Fürdőszoba takarítás tippek

Milyen nagyszerű érzés belépni egy patyolattiszta, ragyogó fürdőszobába! Fényes csempék, sehol egy vízkőfolt, a tisztaság vesz mindenhol körül minket, miközben a hívogatóan puha textilek kényelmének ígérete csak tovább fokozza a komfortérzetet, a kellemes ellazulás vágyát. Mindannyian ilyen fürdőszobára vágyunk. Fürdőszoba takarítás tippek a javából: hogy sikerüljön elérni az áhítottan szép, tiszta fürdőszobát. Íme néhány profi tipp a csillogó csempékért!

Fürdőszoba takarítás tippek

Fürdőszoba takarítás tippek

A fürdőszoba takarítás első lépése, rendrakás a fürdőszobában

A komfortos és szép otthon alapja a rend. A fürdőszoba esetében is így van. A tökéletes rendhez pedig nem kell más, csak átgondolt tárolás. Szervezzük meg, hogy mit hol szeretnénk tartani. Ne legyenek elő limlomok, apró díszek, fürdőgolyók, piperecikkek. Legyen meg mindennek a helye. Gondoljuk át a díszítésre szánt tárgyakat létjogosultságát is, esetleg 1-1 darabot hagyjunk elő belőlük. A leghatékonyabb díszítés azonban a funkcionalitás. Például válasszunk minél dekoratívabb szappantartót, porcelán szappanadagolót, esetleg egy igényes kosárkában tartsuk a legfontosabb holmiainkat.  Válasszunk szépen megmunkált, a fürdőnk stílusához illő tárgyakat, az apró és szép részletek sokkal hatásosabb dekorelemek, mint a sok dísztárgy.

 

A megfelelő rendszerezéshez érdemes beszereznünk egy polcos állványt, esetleg egy fürdőszoba szekrényt. Itt tárolhatjuk a törölközőket, tisztítószert, tisztálkodási eszközöket. Minél több dolognak van meg az állandó helye, annál kevésbé lesz zsúfoltságérzetünk a fürdőszobában. Válasszunk jó minőségű dobozokat, esetleg fonott kosárkákat, és tartsuk ezekben elkülönítve a piperecikkeinket.

Csempe tisztítás házilag

Hiába vesszük meg a legkülönlegesebb burkolatot, a legszebb dekorcsempét, ha nem tudjuk megfelelően karbantartani. A legízlésesebben kiválasztott csempe is lehangoló látványt nyújt, ha vízköves és matt a felülete.

 

Ha nagymértékű, nehezen tisztítható szennyeződésről beszélünk, akkor megkönnyíthetjük a dolgunkat azzal, hogy párát csinálunk a fürdőben, amely fellazítja a szennyeződéseket. Ezután a hagyományos csempetisztítót, vagy épp egy házi megoldásként szolgáló szert használjunk, melyet először néhány percig hatni hagyunk a csempén, ezután mossuk le, és sikáljuk fényesre a csempéket egy mikroszálas ronggyal. Ha a fő problémánk a vízkő, akkor a házi megoldás legyen a hígítatlan ecet. Ugyanis az ecet kitűnő vízkőoldó. Ellentétben a szódabikarbónával, amely ugyan kiváló fertőtlenítő, de a vízkő ellen hatástalan. Sokan használják a citromot vagy az abból kinyert citromsavat is erre a célra.

 

Mit tegyünk akkor, ha az egykor fehér fényben ragyogó csempe megsárgult? A csempe fényét és világosságát visszanyerhetjük egy kis sóval elkevert terpentinnel. Mások a szalmiákszeszt javasolják. Mindkét esetben egyszerűen egy szivacsot használva dörzsöljük át a csempe felületét. Fokozhatjuk a hatást, ha a szalmiákszeszt vékony, puha bőrrel visszük fel, ezzel fényezzük a csempénket. Ilyen bőrt használnak az ablak tisztítására is. Meglepő lehet, de ha semmi sem válik be, akkor az egyébként parkettára használt folyékony viaszt is használhatjuk a csempére.

 

Ha mindenképpen házi megoldást keresünk a csillogó csempék kérdésére, akkor meghökkentő tippeket próbálhatunk ki, melyek azonban másoknak beváltak. Például a lenolaj és a narancshéj. A narancshéjjal csak átdolgozzuk a csempe felületét, jól bedörzsöljük vele a csempét, majd pár percig hatni hagyjuk. 5-15 perccel később nedves ronggyal és meleg vízzel lemossuk a citrusos hatóanyagot. A lenolajjal is hasonlóképpen járhatunk el.

Csempe tisztítás házilag

A fuga tisztítása

Használhatunk speciális fugatisztítót, melyet kb. 5 cm távolságból fújhatunk a fugára. Néhány perc hatóidő után tisztítsuk le a fugát.

