Fürdőszoba felújítás

A fürdőszoba felújítás nem annyira bonyolult feladat, ha elég felkészülten vágunk bele. Érdemes nagy vonalakban tisztában lennünk a fürdőszoba felújítás költségeivel, de saját igényeinkkel, céljainkkal is. Egy korszerű és divatos fürdőszoba nem feltétlenül elérhetetlen, vagy drága. Egy panel fürdőszoba felújítása során sem kell lemondanunk a trendi megjelenésről, kényelemről és a tökéletes funkcionalitásról. Azonban bármilyen fürdőszobáról van szó, el kell döntenünk, mik a pontos célok és mik a határaink, mind megvalósíthatóságban, mind költségekben. Ez a tervezés első lépése.

Fürdőszoba felújítás

Érdemes azon is elgondolkodnunk, hogy milyen stílusú fürdőszobát szeretnénk? Mennyire követjük a legfrissebb divatot, esetleg ehelyett inkább az időtálló stílusok és formák irányába hajlunk? Nézzük, milyen lehetőségeink vannak, ha idén fürdőszoba felújításba kezdünk!

Fürdőszoba felújítás

Mennyibe kerül egy panel fürdőszoba felújítás?

A fürdőszobák felújításának a költsége igen széles skálán mozoghat. Ugyanez igaz a panel fürdőszobákra is. Az is számít, hogy milyen mértékű módosítást szeretnénk végrehajtani, illetve az anyagok minősége, a választott berendezések, a fal- és vízvezeték mozgatás. A panelházak fürdőszobái jellemzően kicsik. Ezért egy panel fürdőszoba felújításánál a tér kihasználása és optikai növelése szokott lenni az egyik cél. Így aztán a falbontás, a falban lévő vezetékek átmozdítása növelheti a költségeket, azonban a lakás értékét, és kényelmét is. Egy funkcionális fürdőszoba, ahol a berendezés komfortos, sokat javít az életminőségen, és adott esetben otthonunk értékén is.

Fürdőszoba felújítás árak 2020

A fürdőszoba felújításának költsége annak mértékén múlik. Érdemes előrelátóan gondolkodni, és mérlegelni, hogy mely módosításokat tartjuk a legfontosabbnak. A számunkra igazán fontos tényezők esetében nem szabad sajnálni a pénzt, míg a kevésbé fontos kérdésekben nyugodtan gondolkodhatunk a kisebb kiadással járó megoldáson. Persze soha ne a minőség rovására hozzunk döntéseket. Például, ha különösen fontos igény számunkra a megfelelő mennyiségű tárolási lehetőség, akkor terveztessük meg a beépített bútorokat.

Ezek alapján készítsünk egy költségvetési tervet.

A panel fürdőszobában nincs lehetőségünk térben álló kád, vagy walk in zuhanykabin elhelyezésére. Előbbi a tér, utóbbi a kialakítás miatt okoz problémát. De beépített fürdőkádat és zuhanykabint választhatunk, ezzel egyedi megoldások kialakítására is lehetőségünk nyílik.

 

Nézzük a legfontosabb kiadások várható költségeit.

 

Minden fürdőszobai szaniter és burkolat ára széles skálán mozog. Attól függően, hogy milyen kialakításról, anyagról, márkáról van szó. Például egy mosdókagyló ára 4000 forintnál kezdődik, persze a határ itt is magas, akár 200 000 ft-ig is elmehetünk. Egy beépített kádat nem úszunk meg 15 000 ft alatt, míg ennek felső határa milliós tétel is lehet, hiszen akár szinte beltéri jakuzziként funkcionáló hidromasszázs kádat is választhatunk, prémium anyagból, rengeteg extrával, így már könnyű akár a 2000 000 ft-ot is elérnünk. A beépíthető zuhanyzók 20 000 ft-nál kezdődnek, attól függetlenül, hogy walk in stílusról beszélünk-e, ahol az összefolyók, a vízelvezetés kialakítása dobhatja meg az árat, cserébe viszont nincs szükségünk zuhanytálcára. Egy beépített zuhanyzó árának felső határa is több százezres tétel lehet, mivel ebben az esetben is választható akár masszázspaneles, fényterápiás funkció is. Egy WC kagyló ára 5000-7000 ft-al kezdődik, de persze a mosdó árát is megemeli, ha beépített WC-tartályos megoldást választunk egy drágább WC-csésze mellé. A fürdőszoba bútorokkal is hasonló a helyzet, 5000-6000 ft-tól felfele széles választékból rakhatjuk össze a megfelelő szettet.

A tér elrendezése

Hogyan tervezzük meg egy fürdőszoba belső tereit? Alkalmazkodjunk a mérethez és a kialakításhoz.

Például egy nagy, vagy egy közepes méretű fürdőszobát érdemes blokkokra osztanunk, például a zuhanyzó kiváló térelválasztóként funkcionálhat a reggeli készülődés helyszíne és a fürdőkád között. Egy nagy fürdőszoba alkalmas arra, hogy térben álló kádat helyezzünk el benne, illetve burkolattal és más kiegészítőkkel is fokozzuk a mostanában oly divatos szoba-szerű hatást. Egy ilyen fürdőszobában a nagy ablakok, a hosszú függöny, egy kis szőnyeg is jól mutat.

