WC tisztítás házilag

Mindannyian arra törekszünk, hogy szép, tiszta otthon vegyen minket körül. Sokan választják erre a célra a házi megoldásokat. Szódabikarbónával tisztítják mosdójukat, de van, aki a drasztikusabb sósavhoz fordul, míg mások az üdítőitalnak szánt kólával próbálják meg elérni a kívánt hatást: A vízkőmentes, ragyogó mosdót, fürdőszobát. Vajon mennyire hatékonyak ezek a módszerek, és hogyan tisztítsuk házilag otthonunk kényesebb helyiségeit?

WC tisztítás házilag

WC tisztítás szódabikarbónával

A legelterjedtebb természetes tisztítószerek egyike a szódabikarbóna. Az internet minden szeglete az egekig magasztalja ezt a szert. Vajon tényleg működik? Hogyan használjuk?

A szódabikarbónát csodaszerként tűntetik fel mindenütt, és a természetes tisztítószerek mellett kiálló háziasszonyok, vagy nem csak asszonyok, sokszor úgy döntenek, hogy ezt a sokoldalú szert használják, amely egyszerre hatékony a főzés közben, takarításkor, sőt, a különböző egészségügyi panaszokra is alkalmas. Mi az igazság?

Valójában a szódabikarbónának erős fertőtlenítő hatása van, illetve szemcsés felülete valamennyire alkalmas súrolásra. Ezért aztán tényleg jó ötlet alkalmazni a szódabikarbónát a szaniterek tisztántartása kapcsán. Azonban a szódabikarbónával csak a fertőtlenítő hatást érjük el. A vízkő, vagy a zsíros szennyeződések ellen azonban nem hatásos a szódabikarbóna. Éppen ezért javasolják sokszor helyette az ecetet. Esetleg a kettő kombinációját, mely azonban szintén nem túl jó ötlet, mert egymás hatását csökkenthetik.

 

Hogyan tisztítsuk szódabikarbónával a WC csészét?

 

Ki is súrolhatjuk vele a WC csészéjét, esetleg, ha egyszerre szeretnénk a tartályt és a kagylót tisztítani, amolyan two-in-one módon, akkor fél zacskó szódabikarbónát kell öntenünk a WC-tartályba, majd benne hagyni éjszakára. Reggel pedig néhányszor le húzd kell húznunk a WC-t.

Ha pedig nem csak fertőtleníteni szeretnénk a WC-t, hanem a vízkő ellen is harcolunk, akkor a hígítatlan ecet a legjobb megoldás. Súrolás, vagy állni hagyás is segíthet, majd egy jó alapos vizes öblítés. Csak a szellőztetésről sem szabad megfeledkezni, mert az ecetnek erős, maró szaga van.

  

WC tisztítás sósavval

A sósav akkor kerül szóba egy-egy mosdó tisztítása során, amikor dugulásról beszélünk. A sósav ugyanis egy erősen maró hatású, agresszív és veszélyes szer. Ha azonban szinte teljesen megoldhatatlannak tűnik a helyzet, és a WC csészén is rengeteg szennyeződés rakódott le, melyet drasztikus módon szeretnénk eltávolítani, nem szeretnénk kísérletezni a háztartásiboltok, drogériák kínálatának csodaszereivel, akkor nyugodtan, de óvatosan alkalmazzuk a sósavat.

A Sósav a hidrogén-klorid (HCl) vizes oldata. A hidrogén-klorid hidrogénből és klórból képződik, ehhez magas hőmérsékletre van szükség. Ez az ipari előállításának is a jellemző módja. A tömény sósav 37 (m/m) %-os. A sósavból távozó HCl a levegő nedvességtartalmában oldódik és ennek köszönhetően füstölög szobahőmérsékleten.

Pontosan mit tud a sósav? A sósavról fontos tudni, hogy egy erős sav, mely képes feloldani szinte bármely fémet, legfőképp az alumíniumot és a cinket. Ezért aztán az elöregedett lefolyók és fém szifonok esetében nem érdemes alkalmaznunk. A vassal enyhén, de szintén reakcióba lép, míg a réz és ezüst tárgyakkal nem lép reakcióba, azonban a felületükön található rozsda eltávolítására alkalmas, így ezeknek a tárgyaknak a tisztítására megfelelő választás lehet. Fontos, hogy a sósavat soha nem szabad hipóval, hipó tartalmú vegyülettel keverni mert ilyenkor tüdőkárosító gázok szabadulnak fel.

Hogy a fürdőszobában mit tud? A fürdőkád, a mosdó, a mosogató és persze a WC dugulásával könnyedén megbirkózik. Hogy hogyan alkalmazzuk? Komolyabbnak tűnő dugulás esetén érdemes akár egy egész flakon sósavat beleöntenünk a lefolyóba, majd akár 3-4 órán át hagyni dolgozni, mielőtt alaposan leöblítjük. Csak akkor használjuk, hogyha megoldható a szellőzés, illetve egészségünk, testi épségünk szempontjából fontos, hogy nyitott ablaknál, ha nincs rá mód, akkor nyitott ajtónál, gumikesztyűben és védőszemüvegben dolgozzunk! Ne feledkezzünk meg arról, hogy a sósav rendkívül veszélyes és a környezetre nézve is ártalmas.

