Te tudod, hogy miért fontos a zuhanytálca szigetelése?

Napjainkban egyre több háztartásban terjed el, hogy bizonyos területeken egyszerűen kihagyják a szigetelést. Hogy miért? Egyszerű: mert olcsó! Neked viszont nem érdemes ezzel játszanod, különösen akkor, ha a fürdőszobádról van szó. Ellenkező esetben hamar búcsút inthetsz annak a rengeteg munkának, amit belefektettél.

Ha emeletes házban élsz, biztosan veled is előfordult már, hogy eláztatott a felső szomszéd. Ennek az oka lehet egy rossz vécé, de egy szigetelés nélküli zuhanyzó is. Ráadásul a dühös szomszédok mellett ez a rengeteg kifolyó víz a te otthonodban is komoly károkat okozhat. Elázhatnak létfontosságú elemek a burkolat alatt, de a penész is komoly fenyegetést jelenthet.

 

Te tudod, hogy miért fontos a zuhanytálca szigetelése?

 

De mivel szigeteljek egyáltalán?

Mielőtt kiválasztanád a szigetelőanyagot, nem árt tisztázni, hogy milyen típusú zuhanyzód van. Az épített darabokat ugyanis másképp kell szigetelni, mint az egyszerű tálcás társaikat. Ebben az esetben az epoxi fuga a befutó, mivel ez a színezett műgyanta teljesen vízzáró.

De mi a helyzet a nem épített zuhannyal? A kádak és gyári zuhanytálcák esetén a szilikonos szigetelés a legelterjedtebb. Ezzel könnyedén zárható a rés a falak mentén. Arra vigyázz, hogy minél nagyobb a hézag, annál több töltőanyagra lesz szükséged. Emellett célszerű olyan típust választani, ami ellenáll a penésznek.

 

 

Melyik részét szigeteljem a zuhanyzónak?

Habár a cikk a zuhanytálcára koncentrál, nem érdemes figyelmen kívül hagyni ezt a kérdést. Hiába szigeteled a tálcát, ha a falak mentén ugyanúgy szivárog majd a víz. Ezzel sutba vágod azt a rengeteg időt és pénzt, amit rászántál a vízszigetelésre.

Ebben az esetben sem mindegy, hogy a kabint egyben vásároltad vagy az üvegeket, ajtókat a falra erősítetted. Ugyanis az első verziónál optimális esetben nem kell tartanod attól, hogy a víz kiszökne. Az épített falnál viszont szükséged lesz némi védelemre. Erre a kenhető fólia lehet a jó választás, ami rugalmas réteget képez a szigetelni kívánt felületen, a hajszálrepedések sem okozhatnak gondot.

 

 Te tudod, hogy miért fontos a zuhanytálca szigetelése?

 

 

Miért nem szigeteléssel árulják a zuhanytálcát?

Teljes joggal teheted fel a kérdést, hogy miért neked kell ezzel foglalkoznod, amikor egy csomó pénzt kifizettél a boltban. Az igazság az, hogy a zuhanytálcák alapvetően szigetelnek, csak épp ez nem mindenre elegendő. A legjobb esetben ez csak arra jó, hogy ne jusson ki olyan mennyiségű víz, ami kárt tehetne.

Viszont a a falak mellett réseket már nem tudja önmagában kitölteni, és ezek a részek komoly kockázatot jelentenek a vízszivárgás szempontjából. Továbbá megeshet, hogy valahol hajszálrepedés keletkezett, amit te szabad szemmel nem látsz, a víz viszont megtalálja a saját útját benne.

A fentiekből már valószínűleg számodra is érthető, miért nem érdemes a szigetelésen spórolni. Hosszú távon a károk javítása sokkal nagyobb összeget emészthet fel, mint amennyit a beépítéskor kellett volna rászánnod. Inkább láss munkához, hogy minél hamarabb kiélvezhesd annak gyümölcsét és sokáig használhasd problémamentesen a zuhanyzódat! Sok sikert!

 

 

Ha még nem vetted meg az új zuhanytálcát a fürdőszobába, akkor feltétlen látogass el webáruházunkba! Széles kínálatunkban több típus, méret és forma közül válogathatsz, melyek között könnyedén megtalálhatod azt a modellt, amelyik a leginkább illik a te fürdődbe.