 

Persze egy kis fürdőszobában nincs szükség arra, hogy ott épp, hogy növelnünk kell a térérzetet.

Nagy méretű csempelapokkal, melyek most igazán divatosnak számítanak, és a közhiedelemmel ellentétben nem kicsinyítik, hanem épp, hogy tágíthatják a teret. Érdemes nagy fürdőszoba tükröt választanunk, és lehetőség szerint világos színeket, kevés mintát. A megfelelő helykihasználást pedig sokszor az egyedi méretek szolgálják a leghatékonyabb. Például jó ötlet lehet az aszimmetrikus kád vagy zuhanykabin megoldás, attól függően, hogy melyiket szeretnénk, és persze, melyikre van elég helyünk. Az aszimmetrikus megoldással könnyebben alkalmazkodhatunk a fürdőszoba méretének sajátosságaihoz.

 

A tér elrendezése

 

Színek és formák: A csempék dilemmája

A fürdőszoba stílusa illeszkedjen a lakás berendezésének egészéhez. Hiszen képzeljük csak el, milyen furcsán mutatna egy modern otthonban egy rusztikus stílusú fürdőszoba, vagy épp fordítva. A stílus meghatározása után könnyebben választhatjuk ki a megfelelő burkolatot. Óvatosan és átgondoltan használjuk a dekorcsempéket, alkalmazkodva a helyiség sajátosságaihoz. Egy nagy fürdőszobában jól mutathat egy fényes dekorcsík például vállmagasságban, mely szépen töri meg a teret, és eleganciát kölcsönöz a helyiségnek, esetleg egy vékony vonalnyi dekorcsempe. Ám egy kis fürdőben ugyanez a megoldás teljesen más hatást kelt, összenyomja a teret.

 

A 2020-as fürdőszoba trendek továbbra is a formák és minták széles választékát tárják elénk. A metrócsempe téglalap alakú vonalai mellett a hexagon, azaz hatoldalú csempék is divatosak. A kis négyzetet formázó patchwork és majolika csempék mellett a még kisebb lapokból álló mozaik is divatos. A hagyományos csempeformától és mérettől a nagyméretű, akár 40x60 cm-es, esetleg 120x 60 cm-es lapok is eltérnek.

Szín és minta szempontjából a dzsungelre emlékeztető sötétzöld, és a fényes, mély sötétkék szintén nagy divat marad idén. De bármilyen színből választhatunk, a púderrózsaszín, sőt, a fekete is szóba jöhet. A lényeg, hogy a kiegészítőszínekkel óvatosan bánjunk.

 

A tavalyi hullámot folytatva idén még intenzívebben van jelen a melegburkolatra emlékeztető fürdőszoba csempe, például szálkamintás parkettára emlékeztető kőlap a fürdőszoba padlóján. Ez a trend a szobaszerű fürdőszoba térnyeréséhez kapcsolódik, és annak terjedését mutatja. Nem kell félnünk a fahatású hidegburkolattól, hiszen otthonos, kellemes érzést sugall.

Színek és formák: A csempék dilemmája

Milyen szanitereket válasszunk?

A szaniterek kiválasztása során vegyük figyelembe annak funkcióját és minőségét. Gondoljuk végig a lehetőségeket, és ez alapján döntsük el, hogy melyek a legfontosabb kritériumok. Megjelenés, környezettudatosság, kényelem, divat, ár? Alakítsunk ki egy fontossági sorrendet, figyelembe véve szokásainkat, igényeinket.

 

Nézzük először a mosdókat. Választhatunk mosdószekrénybe süllyeszthető mosdókagylót, de nagy divat a pultra helyezhető, egy ott felejtett tálra hajazó mosdókagyló is. Persze egyszerű szabadon álló mosdót is választhatunk, vagy épp duplát. A mosdó kiválasztása során annak anyagát is vegyük figyelembe. Nagy divat most az öntöttmárvány mosdó, a legnépszerűbbnek a könnyen formálható akril számít, és elegáns megoldás a porcelán mosdó.

 

A csaptelepek esetében is rengeteg lehetőség közül választhatunk. A termosztátos csaptelepekkel rengeteg energiát, vizet és pénzt spórolhatunk, és a forrázás lehetőségét is elkerülhetjük ennek használata során.

Emellett léteznek egykarú, infrás, vagy épp tekerős csaptelepek is.

 

A kád versus zuhanyzó kérdése örök dilemma. Saját szokásaink mérlegelésével tudjuk eldönteni, hogy melyik a megfelelő megoldás számunkra, ha nincs lehetőségünk mindkettőt elhelyezni fürdőszobánkban. Éljünk a gyártók által nyújtott lehetőséggel, és ha szükséges, vegyük figyelembe, hogy nem csak sarokba építhető zuhanykabin létezik, illetve mind a kád, mind a kabin esetében élhetünk az aszimmetrikus kialakításban rejlő lehetőségekkel.

Blog

Ajánlott termékek