 

Inni, vagy nem inni? WC tisztítás kólával

 

Sokan állítják, hogy a WC csésze tisztítására a legjobb megoldás, ha beleöntünk egy dobozos Cola-t, és hagyjuk ezt a szódabikarbónához hasonlóan univerzális csodaszert egy óráig hatni, majd utána leöblítjük, és a WC csésze csillogó tiszta lesz. Azonban valójában a kóla körül keringő hírek félrevezetőek. A kóla mérsékelten ugyan alkalmas a tisztításra, de csak annyira, amennyire a tiszta szódavíz az. Sőt, még annyira sem, hisz a kóla esetében, ugyanúgy, mint a többi szénsavas italnál is, maga a szénsav okozza a tisztítóhatást. Ezért a rozsdás felületek eltávolítására, néhány folt kezelésére alkalmas lehet ugyan, de a benne lévő színezőanyagok és cukor sokat csökkentenek ezen a hatáson.

A kólával kapcsolatos tévhitek mögött feltételezhetően az ital köré felépített brand játszik szerepet. A kóla óriási népszerűsége ellenére megőrizte titokzatosságát, talán receptjének titkosságával éri el, hogy folyamatosan izgassa az emberek fantáziáját. Valójában azonban hatása és felhasználhatósága nem különbözik a többi szénsavas üdítőjétől. Nem érdemes tehát sem kólával, de szénsavas narancslével, de tonikkal vagy gyömbérrel sem tisztítanunk a WC-énket, de a mosdókagylót, kádat, sőt, a csaptelepeket sem. A szénsav ugyan lemarna valamennyi szennyeződést, azonban az üdítőital szirupja valamennyire talán befogná a szép, sokszor kényes szanitereket, nem is beszélve a ragadó cukormaradványokról, melyek csak fokoznák az alapproblémát. A sok izgalmas és rejtélyes összeesküvéselméletet szórakoztató ugyan olvasni, azonban egy idő után kénytelenek leszünk belátni, hogy a kóla nem más, mint egy cukros üdítőital. Aki egészségesen próbál élni, igyekszik mérsékelten fogyasztani a hasonló italokat, vannak, akik szeretik, vannak, akik gyűlölik. És vannak, akik tisztítószernek használják. Feleslegesen.

Ha házilag szeretnénk megoldani a WC tisztítását, akkor válasszunk a kóla helyett például trisót, esetleg a már említett, kizárólag fertőtlenítő hatású szódabikarbónát, de a legjobb megoldás talán az ecet. Vagy esetleg vannak további lehetőségeink?

Mivel tisztítsuk a WC-t?

 

Ha az alapvető célunk az, hogy házi megoldást találjunk a mosdó tisztítására, sőt, akár mindezt akár minél vegyszermentesebben szeretnénk megoldani, akkor vannak ugyan lehetőségeink, de néhány szempontot következetesen be kell tartanunk. Például nagyon gyakran kell takarítanunk, mert a természetes anyagok között nehezebb agresszívabb szereket találni, de elejét kell vennünk a baktériumok elszaporodásának, azonban akár a vízkő vagy más kosz terjedését is a gyakori, szorgalmas tisztítással előzhetjük meg.  A WC csészét például érdemes hetente tisztítani. Persze nagyobb szennyeződések felbukkanásakor azonnal kell cselekedni. Így előzhetjük meg a baktériumok elszaporodását és a káoszt. Inkább takarítsunk tehát hetente természetes szerekkel, mint ritkábban agresszív vegyszerekkel, melyeknek még a gőzei is károsak az emberi szervezet számára, ráadásul a környezetre is rossz hatással vannak.

A már oly gyakran emlegetett ecet mellett a bórax és a citromlé, citromsav a leghatékonyabb szerek, melyek natúrnak tekinthetőek, mégis elbánnak a szennyeződésekkel.

Mi az a bórax? A bórax más néven nátrium-tetraborát a bórsav nátriummal alkotott sója, mely a konyhasóhoz és a szódabikarbónához hasonlóan puha, színtelen kristályokból álló, fehér por. Tisztítószer mivoltja mellett a kozmetikaipar is előszeretettel használja a bóraxot, sőt, az élelmiszeripar is használja, főleg savanyítószerként. Emellett tűzoltó-anyagként, rovar- és gombaölőszerként is divatos a bórax, és fémeket is tisztítanak vele.

A citromsav pedig egy természetes vegyület, amely sok gyümölcsben fordul elő, például a nevét adó citrom mellett a málnában is, persze jellemzően a savanyúbb gyümölcsökben, néhány zöldségben található meg ez az anyag. Élelmiszeripari adalékanyagként is használják, ráadásul a citromsav az egyik legveszélytelenebb szer. Tisztítószerként való alkalmazása is az egyik legkímélőbb, legbiztonságosabb, hiszen kevésbé mar, mint az ecet, melynek gőze bántó lehet. A citromsav nagyon jól oldja a vízkövet.

Ha úgy döntünk, hogy ilyen természetes szerekkel szeretnénk megoldani a takarítást, akkor a gyakori takarítás mellett fontos, hogy a mosdó és a fürdőszoba szinte minden pontjára, széleskörűen terjesszük ki azt, hiszen így vehetjük a leghatékonyabbal elejét a baktériumok szaporodásának.

 

WC ülőke tisztítása

A WC ülőke tisztítását érdemes naponta elvégezni. Tisztítószeres ronggyal, szivaccsal letörölni. A különböző savas szerek helyett a WC ülőke tisztításakor lecserélhetjük bio tisztítószerekre, melyeket a drogériákban vásárolhatunk. De ha szeretnénk, akkor a cikkben ismertetett anyagok felhasználásával is takaríthatjuk a WC ülőkét.

Bármilyen baktériumölő, kevésbé agresszív, természetes szer alkalmas lehet a WC csésze áttörlésére.

Összességében láthatjuk, hogy a tévhitek mennyire félrevezethetik az embert. Azonban szerencsére sok lehetőségünk van arra, hogy a környezetre és a mi otthonunkra is káros szerek elkerülésével, házilag oldjuk meg mosdónk, fürdőnk tisztántartását.

Blog

Ajánlott termékek