Fürdőszobaszekrény tippek: hogyan rendezze be a fürdőjét?

A fürdőszobát ma már nem csupán praktikus és funkcionális helyiségként használjuk, hanem előtérbe került a benne történő pihenés és a személyes jelleg. Mivel a fürdőszobában kezdjük, illetve fejezzük be a napot, a helyiség maga egyre fontosabb lett mind a relaxáció, mind design szempontjából. Manapság nem elégedünk meg semmitmondó csempével végigpakolt falakkal és a kötelező berendezésekkel. A fürdőszoba ugyanolyan fontos elemmé vált egy építkezés vagy egy átalakítás során, mint az összes többi helyiség.

Ebből adódóan előfordulhat, hogy a praktikus elemek mellett olyan berendezések is bekerülnek, amik leginkább a személyes ízlésért felelnek, esetleg a wellness életérzést szolgálják. A fürdőszoba szekrényeknek ezekhez a megváltozott körülményekhez kell igazodniuk, és az alapvető rakodóterek mellett okos elrendezéssel, illetve korszerű designnal kell rendelkezniük. A széles piaci kínálatnak köszönhetően bárki megtalálhatja a kedvére valót, legyen szó méretről, elrendezésről, textúráról, formáról vagy éppen színről. Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a fürdőszobából, érdemes a bevásárlás előtt alapos tervet készíteni, így nem érheti váratlan meglepetés.

Milyen szempontok szerint válasszon fürdőszoba szekrényt?

A fürdőszoba megtervezése nem egyszerű feladat, hiszen annyi mindenre kell egyszerre odafigyelni. Az alapvető biztonsági előírások mellett szem előtt kell tartani a helyiség méretét, a nyílászárók meglétét és elhelyezkedését, a praktikusságot, illetve a kényelmi szempontokat. Az egyik ilyen tisztázandó kérdés, hogy a fürdőszobába egyáltalán befér-e egy kád, és ha igen, szeretne-e egyet vagy inkább a zuhanyzás mellett teszi le a voksát. Ha ezt sikerült eldönteni, már megtervezhetőek a fürdőszoba bútorok is.

Legegyszerűbb megoldás a komplett fürdőszoba bútor megvásárlása szettben. Ebben az esetben az adott darabhoz különböző változatokban jár egy alsó polcos vagy fiókos szekrény és természetesen felső elem is, ami sok esetben a tükrös verziót jelenti. Az ilyen komplett bútorok tényleg hasznosak lehetnek, hiszen ha szükséges, a kiegészítő elemeket az adott terméktípushoz később is megvásárolhatja. Még kis fürdőszoba esetében is érdemes minimum egy felső és egy alsó szekrényt kiválasztani, hiszen így sokkal több hely lesz a holmik pakolására, rendszerezésére. Az okos tervezésnek köszönhetően már akadnak olyan bútorok, amik lekerekített szélekkel rendelkeznek vagy eleve íves jellegűek, helyet spórolhat velük.

Nagyobb fürdőszoba esetében természetesen szélesebb választék között lehet nézelődni, azonban nem érdemes azért felesleges bútorokat vásárolni, hogy beteljen a tér. Ilyen esetben a nem megszokott elrendezés követése kifizetődő lehet, mint például a kád a helyiség közepére való helyezése vagy éppen a felső tükrös szekrény lecserélése egy elegáns, nagyobb tükörrel. A fürdőszoba szekrényeket mindig a szerint válassza meg, hogy mennyi pipere holmival rendelkezik, és azt is vegye figyelembe, hogy a sötét, illetve élénk színek összenyomják a teret, míg a világos, pasztell árnyalatok tágítják azt.

 

Figyeljen a praktikusságra is!

