Gyeptelepítés: Szabályok és tanácsok

A tökéletes, élénkzöld gyep, az összefüggő, dús, puha pázsit a kert legszebb éke. Sokan azonban hosszú évek próbálkozásai után sem tudják elérni a tökéletes fűtakarót. Azonban ez most változni fog! Olvassuk el a leghasznosabb tippeket, a kertészek legnagyobb titkait! Mindent a fűtelepítésről!

Közeleg a tavasz, és már el is képzeltük, a kerti bútor, a grillező és a hűsítő fák látványának hívogató egyvelegét. Azonban eszünkbe jut, hogy az idillhez még valami kellene: a fű, az a szép zöld fű! Vajon mit tegyünk, hogy végre összejöjjön?

 

gyeptelepítés szabályai

 

A gyeptelepítés szabályai

 

Az időzítés

 

Az időzítés az egyik legfontosabb dolog, ha szép zöld gyepre vágyunk. Fontos, hogy a tavaszi fűmag elültetése után ne legyenek talajmenti fagyok éjszakánként, mert a csírázás időszakában nagy károkat okozhatnak a fűben. Ugyanez a helyzet a közvetlen, forró napsütéssel is. Ezért ajánlják a tavaszi vetést március-áprilisra, az őszig pedig augusztus végére vagy szeptemberre időzíteni. A fű vetését bármikorra lehetne elméletileg időzíteni, de a tavasz és az ősz a legalkalmasabb időpontok arra, hogy elég hűvös legyen ahhoz, hogy ne kezdődjön el a gyomosodás akkor, amikor a fű csírázik, illetve se nap, se fagy ne bántsa a kikelni készülő magokat a kertben. A csírázás 10-14 nap, ez a legkritikusabb időszaka a gyeptelepítésnek.

 

A talaj tápanyagtartalma

 

A gyakran elkövetett hibák közé tartozik, hogy a lelkesen és precízen kivitelezett gyeptelepítés során egy jelentéktelennek tűnő dologról feledkezünk meg! A talaj megfelelő tápanyagtartalmának biztosításáról! Sokan bíznak abban, hogy a fűtelepítésre szánt talaj tápanyagtartalma ideális. Pedig sok esetben nem az, pont emiatt nem szokott sikerülni a szép, sűrű gyeptakaró megvalósítása. A talaj táplálásához jó minőségű, akár kifejezetten pázsitnak szánt műtrágyát használhatunk. De a hagyományos trágya is jó döntés, fő a tápanyag! Gondoljunk csak bele, ha már ennyi időt, pénzt és energiát szánunk a gyeptelepítésre, akkor gondoznunk is kell.

 

 

 

Gyomírtás

 

A gyomírtás a fűmag vetés előkészítéséhez tartozik. A megfelelő minőségű talaj biztosításának része, hiszen a magoknak lehetőségük sem lesz kicsírázni és megnőni, ha a gyomok megakadályozzák ebben. Éppen ezért különös gonddal kell elvégezni ezt a feladatot. A gyomírtás során arra is figyelnünk kell, hogy a gyomnövényeket tövestől távolítsuk el, különben gyorsan újra megjelennek, szinte teljesen feleslegessé téve korábbi munkánkat.  A gyomirtáshoz hozzátartozik a talaj fellazítása is, a kettőt egyben végezzük el, hiszen a kapálás során a talajt is átmozgatjuk. A lazább, csomómentes talajban jobb lehetőségei lesznek a fűmagnak, mint bármilyen más növénynek is, tápanyaghoz és vízhez jutnia, ráadásul a fűmag megtapadásának is nagyobb lesz az esélye, ha a megfelelő mélységbe kerül a rögtelen, porhanyós talajban. Vetése előtt fordítsunk gondot a talaj előkészítésére!

 

Fűmag gyeptelepítés

 

A fűmag szórása és bedolgozása

 

Sokan nem is gondolnák, de a helyes mennyiségben, egyenletesen elszórt fűmagon is múlik a füvesítés sikere. Ha túl elszórtan kerülnek a magok a talajba, akkor a gyomok könnyen megakadályozhatják a végtelen magok csírázását, szárba borulását, hiszen elszívják előlük a tápanyagot. A túl sok elszórt mag, az egy kupacban terített fűmag pedig bokrosodást eredményez, melynek köszönhetően nem tud majd megfelelően szellőzni a növény, így könnyen gombásodik majd.

 

A fűmag bedolgozására is oda kell figyelnünk. Ha túl mélyre dolgozzuk be a fűmagokat a talajba, akkor nem jutnak elég fényhez és vízhez. A talaj felső 1 cm-ébe kell bedolgoznunk az egyenletesen elszórt fűmagot. Így lesz tökéletes.

 

 

 

Az öntözés fontossága

 

Gyep locsolása gyeptelepítés

 

A rendszeres öntözés is alapvetően fontos a gyep gondozása során. Ha azt szeretnénk, hogy az elültetett fűmagok szépen, gyorsan növekedésnek induljanak, később egyenletes, egészséges, élénkzöld gyepet alkotva, akkor soha ne feledkezzünk meg az öntözésről. Kétnaponta, de aszályos időszakban naponta öntöznünk kell a füvet. A legjobb, ha ezt a reggeli órákban tesszük. Nagyobb füves terület esetén érdemes lehet automata öntözőrendszert kiépítenünk, amely megfelelő mennyiségű vízzel, egyenletesen és rendszeresen végzi el a locsolást.

