Modern fürdőszoba

Vajon hogy néznek ki napjaink modern otthonai? Mikor otthonunkat tervezzük, minél testhezállóbb és divatosabb stílusú lakásra vágyunk! Korunk modern stílusú otthonai pedig pontosan ehhez illeszkednek, a modern ember igényeihez és szellemiségéhez alkalmazkodnak. Napjainkban pedig néhány kulcsgondolat köré fel lehet építeni azokat az elvárásokat, melyeket egy ilyen otthon felé teremtünk: A lakás, ház belső terei legyenek letisztultak, átláthatóak. Ami szem előtt van, annak dekorációs célja van! A rendet válasszuk a káosz helyett, mind stílusban, mind lakásdekorációk és színek terén.

Modern fürdőszoba

A másik fontos kulcsgondolat a praktikum. A lakás szolgáljon minket, szabjuk teljesen testre. A lakás a nyugodt hátország, a békés élet helyszíne, ahol a legapróbb tárgyakig minden minket szolgál, a mi életmódunkat és személyiségünket tükrözi. És hogy vajon mi oldja fel adott esetben a funkcionalitás és a letisztult tér ellentmondását, például a tárolás terén? A rejtett tárolás! Gardróbszekrényeinkéjjeli szekrényeink, még a konyhában is térbeolvadó, elegáns szekrények, melyek minden lehető módon rejtve vannak a szem elől. Ha nem, akkor is letisztult, dísztelen tárolóeszközök látják el a praktikus funkciót. A felesleges díszek, minták helyét a modern otthonokban a forma veszi át, a designer formatervezés, a minőségi és stílusos anyagok önmagukban dekorálnak.

Vajon, hogy jelennek meg ezek a modern igények a fürdőszobában?

 

A modern fürdőszoba is testreszabott. Ma már nem a külső elvárások, hanem saját életmódunk szerint tervezzük meg otthonunkat, így a szabályok megszűnni látszanak, csak az ízlés és a praktikum terén jelennek meg azok. Így lehetséges, hogy sokan nem csak a gardróbot, de a fürdőszoba egy részét is berendezik a hálószobájukban. A megoldás a burkolatváltás a szobán belül, a funkciókhoz igazodva, illetve a falhoz épített kád helyett térben álló kád, és pultra fektetett mosdó.

Ezt a szemléletet a szobaszerű fürdőszobák elve is átvette, ahol a tágas teret a már említett, letisztult módon rendezzük be. A kád a fürdőszoba közepén, szögletes fürdőszobabútorok, melyek a legtöbb esetben lebegő szekrények. Mellette ülőpad, karosszék vagy pamlag testesíti meg a funkciók összefolyását. Vajon, hogy lehet egy ilyen fürdőszobát stílusban is személyre szabni, hogy a modern design elemei és stílus béli elvárásai mellett mégis a mi ízlésünket tükrözzék? Íme egy példa.

A szobaszerű fürdőszoba általában tágas, így csak akkor érdemes ebben gondolkodnunk, hogyha van elég helyünk. Nem árt, ha nagy ablakok növelik a szoba-hatást, illetve fokozzák a látványt. A modern lakberendezési stílus az elegáns törtfehértől az aranyos át a barna különböző árnyalatait szereti, vagy ezt a sémát szürkével, ezüsttel. Persze nem vagyunk kötelesek e szabályok és színek mentén felépíteni a fürdőszobát. Játszhatunk a mellékszínekkel, kiegészítőkkel, formákkal is. A lényeg, hogy a harmónia megmaradjon. A képen látható fürdőszoba berendezése során azonban nem léptek ki a modern stílus eleganciára épülő szabályaiból! A divatos szögletes lebegő fürdőszobaszekrény süllyesztett kerámia mosdókagylóval nem csak formájában és anyagában tökéletes választás. Színe kiváló példa arra, hogy hogyan használjuk fel az említett elegáns színvilágot úgy, hogy véletlenül se keltsen unalmas hatást! Sőt, a dekoratív sötét fa hatású burkolat, főleg a földön lévő bőrrel kiegészítve az elegancia mellett a természetes hatást is elhozta ebbe a fürdőszobába.

 

A modern fürdőszoba irányába nem elvárás, hogy kizárólag a modern lakberendezési stílus szabályait kövesse. A fő jellemző a letisztultság és a testreszabott funkció. Persze a testreszabott fürdőszoba saját személyiségünk tükre is lehet. Így aztán vihetünk bele színeket, esetleg némi fémmel, metrócsempével és betonnal némi loft-hatást, lágyíthatjuk puha textilekkel és ragyogó csillárral az eklektika jegyében. Esetleg egy kis skandináv hangulatot is teremthetünk modern otthonunk fürdőszobájában, ahogy a képen látható fürdőben oldottak meg.

