A gránit mosogató

Konyhánk tervezése során minden részletre igyekszünk tekintettel lenni. A konyhabútor és a gépek tervezése mellett a mosogató és a csaptelep is fontos eleme az álomkonyhának. A mosogató például a leggyakrabban használt eszköz, hiszen az étel előkészítése során ugyanúgy használjuk, ahogy főzés közben, hiszen egy-egy eszközt, edényt időnként el kell öblítenünk, a legalaposabban előkészített és megtervezett főzés során is. Érdemes minél praktikusabb, kényelmesebb mosogatómedencét választanunk. A gránit mosogató jó opció, főleg, ha a megjelenés is számít, hiszen eleganciában utánozhatatlan.

Gránit mosogató

 

Előnyei

A gránit mosogatómedence és tálca kellemes tapintású, finom pórusú, kőhatású, elegáns és természetes. A gránit mosogató kompozit anyagkombinációból készül. A kompozit azt jelenti, hogy az összetevők arányainak köszönhetően az előnyös tulajdonságok és a hátrányok arányát a lehető legoptimálisabb pontig próbálják meg módosítani, amikor az anyagok kombinációját kikeverik.

 

A gránit mosogatómedencék 70%-a tört gránit. Így tehát nem meglepő, hogy létezik olyan variáció is, amely hatására a mosogatók karcállóvá és törésállóvá válnak, illetve 280 Celsius-fokig hőállóak is.

Általában azonban a gránit mosogatók 90 Celsius fokig szoktak hőállóak lenni. Emellett ellenállnak a savnak és a különböző vegyszereknek. Melyek alkalmazására már csak azért sincsen szükség a gránit mosogatók esetében, mert vízlepergető anyagának köszönhetően elkerüli a vízkövesedés és más lerakódásokat is taszít a gránit mosogatómedence külsejére felvitt speciális réteg. Így aztán könnyű tisztítani, karbantartani az igényes, divatos, mégis természetes megjelenésű gránit mosogatókat.

A gránit mosogató tehát amellett, hogy hőálló, a háztartásban előforduló vegyszerek sem károsítják, nem színeződik el, nem kopik. Emellett időtálló, a kemény és tartós gránit mosogató ugyanis kopásálló, ütésálló és nem lehet összekarcolni sem.

 

Előnye még a színválaszték, hiszen széles palettán mozognak a választható színek, melyek segítségével a mosogatótálca összhangban lehet a munkalap és a konyhabútor színével, stílusával. Így egy igazán kreatívan testre szabható konyhához juthatunk egy ilyen anyagú mosogatóval.

Hátrányai

Azonban a gránit mosogatónak hátrányai is vannak. Egyrészt, ha azt hallottuk valakitől, esetleg mi szembesültünk azzal, hogy gyönyörű és igényes gránit mosogatónk megrepedt vagy eltört, akkor belefutottunk az egyik leggyakoribb hibába, a gránit mosogató kiválasztása során jelentkező legnagyobb hátrányba. Hamisítják. Egyszerűen sokkal kedvezőbb áron, annyival rosszabb arányú és persze minőségű anyagösszetétellel árulnak gránit mosogatókat, melyekre nem igazak a fent leírt tulajdonságok. Könnyen karcolódó, repedésre, törésre hajlamos anyagokat árulnak gránitként.

 

A hamisítás oka pedig a másik hátránya a gránit mosogatóknak. Ez pedig a magas ár. Az ár persze gyártótól és mérettől is függ, de az igazán jó arányú, magas gránittörmelék tartalmú mosogatók ára akár több tízezer forint lehet. Persze érdemes mérlegelni, hiszen, ha összevetjük az árat és az előnyöket, akkor még könnyen a gránit mosogatómedence irányába billenhet a mérleg, hiszen az egyik legjobb alapanyag a szaniterpiacon, időtállósága, könnyű tisztíthatóságának és esztétikus megjelenésének, kombinálhatóságának köszönhetően sok esetben megéri a rászánt pénzt, mégha az kissé drágább is a vártnál.

 

A gránit mosogató karbantartásához, de persze bármilyen anyagú mosogatómedence esetében érdemes használat után leöblíteni a mosdó falát és alját. Jó döntés lehet a használat során az edényeket, fém serpenyőket egy parafa alátétre helyezni mosogatás közben.

Mérete

Mi alapján döntsük el, hogy mekkora mosogatóra van szükségünk? A gránit mosogató méretének kiválasztása főleg a szokásaink és a rendelkezésünkre álló hely függvényében történjen. Például, ha kevés a munkafelületünk, akkor érdemes lemondani a két medencés mosogatóról, de ha nagy konyhával rendelkezünk, amit gyakran, és akár többen is használunk, akkor a két medencés változat győzhet. Például, ha rendelkezünk mosogatógéppel, akkor mosogatás helyett inkább csak az étel előkészítése, elmosása, illetve a főzés közbeni mosás, öblítés lesz a mosogató funkciója, így lemondhatunk a nagy felületű mosogatómedencékről. Kompromisszum lehet az egymedencés és a kétmedencés mosogatómedence között a másfélmedencés kialakítás, amely egy kis gyümölcsmosót vagy épp mosogatótálcát tartalmaz.

