Elektromos fűtés és amit mindenképp tudnod kell róla

Az elektromos fűtés egyre népszerűbb megoldás a modern otthonokban, és nem véletlenül. Az elektromos fűtőtestek rengeteg előnnyel rendelkeznek, amelyek javítják a hatékonyságot, a kényelmet és a biztonságot. Most letisztázzuk a legfontosabb jellemzőket és funkciókat, hogy könnyebben és felkészültebben tudj tájékozódni az elektromos fűtőberendezések kiválasztása során.

Elektromos fűtés és amit mindenképp tudnod kell róla

Mit jelent az, ha egy elektromos fűtőtest konvekciós elv alapján működik?

A konvekciós elven működő elektromos fűtés a meleg és hideg levegő közötti fajsúlykülönbséget használja ki. Ennek lényege, hogy a fűtőbetét, amely az elektromos fűtőpanel alján helyezkedik el, felmelegíti a levegőt. Amint a hideg levegő beáramlik az elektromos radiátor alján, felmelegszik, és intenzív áramlásba kezd. Ezt a jelenséget gyakran kéményhatásnak is nevezik.

Egyik nagy előnye ennek a típusú fűtőpanelnek, hogy teljesen hangtalan működést biztosít, hiszen nem szükséges hozzá semmilyen mozgó alkatrész, mint például ventilátor. A konvekciós fűtőkészülékek gyorsan és hatékonyan képesek felmelegíteni a helyiséget, és kiválóan szabályozhatóak, ami elengedhetetlen az energiatakarékos elektromos fűtés szempontjából. Ez a működési el főképp az elektromos konvektorokra jellemző.

Miért lehet jó, ha az infrafűtést választjuk?

Ez a fűtési módszer lehetővé teszi, hogy a helyiség hőmérsékletét 2-4°C-kal alacsonyabban tartsuk, mint a hagyományos fűtésrendszerek esetében, ami jelentős energia-megtakarítást eredményez. A termosztát használatával pontosan szabályozható a szoba és az infrapanel felületi hőmérséklete, így optimalizálhatók a rezsiköltségek.

Az infrafűtésnek számos előnye van egészségügyi szempontból is. A hagyományos fűtési módszerekkel ellentétben, amelyek a levegőt melegítik fel, az infrafűtés közvetlenül a testet melegíti, így a helyiség levegője friss és hűvös maradhat, míg mi mégis kellemesen melegnek érezzük magunkat. Az infrapanelek nem keringetik a levegőt, így nem rontják annak minőségét és nem csökkentik a páratartalmat sem. A Homelux webáruház ebben a kategóriában két kiváló minőségű fűtőtestet forgalmaz: Fuego infra sötétsugárzó elektromos fali fűtőtest, Lanin Carbon Crystal elektromos fűtőtest 960W Wifi.

Nyitott ablak érzékeléssel is spórolhatsz a költségeken

A nyitott ablak érzékelés, vagy más néven huzatérzékelés, egy kifejezetten energiahatékonyságot növelő funkció az elektromos fűtőpanelekben. Ennek alapvető célja, hogy megakadályozza az áramfogyasztást olyan helyzetekben, amikor a fűtőkészülék működtetése felesleges. Ez praktikusan azt jelenti, hogy amikor szellőztetünk, vagy ha véletlenül nyitva marad egy ajtó vagy ablak, a villanyradiátor érzékeli a beáramló hideg levegőt és tudomást szerezve arról, hogy nem tudná hatékonyan kifűteni a szobát, automatikusan lekapcsol.

A Thira elektromos fali fűtőtest 1000W/2000W például képes érzékelni a helyiség hőmérsékletének hirtelen esését, és ilyen esetekben ideiglenesen kikapcsolnak. A funkció programozható, így beállítható, hogy mekkora hőmérséklet-csökkenés esetén kapcsoljon ki a készülék, és mennyi idő elteltével kapcsoljon vissza. Ez a funkció jelentősen hozzájárul az elektromos fűtés gazdaságosabb működtetéséhez, hiszen csak akkor fogyaszt áramot, amikor valóban szükség van a fűtésre.