 

 

A geometrikus mintájú padlólap játékos hatása bohókásabbá teszi a fürdőszoba megjelenését, anélkül, hogy az veszítene eleganciájából. A fürdőszobaszekrény ebben az esetben is szögletes és függesztett kialakítású, süllyesztett dupla mosdókagylóval. Az egykaros csaptelep antikolt bronz színe és modern formája ötletesen eklektikus megjelenésű, és illik a fiókos mosdószekrény fogantyúihoz, valamint a modern kialakítású, mégis enyhén antikolt hatású falon kívüli spotlámpa színéhez és stílusához.

A modern fürdőszobák bútorai nem minden esetben lebegőszekrények, és a mosdó sem mindig süllyesztett. Nagy divat, és modern formavilágú a pultra állítható mosdó, mely olyan hatást kelt, mintha egy oda nem rögzített tál látná el ezt a funkciót. A csaptelep lehet egykaros vagy infrás, műszaki, energiahatékonysági kérdés a termosztátos csaptelep kiválasztása, mely a stílust nem befolyásolja. Azonban az antik hatású tekerős csaptelep inkább a klasszikus stílusú fürdőszobákba illik. Ez a helyzet a zuhanypanellel is, stílusban szintén az egykaros, modernebb formatervezésű mutat jól a divatos, kortárs fürdőszobákban.

 

A testreszabott fürdőszoba tökéletesen harmonizál életvitelünkkel. A zuhanykabin versus fürdőkád problémáját akár kádkaravánnal is megoldhatjuk, de a testhezállóbb megoldást is választhatjuk a kettő közül. Akár otthoni wellnessközpontot csinálhatunk fürdőszobánkból, ha a pihenés és a kényelem fontossága miatt a jázminillatú fürdőszoba jakuzzihoz hasonló masszázskádjának pezsgése testhezállóbb funkció számunkra a gyors zuhanynál. Ha azonban az utóbbi csoportba tartozunk, akkor akár egy keskenyprofilú, modern és légies megjelenésű zuhanykabint is választhatunk.

 

A testreszabott stílus pedig a formákat és színeket is érinti. Az urbánus, modern városlakó modern metrócsempés fürdőszobája, nyers megjelenésű trendi zuhanykabinja kiválóan tükrözi stílusát. A színekkel is játszhatunk. Ízlésesen eltalált élénkebb színekkel vagy az itt látható geometrikushoz hasonló mintával egy kis bohém vidámságot is lehelhetünk a fürdőszobába.

 

Mi a helyzet a modern fürdőszoba szanitereivel? A válasz egyszerű. A zuhanykabinok, csaptelepek és kádak stílusa és kialakítása is a mi életstílusunkat követi. Nézzünk meg egy harmadik stílusú modern fürdőszobát, ahol a hangsúly a zuhanykabinon van.

 

 

A szögletes fürdőszobabútor, valamint a szögletes zuhanykabin, a lehető legvékonyabb profillal kiválóan tükrözi a modern fürdőszobák elegáns megjelenését. Nagy divat a walk in zuhanykabin, melynek légies megjelenése, a robusztus profilok hiánya modern és üdítő látványt nyújt, csempézett aljzata miatt pedig sokkal jobban harmonizál fürdőszobánkkal, mint egy zuhanytálca.

Ha jobban szeretünk zuhanyozni, mint fürödni, akkor a fürdőkádnak szánt helyet egy nagy és tágas zuhanykabinnal is pótolhatjuk, ahogy a képen látható fürdőszoba tulajdonosa is tette. A hangsúly esztétikailag is a zuhanykabinon van, amely burkolata eltér a fürdőszoba csempéjétől. Hangsúlyos színe vonzza a tekintetet, azonban élénk szín helyett a modern lakberendezési stílus szín palettájáról választott ízléses bézses-halványbarnás árnyalatot. Ez a szín kiváló példa arra, hogy nem csak harsány színekkel érhetjük el a várt hatást és hangsúlyozhatunk ki egy-egy elemet otthonunkban. A walk in zuhanykabin lehet épített kabin, de külön profilokból is testre szabhatjuk. Léteznek külön vásárolható walk in zuhanyfalak, melyek segítségével mi magunk alakíthatjuk ki az ideális modern zuhanyzót.

 

A modern fürdőszoba tehát attól modern, hogy minden tekintetben kiszolgálja és tükrözi a modern ember igényeit. Kompromisszum nélkül, hiszen saját életvitelünkhöz és igényeinkhez alakítjuk, saját stílusunkat tükrözi. Kompromisszum nélkül, mert nem mondunk le sem a funkcióról, sem a designról. Nem mondunk le a funkcióról, nem mondunk le az esztétikus megjelenésről. Mert a modern ember nem alkuszik meg, ő dönti el, milyen életet él, ő dönti el, milyen otthonban lakik.