Szúnyoglárva irtása medencében? Így csináld!

A nyári időszakban a legtöbb családi ház udvarán megjelennek a kerti medencék, ami nem is csoda, hiszen nincs is jobb szórakozás a nagy melegben, mint hűsölni, strandolni, pláne, ha ez ingyen van, és nem is kell érte menni sehová.

Szúnyoglárva irtása medencében? Így csináld!

 

Ahhoz azonban érteni kell, hogy a vizet sikerüljön tisztán tartani, ugyanis nyilvánvaló, hogy egy ekkora tömegű vizet nem fogunk naponta a cserélni. Ha viszont napokon keresztül nem csinálunk vele semmit, bealgásodik, beáll, illetve megjelennek benne különböző élőlények, mint például a szúnyoglárvák.

Ha idáig eljutunk, hogy a medencénkben szúnyoglárvákat találunk, ideje sürgősen tenni valamit, ha eddig nem is reagáltunk! Merthogy ez az a pont, amikor a medencénk egy szúnyogkeltetővé, és hamarosan nemcsak a vizet nem lehet majd használni, hanem a kertben sem lehet majd megmaradni a rengeteg kikelt szúnyog miatt.

 

Szerencsére igen egyszerű módszerek vannak arra, hogy a kéretlen rovarokat távol tartsuk a medencénk vizétől. Léteznek ugyanis speciális vegyszerek, ami kifejezetten a kerti medence tisztítására lettek kifejlesztve, de persze tudni kell, hogyan használjuk őket.

 

Hogyan tartsuk tisztán a vizet?

A kerti medence vizének tisztántartásához három dologra kell figyelni: a medence ideális pH-értékére, az algák és egyéb élőlények szaporodásának megelőzésére, valamint a megfelelő klórtartalomra. Emellett persze a szabad szemmel is látható szennyeződéseket célszerű kipecázni a vízből.

 

Nagyon sok olyan rovar van, ami előszeretettel rakja vízbe a petéit, ahol aztán kikelnek a lárvák. Ilyenek kedvenc vérszívóink is, vagyis a szúnyogok. Ha nem vegyszerezzük a kerti medence vizét, nagyon hamar azt vehetjük észre, hogy saját magunk tartunk fenn egy szúnyogkeltetőt a kertünkben.

Éppen ezért a szúnyoglárva irtása a medencében nagyon fontos. Ehhez gondoskodni kell a medence megfelelő klórtartalmáról, így ugyanis nem fognak életben maradni benne a szúnyoglárvák.

 

 Szúnyoglárva irtása medencében? Így csináld!

 

 

Miért akkora baj, ha szúnyoglárva van a vízben?

Nos, az egészségünket éppenséggel nem veszélyeztetik, de amellett, hogy nem kifejezetten vonzó és gusztusos egy olyan vizű medence, ami tele van szúnyogok lárváival, és még ki tudja, mivel hosszútávon nemcsak a fürdőzéstől veszi el a kedvünket a szúnyoglárvák jelenléte, hanem a létezésről is.

 

Ugyanis azzal, ha hagyjuk, hogy a medencénk vizében elszaporodjanak ezek a lárvák, ideális helyet biztosítunk az újabb szúnyoggeneráció kikeléséhez, vagyis rövid időn belül az egész kertünk élhetetlen lesz. Köszönhetően a temérdek szúnyognak, akik gond nélkül tudtak fejlődni a medencénkben.

 

Fontos tehát, hogy beszerezzük a megfelelő medence vegyszereket, és kezeljük a kerti medencénket, hogy ez ne történhessen meg, és se a szúnyoglárva, se egyéb rovar különböző formái ne tudjanak tanyát verni a vízben.

 

Ha nem akarunk egy jó adag szúnyogot kinevelni a saját kertünkben, akkora medence tisztításán felül érdemes odafigyelni arra is, hogy azokon a helyeken, ahol be tud gyűlni az esővíz, rendszeresen tüntessük el a vizet! Tehát vödrökben, hordóban, ha gyűjtünk is esővizet, lehetőleg egy héten belül használjuk el, vagy öntsük ki belőlük!

 

Ahol magától tud megállni a víz, ott gondoskodjunk az elvezetéséről, ugyanis amíg sokáig megmaradó víz lesz a kertünkben, addig a szúnyogok is kiváló terepet találnak arra, hogy pete állapotból kifejlődjenek vérszívókká.

 

A medencében ugyebár alap, hogy egy hétnél tovább van a víz, ezért fontos a vegyszerezés, mert így meg tudjuk előzni ezt az állapotot.