás nem kedvez - lássuk, milyen buktatókat tartogat a kerti bútorok tárolása!

Eltehetjük télire - kerti bútorok tárolása

Hogyan ápoljuk és hová tegyük őket ilyenkor, ősszel? Adunk pár tippet! 

Aki kerti bútort vásárol, nem mindig gondol arra, hogy télen ezeket hol fogja tárolni. Egész nyáron vidáman használjuk, ám amikor eljön az ősz, csak fogjuk a fejünket, hogy hová tegyük el azt a nagy asztalt és a sok széket - a kerti bútorok tárolása sem egyszerű feladat.

fém kerti bútorok esetében egyértelmű a rozsdásodás elleni védelem. Ha szilárd burkolatra tesszük őket, akkor tárolhatjuk kint is, amennyiben megfelelően le vannak takarva. 

műanyag bútorokat nem hagyhatjuk kint, hiszen a nyári forróság után beköszöntő hideg fakóvá, törékennyé teszi őket. Fehér bútoroknál jellemző leginkább, hogy sárga, vagy szürkés foltok jelennek meg a felületükön. A több éven át kint hagyott műanyag bútorok felszíne érdes, szemcsés lesz, terheléstől megrepedezik. Tehát nem elég, hogy csúnya is, de 1-2 év után veszélyes is beleülni, ha nem megfelelően tároltuk. 

kerti bútorok tárolása

A felületkezelt fa bútorokat is érdemes védett helyre vinni. Bár nyáron sem szaladgálunk be vele egy-egy zápor alkalmával, azért a téli ázástól óvjuk. A fa magába szívja a vizet, ami aztán megfagy, szétnyomva és meggyengítve a fa szerkezetét. A natúr fa bútorok általában gombaölővel vannak csak kezelve, így érdemes átkenni évente vizes bázisú páccal, vagy lenolajjal, hogy megőrizzük a szépségüket. Ezt időzíthetjük őszre, hiszen így lesz ideje magába szívni a kezelőanyagokat, tavasszal pedig használatra készen vehetjük elő újból. 

A tárolás körülményei is fontosak

Nem elég tehát, ha a műanyag és fa kerti bútorokat letakarjuk az udvar félreeső részében, hanem helyezzük el olyan helyen, ahol magasabb a hőmérséklet - garázsban, kazánházban.

Jó, ha vásárláskor olyan bútort választunk, ami könnyen szétszedhető - például az asztallap a lábaktól leválasztható és a székek is egymásba rakhatók.

Ha a kerti bútorokat jól hozzáférhető helyre tesszük, akkor egy nagyobb vendégség alkalmával könnyen csatasorba állíthatjuk őket bent is.

kerti bútorok tárolása