 

Egy kétmedencés mosogató körülbelül 90 cm x 50 cm-es helyet foglal el a pultból, egy csepegtető nélküli egymedencés 40 cm x 50 cm, 32x32 cm-es medencével, míg egy másfél medencés kivitel például rendelkezhet 25 és 35 cm-es medencékkel, mellyel 80x50 cm összesen a pultból elfoglalt hely.

Beépítése

A gránit mosogató beépítése valójában ugyanúgy zajlik, mint egy hagyományos mosogatómedence beépítése. Azonban súlyuk miatt alkalmanként nagyobb alátámasztást igényelnek.

Általában úgy zajlik a gránit mosogatómedence beépítése, hogy egy erre elkészített sablont illesztünk a munkalap felületére, melyet körbe rajzolunk, így készítve elő a későbbi nyílás helyét. Ezért a sablon körbe rajzolása, elhelyezése során legyünk nagyon körültekintőek, mérjünk meg mindent akár többször is, különös figyelmet szenteljünk a lefolyó helyének. Figyeljük meg, hogy a medence milyen távol helyezkedik el a munkalap szélétől.

A sablon körbe rajzolása általában puha ceruzával történik, ha ezzel megvagyunk, és eltávolítottuk a sablont, óvatosan vágjuk pengével ki a nyílást. A ceruzával rajzolt vonal belső oldala mentén vágjunk.

A mosogatótálcát helyezzük fel a munkalapra, határozzuk meg a medencék és a lefolyó csatlakozásának a helyét. Majd felvihetjük a mosogatótálca szélére a szilikont, hogy aztán a pontosan beillesszük azt az előkészített nyílásba. Majd a munkalap felületére húzzuk rá a rögzítőklipszeket.

A mosogató csaptelep felszerelése során ellenőrizzük le, hogy kompatibilis-e a mosdóval. Ezek után csatlakoztatjuk a szifont a lefolyóhoz.

A gránit mosogató tisztítása

A minőségi gránit mosogatók speciális víz- és szennyeződéstaszító réteggel van bevonva. Ha ez a réteg valamennyire kopásnak indul, de ez az anyag pótolható. A gránit mosogatók karbantartására gyártott tisztító tartalmazza ezt az adalékot, így ezek a szerek a tisztítás során újra és újra megújítják a felületet. Pár havonta érdemes ilyen speciális mosószert alkalmazni.

 

Egyébként a mindennapi használat során elég egy nedves törlőkendőt használnunk.

A komolyabb szennyeződések eltávolításához is elég egy durva szivacs. Vízkő esetén - mely alapvetően nem jellemző a gránit mosogatóra- ecetet, vagy hagyományos tisztítószereket alkalmazhatunk. Bár a gránit mosogató egyik legnagyobb előnye, hogy természetes anyagokkal karbantartható.

 

A gránit mosogató javítása

A gránit mosogatóra nem jellemzőek a sérülések, ha azonban mégis előfordulnának, akkor epoxigyanta keverékkel szokták kipótolni a keletkezett lepattogzást, rést.

Egyébként a gránit mosogatóval nem szokott probléma lenni. A gránit mosogató javítására akkor van szükség, ha például a beépített mosogató, mosogatótálca kilazul és kimozdul a helyéről. Ilyenkor azonnal hívjunk szakembert, hiszen a vízszigetelés fontos a konyhabútornak. A csaptelep csere ugyanúgy zajlik a gránit mosogatók esetében, mint a fém változatoknál.

 

Összességében láthatjuk, hogy a gránit mosogatókban egyszerre testesül meg a funkcionalitás és az esztétikum. Hiszen ezt az ellenálló anyagot könnyű tisztítani, karbantartani, megjelenése pedig elegáns, bármilyen stílusú konyhába is szánjuk, sikkes megjelenése, visszafogott, matt színei mindenképpen hozzátesz az összhatáshoz. A gránit mosogatók színválasztéka ugyanis segít megteremteni a harmóniát, a hófehértől annak melegebb és sötétebb árnyalataitól a kávészín, halványbarna bizonyos kombinációin keresztül egészen a szürkés árnyalatokig juthatunk el a színskálán, hogy megtaláljuk a tökéleteset.

Ennek a prémium minőségű és kinézetű anyagnak azonban kissé magas az ára. A termék hátrányai ebben ki is merülnek. Érdemes mérlegelnünk konyhánk kialakításakor, hogy a gránit mosogató nyújtotta lehetőségek beleférnek-e abba a keretbe, amelyet konyhánk felújítására, kialakítására szánunk.