Így szerettetheted meg a kertészkedést gyerekekkel

Mutass példát

 

De most nem arra akarunk kitérni, hogy a technikai fejlődés nyújtotta lehetőségek jók-e vagy nem. Ahhoz szeretnénk ötleteket adni, hogyan szerettesd meg a kint töltött időt a csemetéddel, és hogyan legyenek természetesek neki a ház körüli teendők. Anélkül, hogy nyűgnek fogná fel.

Így szerettetheted meg a kertészkedést gyerekekkel

A gyerekek azt a magatartásformát követik, amit maguk körül látnak. Ezért van az, hogy azokat a szavakat használják, amelyeket ti vagy telefonálósat játszanak – mert ezt csinálta a nagyi vagy anya is. Tehát ha azt látja, örömmel és rendszeresen jársz ki és végzed el a kerttel kapcsolatot teendőket, nem pedig teherként éled meg, az már félsiker.

 

Építsd be a mindennapjaiba a kint töltött időt

 

A siker másik felét az adja, ha nem hagyod, hogy bent maradjon a saját kis világában (akár négy fal között egyedül játszva, akár a tévé előtt ülve). Persze nem azt mondjuk, hogy erőltesd a dolgot. Első lépésként azt érd el, hogy szeresse a friss levegőt.

 

Ezt már kicsi korától elkezdheted kialakítani: tologasd a babakocsiban, később pedig teríts le a kertben egy plédet, amin a kedvenc játékaival foglalhatja le magát. Engem például így neveltek, és felnőttként igénylem, hogy minden nap kimozduljak – legalább egy kicsit.

 

 

A lakásban végzett házimunkához hasonlóan fokozatosan vond be a kinti tevékenyégekbe. Hidd el, lelkes lesz, ha azt látja, fontos a munkája. Bár lassabban halad, és gyakran simításokat kell elvégezned utána, a gazolásba vagy locsolásba nyugodtan bevonhatod.

 

Értékeld a fáradozásait

 

A dicséret az egyik legjobb motiváló, ezért minden alkalommal mondd el neki, hogy ügyes volt, a végén pedig valami nagyobb dologgal is megjutalmazhatod. Ez lehet a kedvenc fagyija, egy mozi vagy közös játék. Mi például tollaslabdáztunk vagy röplabdáztunk, amikor végeztünk. A testvéremmel egyszerűen imádtuk.

 

A munkához azzal is meghozhatod a kedvét, ha beszerzel néhány kicsiknek tervezett kerti szerszámot. Egy gereblye, ásó vagy lapát minimális anyagi befektetés, de segít, hogy a sajátjának érezze a rá osztott kerti feladatot.