 

Nem éppen vegyszermentes, de hatékony házi megoldás a szódabikarbóna és némi hidrogén peroxid elkeverése. Egy fogkefe segítségével vigyük fel a szert, és alaposan sikáljuk ki a fugát. Majd tartsunk 10-15 perc szünetet, hogy a vegyszer nyugodtan dolgozhasson. Végül pedig mossuk le, meleg, mosogatószeres vagy tisztítószeres vízzel. Jó alaposan öblítsük le, bő vízzel. Egy-egy ilyen eljárás után nem árt szellőztetni egy nagyot. A hidrogén-peroxid használata során pedig jobb, ha valamit az arcunk elé teszünk.

 

Vegyszermentes házi megoldás lehet a már korábban is említett szódabikarbóna, esetleg az ecet vagy a citromsav. Minden esetben fogkefével, vagy erre a célra vásárolt kefével érdemes sikálni a fugát. Ez hosszú és nehéz munka, de megéri. Minél gyakrabban szakítunk rá időt, annál könnyebb dolgunk lesz, hiszen, ha nem várjuk meg, amíg sok szennyeződés gyűlik össze, egyszerűbb és gyorsabb lesz a takarítás.

A kád tisztítása: tippek és trükkök

A kád szintén kulcskérdésnek számít egy fürdőszoba esetében. Egy vízköves kád nagyon csúnya látványt tud nyújtani. A bolti vízkőoldók használata megkönnyítheti a dolgunkat. Azonban a számunkra tökéletes tisztítószer kiválasztásakor vegyük figyelembe kádunk anyagát.

 

Az akril kád tisztítása eltér a lemezkádétól. Az akril egy speciális hőre lágyuló anyag, melyet üvegszállal erősítenek meg a gyártás során. Tisztításával kapcsolatban elmondhatjuk, hogy nem túl kényes anyag, azonban egy valamire nagyon kell vigyáznunk. Az akril kádak esetében ne használjunk szemcsés állagú tisztítószert. Az akril ugyanis kiválóan ellenáll a különböző maró anyagoknak, bár ezt sem érdemes kockáztatni, azonban a szemcsés anyagok felkarcolhatják a felületét. Így aztán a szódabikarbónát és társait ne használjuk ennél a kádtípusnál.

 

A zománckádak acéllemezből készülnek, és karcállóak. Azonban az agresszív szerek, a savak roncsolják a zománc anyagát, ennek köszönhetően eltűnhet az acélkád fényessége, mattá válhat. Ezért ennél az anyagnál kerüljük az ilyen típusú szereket.

 

A kád tisztítására is léteznek házi megoldások. Ha az egyszerű, bolti tisztítószerekben nem bízunk, akkor a házi boszorkánykonyhánkban kikeverhetjük a megfelelő környezetbarát tisztítószert. Az ecet, korábban már említett vízkőoldó képessége miatt az ilyen keverékek népszerű alapanyaga szokott lenni, Önmagában is használhatjuk. Az ecet jól kombinálható például mosószódával, de ezzel a természetes szerrel önmagában is sikert érhetünk el a kád rendszeres takarítása során. A házisó, a szódabikarbóna, az ammónia és az alkohol mind-mind népszerű házi tisztítószer alapanyagok. Azonban mielőtt ezek mellett az anyagok mellett döntünk, mérlegeljünk. A szódabikarbóna és a házi só felkarcolhatja az erre érzékeny akrilkád felületét, az alkohol és az ammónia pedig a zománckádaknak árthatnak.

 

A kád tisztítása: tippek és trükkök

Fürdőszoba járólap tisztítása

A fürdőszobai járólap esetében a falicsempéhez hasonló módon járunk el. Az ecetes, esetleg citromleves vagy citromsavas felmosás sokat segít a vízkő ellen, amelynek a matt hatást köszönhetjük. Miután alaposan felsikáltuk, esetleg, ha kisebb mértékű vízkőről van szó, vagy megelőzésről, akkor csak felmostuk a járólapot, érdemes egy kis szünetet tartani. Később bő vízzel, illatos felmosóval felmosni, és szellőztetni. Ugyanis ezek a sav tartalmú szerek szúrós szagúak, ez kicsit kellemetlen lehet.

 

A trisó kiváló megoldás lehet a zsíros szennyeződésekkel szemben. Egy fürdőszobában pedig ugyanúgy van létjogosultsága, mint a konyhában és a vízvezetékekben. Ugyanis a fürdőszobában a szappan és más, hozzá hasonló tisztálkodószerek zsírosak. Ezért aztán a zsíroldó hatású tisztítószerek itt is komoly segítséget jelenthetnek.

 

A korábban emlegetett lenolaj csúszóssága miatt nem túl szerencsés megoldás egy járólapon. Azonban, ha bízunk abban, hogy elég alaposan sikerül tiszta vízzel eltávolítani a csodaszert, anélkül, hogy később balesetveszélyes legyen, akkor ezt a megoldást is kipróbálhatjuk.

Akár természetes szerek, akár vízkőoldót tartalmazó tisztítószerek mellett döntünk, ha a vízkő ellen küzdünk fürdőszobánkban, több fázisban kell felmosnunk. Második alkalommal mindig egy tisztavizes átmosásra is szükség lehet.