Zuhanyfülke kialakítása, építése, szigetelése

Egy fürdőszoba megtervezése, felújítása során több kisebb és nagyobb döntést kell meghoznunk, a rendelkezésre álló helyhez való alkalmazkodás mellett a burkolatok kialakítása, a stílus megtervezése, illetve a fürdőszoba testre szabása, saját igényeinkhez alakítása a fő feladatunk. Milyen méretű legyen a kád, esetleg csak zuhanyfülkére van szükségünk, vagy összevonjuk a kettőt? Tervezés, utánajárás, döntés- ez a végtelennek tűnő sorminta előzi meg a kivitelezést. Íme egy kis segítség, egy írás, amely a sok apró, de fontos döntésmozaikból egy töredékre fókuszál most. Ami nem is olyan jelentéktelen mozaik darabkája fürdőszobánknak: a zuhanyfülkére.

Zuhanyfülke kialakítása, építése, szigetelése

A zuhanyfülke kialakítása

zuhanykabin kialakítása, megtervezése tényleg nem triviális feladat. Elég csak arra gondolnunk, hogy mennyire fontos helyet kap a térben. Meghatározza azt. Egy nagyobb, de akár egy viszonylag kis fürdőszobában is fontos szerephez juthat mondjuk egy szögletesre tervezett zuhanyfülke a tér blokkokra osztására, tehát térelválasztásra is tudjuk használni. Lehet hangsúlyos helyen, de a háttérbe is szorulhat. És ez csak egy aspektus. Hiszen milyen fontos feladata van egy zuhanyfülkének a fürdőszobai komfortérzet kialakításában! A mérete, formája, burkolata, a zuhanypanel jellege, mind-mind meghatározhatja reggeleinket és estéinket is. A család kényelmét. Ezért érdemes egy kis időt szánnunk a zuhanyfülkénkre.

 

A cikkben néhány, főleg technikai kérdést járunk most körbe, a zuhanyfülkékkel kapcsolatban.

 

Zuhanyfülke méretek

A tervezett zuhanyfülke méretet az otthon adottságaihoz kell igazítanunk. Persze emellett szokásainkhoz és stílusunkhoz is igazodnia kell fürdőszobánknak, és persze magának a zuhanykabinnak is.

 

Mi a helyzet, ha egy fürdőszobában éppen annyi hely van, hogy egy fürdőkád férjen el benne, akkor mérlegelnie kell. Nem magától értetődő ugyanis, hogy egy kádban kell kialakítani ilyenkor a zuhanyzási lehetőséget is. Például, ha valaki nagyon szereti a hosszantartó tusolást, és a fürdés egyáltalán nem kedvérevaló, legalábbis annyira ritkán, hogy ki sem használná a kádat, akkor talán érdemes, ha kompromisszumok helyett egy nagy aszimmetrikus, téglalap alakú zuhanyzót választja. Valójában minden testre szabható.

 

A zuhanykabin funkciója, ahogy már említettük, lehet a térelválasztás is. Sőt, ma már nem kötelező a sarokba építeni a zuhanyfülkét. Falra szerelhető változatot is választhatunk, melynek egyáltalán nem bonyolult a kialakítása. Csak oda kell figyelnünk arra, hogy hagyjunk a megfelelő közlekedésre alkalmas folyosót a fürdőszobában, hiszen mint minden más helyiségben, itt is szükség van mozgástérre.  Érdemes tehát ebben az eseteben, tehát a falhoz épített zuhanykabin kialakításakor szimmetrikus zuhanykabint választanunk. De nem érdemes 100x100 cm-nél nagyobbat választani, legalábbis, ha a térelválasztás a célunk.

 

Egy kis fürdőszoba esetében érdemes minél jobban alkalmazkodni a lehetőségekhez. Az íves zuhanykabin esetében a zuhanyzó nem vesz el sok helyet a térből, mert a lekerekített ívvel egy kis helyet csal nekünk a kabin. Persze ennyivel kevesebb helyünk marad zuhanyzás közben.  A hagyományos zuhanytálcák szimmetrikus kivitelezése általában 70x70-120x120-as méretig gyártott, választható kész alapok. Manapság azonban az épített zuhanyfülkék esetében testre szabható, általunk alakított tálca- és ezáltal zuhanyfülkeméretek szinte nem is számítanak kiváltságnak. Ugyanis a készen gyártott akril vagy épp kerámia zuhanytálcák óriási méretválasztékban érhetőek el. A zuhanytálcák szimmetrikus típusai például a sokféle méretvariációs lehetőségnek köszönhetően szinte teljesen testre szabhatóak. A főként sarokba illő szimmetrikus darabok 70x80-tól kezdve különböző kombinációban növekedhetnek. Lehetnek ívesek és persze szögletesek is.

Persze ha az egész kabint építjük, akkor az egyedi méretek kialakítása során akár egyedi formát is választhatunk.

 Zuhanyfülke kialakítása, építése, szigetelése

 

Zuhanyfülke építés

 

Nézzük a zuhanykabin építésének kérdését. A zuhanyfülke lehet szó szerint épített, amikor ténylegesen beépített része a fürdőszobának. De lehet profilokból összeszerelt darab is, melyhez vettünk egy tálcát. Vagy nem, mert walk in, azaz besétálós kabint akarunk. De lehet készen vásárolt, hátfallal bíró kabin is. De még a kész kabin zuhanytálcájának végleges rögzítése is beépítésnek minősül.

 

Most azonban a zuhanykabin építés alatt a profilkeret összeszereléséről fogunk beszélni. Mert még ma is ez a leggyakoribb döntés, hiszen kevesen szeretik a végleges megoldásokat.

 

Az egyszerű akril tálcák, és hozzájuk tartozó profilok és üvegfalak beépítése akar házilag is megvalósítható.