 

Óvjuk a csírázó füvet

 

Mivel az első 2-3 hét a gyepesítés esetében kritikus, ezért ebben az időszakban, a csírázás időszakában, érdemes mindentől óvni, ami kárt tehet benne. Ugyanis ezen az időszakon múlik a gyeptelepítés sikere. Ezért ebben a pár hétben figyeljünk oda arra, hogy ne használjuk a fűmaggal bevetett területet. Ne lépjünk rá, ne játsszanak rajta a gyerekek, ne álljunk rá autóval.

 

 

 

 

 

A tavaszi füvesítés lépései

 

1.  lépés: A gyomirtás

 

A gyomirtás fontosságát már tárgyaltuk korábban is. Azonban, ha a munkamenetet sorba rendezzük az egyes kerti feladatok során, akkor a tavaszi gyeptelepítés első lépéseként határozhatjuk meg a gyomirtást. Sok esetben a gyomirtás során megfelelő mértékben át is forgatjuk a talajt, hiszen a gyomirtást kapával végezzük, és a gyom gyökerének eltávolítása is a céljaink közé tartozik. Azonban a föld minőségétől függően előfordulhat, hogy a gyomirtás után szükségessé válik a talaj koncentrált, szisztematikus fellazítása.

 

A gyomirtást nem csak a gyom kiásásával végezhetjük el, Különösen makacs, esetleg évelő gyomok esetében előfordulhat, hogy gyomirtó szerekhez kell fordulnunk a fűtelepítés sikeressége érdekében. Kérdezzük ki alaposan a kertészet, gazdabolt szakembereit a megfelelő szer kiválasztásáról, hiszen, ha a gyomirtó mellett döntünk, akkor minél hatékonyabb és környezetkímélőbb szert érdemes alkalmaznunk.

 

gyeplazítás gyeptelepítés

 

2.  lépés: Tereprendezés és talajlazítás   

 

Lapáttal és gereblyével végig kell mennünk a talajon, ahová a füvet szánjuk. A tereprendezés kihagyásának komoly következményei lehetnek. Össze kell szednünk a köveket, rögöket, hogy megfelelő környezetet biztosítsunk a fű magjainak. A föld legyen tökéletesen elegyengetve, és minden zavaró tényezőt távolítsunk el a területről, ahová a magot szeretnénk vetni. A talajlazítás szintén fontos feladat, az átforgatott talajt porhanyósítanunk kell.

 

 

 

3.  lépés: A talaj további előkészítése: trágyázás

 

A talaj előkészítésének utolsó előtti lépése a trágyázás, melyet csak tiszta, laza talaj esetében van értelme elvégezni. Sokan a trágyázás előtt még talajfertőtlenítést is alkalmaznak. Ha indokoltnak tűnik, megtehetjük, hiszen nem ártunk vele a fűnek, csak a javára lesz majd. A megfelelő műtrágya kiválasztásához a nitrogén, a kálium és a foszfor arányát is figyelembe kell venni, de ehhez tájékozódnunk kell a füvünk igényeivel és a talaj összetételével kapcsolatban. Tavasszal nitrogénban dús műtrágyára lesz szükségünk.

 

 

 

4.  lépés: Pihentetés

 

A föld pihentetése is fontos az előkészítés, trágyázás után. Erre legalább egy hetet szánjunk. Ezért vegyük figyelembe a gyeptelepítés során a pihentetésre szánt időbe. Bele kell kalkulálnunk ezt az időt is a munkafolyamatra szánt időszakba. Méghozzá úgy, hogy beleférjen, hogy a csírázás 1-2 hete ne csússzon bele a nyári intenzív forróságba, ősszel pedig a talaj menti fagyok időszakába.

 

Fűmag elvetése gyeptelepítés

 

5.  lépés: Magvetés

 

A magvetéskor a magok egyenletes eloszlására, megfelelő mélységbe forgatására kell odafigyelnünk. Emellett a fűmag minőségére is különös figyelmet szenteljünk, ha egyáltalán sikeres gyeptelepítést szeretnénk, az összefüggő, dús, élénkzöld pázsitot pedig már meg sem említjük.

 

 

 

6.  lépés: Locsolás

 

A gyeptelepítés utolsó fázisa, a siker egyik fontos záloga: a rendszeres locsolás. Lehetőleg minél korábban, a reggeli órákban ejtsük meg a locsolást, melyet az időjáráshoz alkalmazkodva kell végezni, de általában 2-3 naponta van szükség rá.

 

Fű locsolása gyeptelepítés

 

A tavaszi első fűnyírás

 

A tavaszi első fűnyírást a fű és a talaj állapotának felmérése és regenerálása előzze meg. Ez nem jelent mást, mint egy komolyabb gyepszellőztetést, illetve egy tavaszi ismétlő trágyázást. A gyepszellőztetés során a gereblyére hasonló rövid nyelű kézi szerszámmal szedjük össze a gallyakat, rögösebb földdarabokat, mohát. Ugyanis fontos, hogy megelőzzük a gombásodást, penészt.

 

Ha szükséges, akkor egy kis tavaszi műtrágyával dolgozzuk át a földet, ez a magas nitrogéntartalmú trágya három hónapig is elláthatja gyepünket a megfelelő tápanyagokkal.

 

Ha a fű eléri az 5-6 cm-t, akkor sort keríthetünk a tavaszi első fűnyírásra is, a megelőző lépések elvégzése után.

 

Fűnyírás gyeptelepítés