Ha már kiválasztotta a megfelelő darabokat, és azok beszerelésre is kerültek, nem maradt más hátra, mint a bepakolás. A káoszt úgy a legegyszerűbb elkerülni, ha az adott dolgot mindig ugyanoda tesszük vissza, azonban vannak olyan esetek, amikor ez egyáltalán nem segít. Ilyenkor alaposan újra kell gondolni a pakolási szisztémát, és egy kis segítséggel kihasználni a fürdőszoba szekrényekben rejlő potenciált. A legalapabb elgondolás, hogy a napi szinten vagy nagyon gyakran használatos holminak eleve kézre kell esnie. Ez azt jelenti, hogy a drogériának a jobbkezeseknek a jobb felén, míg a balkezeseknek a bal felén legyen. Ezt már a bútorok megvásárlásakor érdemes figyelembe venni, hiszen a fogmosás, a hajszárítás vagy a borotválkozás során kényelmetlenebb lehet az ellenkezője. Legkifizetődőbb, ha a szekrények szimmetrikusak, vagy pedig a szükséges polc, fiók középen helyezkedik el.

A rendelkezésére álló falfelületekről sem érdemes megfeledkezni. Már az egyszerűbb, nyitott vagy esetleg lengőpolcokkal is sok új felület nyerhető. Igaz, ezeket az elemeket nem szabad nagy mértékben telepakolni, de a kisebb piperecuccok, díszek, dobozok elhelyezésére ideális. A WC csésze feletti fal például remek lehetőséget kínál a beugrók kialakítására, ami nem csak képes megtörni az egyhangúságot, de tárolóként is jól funkcionál. Az ilyen apró megoldások a praktikusság mellett személyessé varázsolják a fürdőszobát.

 

Középpontban a fürdőkád vagy a zuhanyzó

Nagy fürdőszoba esetében középre helyezni a fürdőkádat igazi merész lépés, hiszen ezzel leszámol a nagyon sokáig divatban lévő trendekkel. Természetesen csak abban az esetben tegye meg ezt, ha a fürdőkádat nem a pipereholmik tárolására használja, és folyamatosan odafigyel a kád tisztán tartására. Ilyen esetben a fürdőszoba szekrényeknek kell támogató elemként szolgálniuk, amiket szokásosan a fal mellé érdemes elhelyezni, de a textúrájuk és a színük ne legyen túl hivalkodó. Ezzel az elrendezéssel a kád képezi a fürdőszoba ékkövét, ha feltűnő bútorokat választ, azzal egyrészt elveszi a hangsúlyt, másrészt túlzsúfolttá teszi a helyiséget.

Kevesebb hely esetében sem muszáj lemondani a kádról, viszont ekkor már jelen vannak a kompromisszumok. A kádat el kell mozdítani a fürdőszoba közepéről, és ismét a fal mellé állítani, de néhány hangsúlyos elemmel és jó minőségű berendezéssel ismét a fürdésé lehet a főszerep. Kiindulópontként ne csak egy kádat vásároljon, hanem válasszon hozzá kádparavánt is. Ezzel elkerülhető az a kellemetlenség, hogy a víz a használat során kifröccsenjen. A fal mellé állított berendezés esetében adott az a lehetőség is, hogy egy asszimetrikus verzió kerüljön a fürdőszobába. Ezek foglalják el a legkisebb helyet, miközben hasonló űrtartammal rendelkeznek, mint a szögletes és a lekerekített társaik. A további kényelem elérése érdekében hasznos lehet a kádra vagy a paravánra törölközőtartót is szerelni. Kádparavánt azonban nem hatékony abban az esetben alkalmazni, ha a berendezés a helyiség közepén található, mert így nagyon elhatárolódik a tér, és a kád ottléte zavaróvá válik.

 

A spa-életérzés

Az otthoni fürdőszobákban egyre elterjedtebbé váltak a spa termékek használata. Ez nem csupán a kozmetikai eszközökben nyilvánulhat meg, hanem kész berendezésekben is. Elérhetővé és könnyen beszerelhetővé vállt a hidromasszázs kád vagy zuhanykabin, a szauna és a jakuzzi. A legtöbb ilyen elem utólag könnyen beszerezhető, ezért a tervezésnél nem feltétlenül fontos ezeket számításba venni. Azonban nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy az ilyen berendezések helyes használatára nem csak időre és pénzre, de helyre is szükség van. Ebből kifolyólag érdemes egy olyan külön szekrényt vagy zárt polcrendszert fenntartani, ahová nem csak az ezzel kapcsolatos, hanem az összes tisztószert pakolni lehet. A praktikusság szempontjából mindig az a legjobb, ha a szükséges holmik viszonylag közel vannak, és nem kell a lakás másik felébe menni, ha a takarításra kerülne sor. Mivel az általános tisztítószerek magas vegyszertalmú készítmények, fontos, hogy gyermek vagy háziállat esetén ezek nehezen elérhető helyen legyenek. A legjobb egy jól zárható szekrény, amit megfelelő gyermekvédelemmel lát el.

