Könyvespolc ötletek otthonunkba

Napjaink lakberendezése a szekrénysorokkal szemben az áttekinthető, letisztult tereket részesíti előnyben. Azonban a rejtett holmik, beépített szekrények világában, talán mindezek kompenzálására, az otthon élettel való megtöltése céljából előtérbe kerültek a lebegőpolcok, nyitott tárolórendszerek, polcos könyvszekrények. Ezeknek a polcos alkalmatosságoknak azonban dekorációs szerepe is van.

 

Könyvespolc ötletek otthonunkba

Könyvespolc ötletek otthonunkba

Mondhatni, önreprezentációs szerepe, mint a régi polgári világban, amikor bizonyos köteteknek illett a szalon polcain sorakozniuk, mintegy alátámasztva az otthon tulajdonosának társadalmi státuszát. Napjainkban azonban szó sincs ilyesmiről, helyette a személyiség tükröződik vissza az egyén tárgyairól, melyek általában a lakás stílusához is alkalmazkodnak.

 

Azonban a könyvespolc főként még mindig a házi könyvtár tárolásának az eszköze, mely minden másnál otthonosabbá, meghittebbé teszi a nappalit, amely egyszerre a nyugodt pihenés és a társasági élet helyszíne is.

 

MULTIFUNKCIÓS KÖNYVESPOLC ÖTLETEK?

A dekoráció, reprezentáció és tárolás mellett más funkciókat is elláthatnak ezek a bútorok. Sok lakás esetében a kétoldalú polcosszekrény a térelválasztás eszközeként is szolgál. Mivel napjaink otthonait a nyitott, világos, és egyterű közösségi helyiségek jellemzik, ezért a fal szerepét átvéve segítenek blokkokat kialakítani a nagy térben. A nagy területű helyiségek esetében ugyanis a teret nem, vagy épp hogy megtörő elkülönülő bútorkompozíciók, blokkok kialakítása otthonos és esztétikus hatást kelt. De kis lakásokban, egyterű garzonokban vagy nappali-hálós otthonokban egyre nagyobb divat az ehhez hasonló térelválasztó módszerrel leválasztani privát zónákat, dolgozósarkot, sokszor még a hálószobát is ily módon alakítják ki.

 

A könyvespolc a dolgozósarok kiegészítője is lehet. Az otthonunkban kialakított munkaállomás egyre elterjedtebb. Az egyik legtrendibb megoldásnak napjainkban a pult-szerű íróasztal fölé párhuzamosan az íróasztal lapjával azonos szélességű lebegőpolcok elhelyezése, melyek az íróasztal fiókosszekrényét helyettesítik. Letisztult, átlátható, légies hatást kelt ez a komfortos és ötletes megoldás.

 Könyvespolc ötletek otthonunkba

 

A KÖNYVESPOLC STÍLUSA

A könyvespolcok, polcos szekrények minden otthon alapvető elemei. Azonban oda kell figyelni a stílusra, hiszen otthonunk bútorainak és kiegészítőinek harmonizálniuk kell egymással, ha szép és stílusos környezetet szeretnénk teremteni. Persze az eklektikus berendezéssel sincsen baj, de a különböző stílusok keverésében ugyanúgy a harmóniára kell törekednünk.

 

A falipolcos kialakítás rengeteg lehetőséget rejt magában, hiszen a választott falfelületen szabadjára engedhetjük kreativitásunkat a polcok elrendezése és megjelenése tekintetében is. A lebegőpolcok, vagy a letisztult formavilágú falipolcok szerencsés kiegészítők és tárolók lehetnek, hiszen bármilyen stílusú otthonban megállják a helyüket.

 

A provance-i stílusú otthonokba, illetve a vintage által uralt terekbe az antikolt hatású, fehérre pácolt fa polcosszekrények illenek. A szürkés színvilágú, fémes anyagú bútorok, fémmel kombinált könyvespolcok a nagyon divatos loft stílust idézik meg.

 

A fa és a fehér színek kombinációja, az egyszerű, szögletes vagy organikus formavilág a skandináv otthonok jellemzője, egy skandináv nappaliban azonban bármilyen más, nem harsány színvilágú stílus bútorai is beillenek, hiszen itt inkább a természetközeliség, világosság és egyszerűség a fő szempont, ez a természetközelien eklektikus stílus igazán rugalmas és nyitott.

 

A magasfényű tárolók fekete vagy fehér színben illenek a modern illetve a minimal stílusú enteriőrökbe. A nyitott polcra csak néhány modern dísztárgy kerülhet, mivel ez a két stílus a letisztult tér, a személyes tárgyak zárt tárolórendszerbe való elrejtésén alapszik, a meghittség helyett a hűvös eleganciát közvetítik.

 Könyvespolc ötletek otthonunkba

 

A könyvespolcoknak persze nem csak a nappaliban van létjogosultságuk. A gyerekszobai tárolásnak is fontos eleme. Azonban nem csak a Harry Potter könyvsorozat tartható rajtuk, a szülők előszeretettel alkalmazzák például a mélyebb, négyzetes formájú polcosszekrényeket a hihetetlen mennyiségű játék elnyelésére is.

Elég csak a polcok méretéhez igazodó tárolódobozokat venni, és a különböző típusú játékok, apró legó kockák mind-mind különválogatva pihenhetnek, szemünk elől elrejtve a rendezett és áttekinthető gyerekbirodalomban.

 

A könyvmolyoknak tehát nem kell aggódniuk, mert akárhogy is változnak a lakberendezési trendek, a könyvespolcok örökké divatban maradnak.