 

A zuhanytálca és a hozzá tartozó fülke formája szinte bármilyen lehet. A legnépszerűbb azonban még mindig a sarokba tervezett zuhanykabin, mely lehet szimmetrikus és aszimmetrikus is, és további kombinációs lehetőség a szögletes és íves megoldás.

 

Hogy hogyan történik ezeknek a zuhanykabinoknak az összeszerelése, felépítése? Az első lépés természetesen mindig a tálca elhelyezése. Annak lefolyólyukát értelemszerűen az elfolyó helyéhez kell illesztenünk, így helyezzük le a zuhanytálcát. Majd a tálcát az erre kialakított lábakat használva beszintezzük, ehhez vízmértékre is szükségünk lesz. A következő lépés a tálca rögzítése.

 

Miután végeztünk a tálcával, mely a zuhanykabin alapja, a zuhanyfalak következnek. Amennyiben kabinunk hátfal nélküli, már úgy építjük be zuhanyfülkénket, hogy a falat leburkoltuk. Ezt a lépést utólag is pótolhatjuk, de érdemes előre leburkolnunk a zuhanyfülke falát.

 

A következő lépésben a használati útmutató segítségével kijelöljük a fali tartók helyét. Vízmérték segítségével ellenőrizzük le a munkánkat, majd tiplivel és csavarokkal rögzítjük az oldalfalak tartóit. Ha a profilokkal is megvagyunk, akkor behelyezzük az üvegfalakat is.

Ezután illesztjük be az ajtót, zsanérokkal, fogantyúkkal együtt. 

 Zuhanyfülke kialakítása, építése, szigetelése

 

A zuhanyzó szigetelése

 

A zuhanyfülke sarkalatos pontja a szigetelés. Ugyanis a megfelelő minőségű szigetelésen nagyon sok múlik. Ez főleg a teljesen épített zuhanyfülkékre igaz, valamint a walk in zuhanykabinokra, ahol az épített tálca valójában a padlóval azonos szinten van, sokszor azzal azonos burkolat. A padlózuhanyzók, a zuhanytálca nélküli zuhanyzók divatja miatt ez a kérdés fokozott odafigyelést igényel. A burkolóknak így egy ilyen zuhanyzó építésekor fokozottan oda kell figyelniük a zuhanyzó szigetelésére. Mivel ebben az esetben nincs zuhanytálca a felesleges víz felfogására.

 

Szerencsére már vannak nagyon jó minőségű és egyszerű megoldások a szigetelés kérdésére. Például a kenhető szigetelőfólia, vagy a sarokerősítő szalag. Ez a két megoldás a legnépszerűbb a szakemberek körében.

 

Nem véletlenül, hiszen nagyon jól szigetelnek. Azonban a kérdés ennél összetettebb, az egyszerre használt szigetelőanyagoknak egymással is jól kell tudnia együttműködni. Ezt egy szabvány szabályozza, így a szakembernek is könnyebb dolga van, mikor a szigetelésről döntenie kell. Ezért fontos, hogy felkészült és tapasztalt, igényes burkolót válasszunk. Sok esetben például nem is a szigetelőanyag minősége, hanem annak felhelyezése, a precizitás hiánya okozza a későbbi problémát.

 

A szigetelés több lényeges eleme lehet gyengepont, a zuhanyfülke szigetelése során figyelnünk kell például az átfolyó pontokra. A lényeg, hogy azokon a szerkezeti részeken, ahol a vízszigetelő anyag vastagsága a rendszeres használat, igénybevétel folyamán könnyen elvékonyodhat, kiegészítő elemek használata szükséges. Ilyenek a sarkok, az élek, és a csőáttörés.  Ezeken a helyeken a kiegészítő elemek beépítése szükséges. A függőleges és vízszintes felületek találkozásánál létrejövő hajlatokat rugalmas hajlaterősítő szalaggal érdemes vízhatlanná tenni. A szalagot két vízszigetelő réteg közé kell beépíteni. Ugyanilyen körültekintően kell eljárni csőáttörések esetén, itt például optimális megoldás lehet a szigetelőmandzsetta alkalmazása. Használatuk hasonló a szalagéhoz, hiszen ahhoz hasonlóan a szigetelőrétegbe kell a szigetelőmandzsettát is beágyazni és szintén kétrétegű szigeteléssel érdemes lefednünk.

 

A vízszigetelést száradását követően kezdődik el a zuhanyzó burkolatának felvitele. A zuhanytálca burkolásánál fontos odafigyelni burkolólapok lejtésnek megfelelő, pontos vágására és illesztésére. Fugázóanyagként ajánlott flexibilis, víztaszító, gomba- és penészedés gátló fugázóanyagot választanunk. Manapság ezek már könnyen elérhető, széles választékban létező anyagok.

 

A zuhanyfülke kialakítása során a méret figyelembevétele mellett oda kell tehát figyelnünk a zuhanykabin formájára is. Választhatunk teljes mértékben épített kabint, esetleg profillal rendelkező, készen vásárolt vagy kompakt darabot is.

 

A szigetelés sarkalatos technikai pontja a zuhanyfülke kialakításának, mellyel kapcsolatban érdemes felkészültnek lennünk. Mindezek azonban csak néhány aspektusát jelentik a zuhanykabin kialakításának. Hiszen a zuhanytálca kiválasztása, annak anyaga, esetleg a profilok színe, megjelenése, de akár az épített-nem épített kérdés is fontos pontok. Nem is beszélve az üveg minőségéről, a zuhanypanel vagy a csaptelep kiválasztásáról. Azonban néhány alaposan átgondolt és jól meghozott döntés után miénk lehet álmaink fürdőszobája.

Blog

Ajánlott termékek