A wellness életérzéshez tartoznak a gyertyák, az illóolajak és a hangulatvilágítás alkalmazása is. A gyertyák esetében csupán a biztonságról kell gondoskodni, amihez bőven elég egy üvegből vagy kerámiából készült gyertyatartó és az, hogy semmilyen éghető holmi ne legyen a közelben. A legjobb megoldás, ha a fürdőszoba szekrényre vagy a kád szélére helyezi. A hangulatvilágítással kapcsolatban már nagyobb körültekintéssel kell eljárni, hiszen magát a lámpát és a hozzátartozó vezetéket, kapcsolót és konnektort nem érheti víz. Abban az esetben, ha a tervezésnél a hangulatvilágításra nem gondolt, használhat öntapadós LED-szálakat és elemmel működő fényfüzéreket. Ezek ráadásul a relaxáción kívül önmagukban is jól mutatnak. Apró szegekre felfűzve, öntapadós ragasztó vagy cellux segítségével rögzítse ezeket a tükör mentén és a szekrények elülső oldalára.

 

Kiegészítők és növények

Minden fürdőszoba hidegnek, üresnek tűnhet személyes dekoráció és növények nélkül. Természetesen a fürdőszoba nem olyan helyiség, ahol a dekoráció uralkodhat, hiszen elsődleges feladata még mindig a praktikusság, de néhány odaillő textúra segítségével barátságosabbá varázsolható. Abban az esetben, ha van a helyiségben ablak, válasszon mutatós függönyöket. Remek megoldás lehet egy pasztell árnyalatú darab, a fehér minimális mintával, illetve a fürdőszoba főszínével megegyező eggyel sötétebb árnyalat. A zuhanyzófüggönyök és a kilépőszőnyegek ne csak a funkciójukat töltsék be, ezeket használja fel a helyiség gazdagabbá tételéhez. Az ismétlődő minták mozgalmasságot vihetnek az egyhangúságba, míg a vibráló színek a kis felület miatt hangsúlyossá teszik az adott pontokat.

A növényekről sem érdemes megfeledkezni. Mivel a természet apró darabjai, már csak a látványukkal is képesek csökkenteni a stresszt, ráadásul bizonyos fajták az idegekre gyakorolt pozitív hatás mellett magukba tudják szívni az adott helyiségben lévő pára nagy részét. Ezzel nem csupán a levegő minősége javul, de csökken a penész kialakulásának esélye is. Fürdőszobába való növénynek számít például az aloe vera, a bambusz, a borostyán, a filodendron, a pálma és az anyósnyelv. Ezeket semmiképp ne helyezze sötét sarokba, a legjobb egy viszonylag fényes, esetleg félárnyékos részre pakolni, mint az ablakpárkány vagy a szekrénypult.

A fürdőszoba egy remek helyiség lehet a mindennapi készülődés lebonyolítására, de akár a pihenésre, relaxálásra. Mindez eléréséhez nem kell mást tenni, mint tudatosan megtervezni, mit szeretne, és ezáltal kiválasztani az ön számára releváns termékeket. A helyiségben a két leghangsúlyosabb darab a kád vagy a zuhanyzó, illetve a fürdőszoba szekrény. Ezeknek nem csak praktikusnak kell lenniük, de jól is kell kinézni, hiszen csak így érhető el a legjobb eredmény. A megfelelő bútorok kiválasztásánál ügyelni kell arra, mekkora helyiségről van szó, mennyi holmi kerül majd be a szekrényekbe, és szem előtt kell tartani a használat során szükséges praktikusságot. Ha mindez megvan, a kiválasztott elemeket érdemes textúrák, növények segítségével hangsúlyossá tenni.