Nyaraló téliesítése

Amint leesnek az első falevelek, és beköszönt a rozsdabarna ősz, nem csak a nyári élményeinket csomagoljuk el, hanem mindent, ami az állandó napsütéssel, a párás záporokkal és a felhőtlen szabadsággal kapcsolatos. Ilyen a kedves emlékek színhelye, a nyaraló is. Fel kell készítenünk a télre, biztonságban, védve kell elhagynunk, hogy tavasszal gondtalanul vehessük ismét birtokba.

Vajon milyen külső és belső veszélyek leselkedhetnek nyaralónkra?

Nyaraló téliesítése

KÜLSŐ VESZÉLYEK

 

Betörés

Az egyik leggyakoribb veszély, amely egy nyaralót, külterületi ingatlant fenyegethet, az a betörés. Hiszen az épületet nem őrzi senki, könnyű préda, bent pedig kellemes csalódás várhat a bátor rablóra, elektronikai eszközök, egyéb ingó értékek formájában. Ezért pedig hajlandóak kockáztatni. Jó hír azonban, hogy a statisztikák azt mutatják, ha a betörő nem tud bejutni az ingatlanba 3 perc alatt, akkor továbbáll. Mit tegyünk tehát? A megfelelő védelemmel kell ellátni a házat. Fontos a riasztó. Ingóságokat ne hagyjunk a nyaralóban. Jó minőségű zárakkal, esetleg acélredőnnyel védjük a nyílászárókat.

 

Vadállatok által okozott károk

Ha erdő közelében, a természet lágy ölén van kikapcsolódást nyújtó ingatlanunk, akkor kifejezetten veszélyt jelenthet annak állapotára a vadvilág. Fontos, hogy védve legyen az udvar, nehogy átjárjanak rajta, kárt tegyenek az ott lévő növényekben, amennyiben van értékesebb növényünk, esetleg a kültéri, nehezebben mozgatható eszközökben,pl. kerti bútorban. De a legnagyobb veszélyt az jelenti, ha télre bevackolják magukat a házba, hiszen kárt tehetnek a nappali bútorokban, de a vezetékekben is. Ezért fontos, hogy ne csak a kerítés legyen stabil, de sem azon, sem az épület külsőjén ne legyenek apró rések, lyukak, azaz gyengepontok.

 

Növények - A kert védelme

Ha a nyaraló kertjében értékes növények, például gyümölcsfák vannak, akkor persze nem csak az állatoktól kell megóvni őket. Szakszerűen fel kell készítenünk a télre növényeinket. Levágni a beteg ágakat, felsöpörni az avart. Persze az udvar téliesítéséhez hozzátartozik a rendrakás, a mozdítható eszközök elpakolása. A kapu és a bejárati ajtó zárját például olajozzuk vagy zsírozzuk be, hogy a fagy és a víz ne tegyen kárt benne. A medencét téliesítsük.

 

Kerti csap

Ne feledkezzünk el a kerti csap, a vízakna téliesítéséről sem, ugyanis ezek könnyen elfagyhatnak. A bennük maradó víz ugyanis szétfeszítheti a csöveket. Ez pedig komoly anyagi károkat okozhat, ugyanis a vízvezetéken keletkezett fél milliméteres résen tizenöt köbméter víz folyik el havonta, a három milliméteresen pedig már 360 köbméter víz folyik el, miközben a rés csak egyre tovább reped tavaszig, a vízóra pedig pörög.

A fagycsap elzárása a téliesítés első lépése. A második lépés pedig a víztelenítés, a csapból ki kell engedni a maradék vizet, és ez a tömlőkre is igaz, valamint minden kültéri vizesblokkra.

A vízóra szintén figyelmet igényel, a talajmenti fagyok ellen érdemes az órát is becsomagolni, szigetelni.

 

BELSŐ VÉDELEM

 

A nyaralót persze nem csak kívülről kell megvédenünk a hideg elől. Egy üres, szezonálisan lakatlan épületet mindenképpen biztonságos és szép állapotban kell elhagynunk. Hogyan valósíthatjuk ezt meg? Például nem hagyunk romlandó ételt a nyaralóban, rendetlenséget, koszt. Persze másra is figyelnünk kell, íme:

 

Áram és gáz

Fontos áramtalanítani az ingatlant, különben komoly veszélyforrást hagyunk magunk mögött, mikor kattannak a zárak. Húzzunk ki minden elektromos eszközt, illetve, ha nincsen risztónk, akkor a főkapcsolót is érdemes kikapcsolni.

A gázt is mindenképp el kell zárni, ha elhagyjuk a nyaralót, mert szintén veszélyforrást jelent.

 

Víztelenítés a nyaralóban is

A víztelenítéshez itt is zárjuk el a főcsapot, majd minden egyes vízcsapból engedjük ki a maradék vizet. A főcsap elzárása után tehát hagyjuk nyitva a csapokat, amíg kicsöpög a vezetékekben maradt víz.  Emellett a vízvezeték szerelő tanácsára engedjük le a bojlereket, valamint a WC tartályokat is. Miért fontos a víztelenítés? Gondoljunk bele, hogy elég egy kis baleset, mely komolyabb szivárgással jár. Vagy egy csőtörés. Az összegyűlő víz szépen eláztathatja bútorainkat. Komoly vízkárokat okozhat, hiszen, ha egy szezonon keresztül áznak a bútorok, teljesen használhatatlanok lesznek, nem csak a kárpitos, hanem a fabútorok is. Nem is beszélve az ingatlanban keletkező károkról, az elektromos vezetékekről, a burkolatokról. Ha igazán körültekintőek szeretnénk lenni, akkor felírhatjuk, lefotózhatjuk a víz-, áram- és gázmérők állását, és a következő látogatáskor ellenőrizzük, hogy látszik-e fogyasztás, mert ha mindent megfelelő állapotban hagytunk ott, akkor bizony nem szabad egyik órának sem pörögnie.