Szúnyogcsípés kezelése, viszketés enyhítése

Nagyon csábító a kellemesen langyos levegőjű nyári estéken élvezni a kerti bútorok kényelmét, és kint ejtőzni a teraszon, vagy lent az udvarban, azonban az ilyen kellemes időben szinte biztos, hogy meg kell küzdenünk a szúnyogokkal. Nemcsak mi szeretjük ugyanis a hűvös nyáresti levegőt, hanem ők is, ami számunkra rossz hír, mert az említett friss levegőnél csak egy valamit szeretnek jobban, mégpedig a vérünket.

Szúnyogcsípés kezelése, viszketés enyhítése

Ezzel pedig az a probléma, hogy a szúnyogok duzzadt, vörös, viszkető csípéseket hagynak maguk után, amik nagyon kellemetlenné tudják tenni az életünket. És ez az, amiért foggal-körömmel igyekszünk ellenük küzdeni.

 Szúnyogcsípés kezelése, viszketés enyhítése

 

Vessünk be mindent a megelőzés érdekében!

A szúnyogcsípés elleni küzdelemben leginkább a megelőzésnek van szerepe, azaz meg kell tennünk mindent, hogy elkerüljenek a vérszívók. Erre számos eszközünk van: bőrre fújható, illetve kenhető szúnyogriasztó, füstölő, ultrahangos rovarriasztó, szúnyogriasztó növények, és még hosszasan lehetne sorolni a lehetőségeket.

 

Sokszor azonban azt tapasztaljuk, hogy vagy a szúnyogok mutálódnak egyre inkább, vagy pedig a csodaszereink hatástalanok, de annak ellenére, hogy gyakorlatilag körbe barikádoztuk magunkat a szúnyogok elleni eszközökkel és készítményekkel, mégiscsak felfedezünk egy-egy viszkető, piros foltot a bőrünkön.

 

Bizony, vannak szúnyogok, akik mindent túlélnek, nincs mit tenni. Ebben az esetben a szúnyogcsípés kezelésére kell fektetni a hangsúlyt.

 

Kezelni egy szúnyogcsípést???

Most bizonyára többen is felkapják a fejüket: mégis mit kell kezelni egy szúnyogcsípésen? Nos, valójában semmit. Legalábbis, ha nem csinálunk semmit a szúnyogcsípéssel, akkor is szépen el fog múlni magától, nem igazán szokás ebbe belehalni, és különösebb szenvedést sem okoz, legfeljebb némi bosszúságot, amiért vakarózása késztet.

 

Amiért azonban ha nem is muszáj, de érdemes kezelni a szúnyogcsípést, az az, hogy nagyon meg tudjuk könnyíteni az elviselését, illetve tehetünk azért is, hogy hamarabb elmúljon. Azon kívül, hogy a szúnyogcsípés viszket, valljuk be, nem is igazán szép látvány a bőrünkön, ezért célszerű tenni annak érdekében, hogy minél előbb megszabaduljunk tőle. Ami a viszketést illeti, léteznek hűsítő, illetve a viszketést csökkentő krémek, amiket tudunk alkalmazni, ezek leginkább azonnali hatásúak, segítenek megszüntetni a kellemetlenségeket.

 

Hatásos házi praktikák

Emellett azonban érdemes körülnézni a konyhában is, ugyanis számos otthoni praktika is van a viszketés enyhítésére, illetve a duzzanat mérséklésére.

 

A méz például gyulladáscsökkentő hatású, ezért kevésbé fog bepirosodni, és hamarabb eltűnik a szúnyogcsípés helye, ha mézet kenünk rá. A szódabikarbóna hasonló hatással bír, illetve a bazsalikom levele is. Utóbbit szét kell tépni, és bedörzsölni vele a szúnyogcsípést.

 

A citrom és a lime antibakteriális hatása révén megöli az összes baktériumot, ez szintén segít abban, hogy a szúnyogcsípés kevésbé legyen csúnya. A banánhéj kiszívja a csípésből a folyadékot, ezáltal enyhül a viszketés, az almaecet pedig szintén a viszketés mérséklésében segít.

 

 

 Szúnyogcsípés kezelése, viszketés enyhítése

 

 

Az illóolajok közül a teafaolaj az, ami valódi varázsszer, szinte mindenre jó. Nem meglepő tehát, hogy a szúnyogcsípésre is. Egyrészt, fertőtleníti a csípés helyét, másrészt villámgyorsan megszünteti a viszketést, és gyulladáscsökkentő hatása is van, így jó eséllyel lehúzza a gyulladás okozta pirosodást is, ezért gyorsabban eltűnhet a szúnyogcsípés nyoma.

 

Hasonlóan hatásos az eukaliptusz illóolaj is. Ha pedig elviselhetetlen a viszketés 70 százalékos gyógyszertári, orvosi alkohollal bekenve a csípést, pillanatok alatt megszűnik a vakarózás!