Mitől lesz high tech a fürdőszobád?

A technika fejlődése az otthonunkat sem hagyja érintetlenül. Okos a sütőnk, a hűtőnk, a biztonsági rendszerünk, a garázskapunk és a fűtés. Vagyis ezek az eszközök ott vannak a konyhában, a nappaliban, a hálóban, az udvaron, a sorból persze a fürdőszoba sem maradhat ki.

Automatizált fürdőszoba

Tévedés azt gondolni, hogy a fürdőszobában mindennapi rutin részeként végzett tevékenységekhez feleslegesek az okosmegoldások. Éppen ellenkezőleg, ennek itt van igazán létjogosultsága, gondoljunk csak a víz megtakarításra vagy a magasabb szintű higiénia biztosítására.

Képzeljük el, hogy besétálunk a fürdőbe és a villany automatikusan felkapcsolódik, egyetlen érintés nélkül, a WC ülőke pedig magától lehajtódik. A kezünket anélkül mossuk meg, hogy megnyitnánk a csapot, a fürdés pedig új élmény lesz a kedvenc lejátszási listánk társaságában – amikor pedig mindennel végeztünk, lekapcsolódnak a fények.

 

A csapok alfa generációja

A csapokkal kapcsolatban azt gondoltuk, az infravörös érzékelő jelenti a csúcsot. Ezt azonban sikerült túlszárnyalni az időzítők beépítésével. Beállíthatjuk például, mennyi ideig folyjon a víz a fogkefénk benedvesítéséhez. Ha ehhez mondjuk fél percre van szükségünk, akkor ezután a csap automatikusan elzáródik, és csak akkor nyílik meg újra, amikor végeztünk a fogmosással. Ennek ajánlott ideje 3 perc, vagyis a csap ennyi idő után nyílik meg újra.

Ez azt jelenti, hogy könnyű lesz betartani az ajánlott fogmosási időt, mert pontosan tudni fogjuk, meddig kell mosnunk a fogunkat. Elsőre lehet, hogy ennek nem tulajdonítunk különösebb jelentőséget, pedig így elkerülhetjük, hogy feleslegesen fogyasszuk a vizet, ami a fenntartható otthon egyik záloga.

 

High-tech vécé

Természetesen a WC csészék sem maradnak ki a technológiai újításokból. Ezek a megoldások egyrészt spórolnak a vízzel, másrészt sokkal kényelmesebbé teszik az itt eltöltött időt. Olyan funkciókat kell érteni ez alatt, mint a fedél mozgatása, a papír automatikus adagolása, az ülőke melegen tartása vagy az, hogy kitakarítja saját magát.

Ezek közül vannak olyan funkciók, amelyeknek csak bizonyos körülmények között van értelme. Tipikusan ilyen a fűtött ülőke, aminek elsősorban a hideg éghajlatú területeken veszik hasznát. Ettől függetlenül alkalmazhatjuk a mozgásérzékelőt, amely a tartózkodási helyünknek megfelelően szabályozza az ülőke helyzetét.