Elektromos fűtőtestek időzítővel

Az időzítő funkcióval rendelkező elektromos fűtőkészülékek lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy beállítsa, hány óra elteltével kapcsoljon be vagy ki a fűtőpanel. Sok ilyen készülék esetében az időzítés félórás intervallumokban állítható be, amely nagyobb rugalmasságot és pontosságot biztosít.

A gazdaságos és kényelmes elektromos fűtés érdekében a heti programozás különösen előnyös. Ebben az esetben a hét minden napjára több időszak is beprogramozható a fűtőkészülék automatikus ki- és bekapcsolásához. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy a fűtőpanel pontosan a szükséges időpontokban, például reggel vagy a hazaérkezés idejére biztosítson kellemes meleget, miközben nem fűt feleslegesen azokban az időszakokban, amikor senki sincs otthon.

A modern elektromos fűtőtestek, mint például Hekla elektromos fűtőtest 1000W/2000W, Methana elektromos fűtőtest 1000W/2000W rendelkeznek ezzel a funkcióval.

WiFi funkció a legnagyobb kényelem az elektromos fűtőtesteknél

Ez a lehetőség számos előnyt kínál. Először is, lehetővé teszi, hogy a fűtést teljesen a saját igényeid szerint szabályozd, így csak akkor fűtesz, amikor valóban szükség van rá. Ha változik a hazatérést várható időpont, egyszerűen módosíthatod a fűtőkészülék bekapcsolásának időpontját. Továbbá, ha esetleg elfelejtetted kikapcsolni a fűtést, távolról is megteheted.

Az okoseszközre telepített alkalmazás segítségével könnyebb a beállítások elvégzése, mint a elektromos fűtőtestek menürendszerén keresztül. Ezen felül a rendszer lehetővé teszi az egyes fűtőpanelek működésének (szobahőmérséklet, készenléti hőmérséklet, időzítés, jelenlét érzékelés, stb.) külön-külön történő beállítását. A WiFi kapcsolattal rendelkező Hekla elektromos fűtőtest 1200W/2400W használata jelentős energia-megtakarítást tesz lehetővé, emellett magas komfortszintet biztosít.

Családosoknak: gyermekzár

A gyermekzár funkció egy különösen fontos biztonsági jellemző az elektromos fűtőpaneleken. A gyermekzár célja, hogy megakadályozza a készülék véletlenszerű vagy szándékos módosítását a gyerekek részéről, ezzel biztosítva a fűtési rendszer stabil és biztonságos működését. A Homelux webáruház kínálatában is elérhetők, olyan fűtőtestek, amelyek rendelkeznek ezzel a funkcióval: Hekla elektromos fűtőtest 1000W/2000W, Methana elektromos fűtőtest 1000W/2000W.

Amikor a gyermekzár aktív, a fűtőpanel kezelőfelülete zárolva van, így a gombok és a digitális interfész nem reagál a nyomásra vagy érintésre. Ez megakadályozza, hogy a gyerekek véletlenül ki vagy bekapcsolják a fűtőtestet, megváltoztassák a hőmérséklet beállításokat, vagy aktiválják a különböző funkciókat.

A gyermekzár aktiválása és deaktiválása egyszerűen, a felhasználói kézikönyvben leírtak szerint történik, általában egy bizonyos gombok kombinációjának lenyomásával. Ez a funkció különösen hasznos lehet olyan helyiségekben, ahol a fűtőtest könnyen hozzáférhető helyen van.

Ha fürdőszobába választunk fűtőtestet figyeljünk az IP védelemre

Az IP védelem, vagyis az Ingress Protection (behatolásvédelmi) besorolás, kulcsfontosságú tényező az elektromos fűtőpanelek biztonságában, különösen olyan helyiségekben, ahol a nedvesség vagy por jelenléte magasabb. Az IP besorolás két számjegyből áll: az első számjegy a szilárd tárgyak, például por elleni védelem szintjét jelzi, míg a második a víz elleni védelmet mutatja.

Például egy IP44 besorolású fűtőpanel azt jelenti, hogy a készülék teljesen védett a szilárd tárgyakkal, mint például a porral szemben, és fröccsenő víz ellen is védett. Ez különösen fontos fürdőszobákban vagy más nedves helyiségekben, ahol a víz és a pára jelenléte szinte elkerülhetetlen.

Blog

Ajánlott termékek