Karácsonyi ablakdíszek: díszítse fel a lakást!

Vészesen közeleg a karácsony, a legtöbben már elkezdték beszerezni az ajándékokat és a karácsonyfadíszeket. Az ünnep lényege, a szeretet és a család összetartozásának megélése, az együtt töltött idő, de igazán teljessé a szépen feldíszített otthon és fenyőfa teszi. Ahhoz, hogy ne csak a szívekben, hanem a házakban, lakásokban is ragyogás legyen, szükség van karácsonyi ablakdíszekre, égősorokra és egyéb csillogó, díszes kiegészítőre.

Sokan vannak, akiket megijeszt a készülődési folyamat, nem marad semmire elég idejük és végül emiatt lesz feszült a karácsonyi vacsora közben és után. Nekik szeretnénk segíteni ebben a cikkben: a következő bekezdésekben tippeket gyűjtöttünk össze azoknak, akiknek gondot okoz a készülődés. Reméljük segítségünkkel önnek is nyugodt, békés és nem utolsó sorban díszes karácsonya lesz.

Karácsonyi ablakdíszek: díszítse fel a lakást!

Karácsonyi ablakdíszek: díszítse fel a lakást!

ELSŐ LÉPÉS: TERVEZÉS

Ahhoz, hogy ne alakuljon káosszá a szervezés és a megvalósítás, első lépésként mindenképpen szükséges lesz egy terve. A folyamat során el kell dönteni, hogy kinek milyen ajándék kerüljön beszerezésre, milyen színekben pompázzon a karácsonyfa és ezzel együtt az otthona, valamint azt is, hogy mi kerüljön a karácsonyi asztalra. Higgye el, hogy ha már ez megvan, sokkal nyugodtabban vág majd bele a készülődés gyakorlati részébe. Miért? Az előre meghatározott lépések alapján nem kezd el kapkodni, nem hagy az utolsó pillanatra semmit, és ha bőven hagy időt mindenre, akkor nem is kell egy csapásra megoldani mindent. Javasoljuk, hogy az ajándékok beszerzését kezdje el minél hamarabb, listát készítve az ajándékozott személyekről. Így biztosan mindenkire jut idő, senki nem marad ajándék nélkül a fa alatt. Sőt bőven marad majd ideje a csomagolásra is.

 

A díszeket is érdemes akár már 3-4 héttel karácsony előtt beszerezni, ennek több előnye is van. Közvetlen az ünnepek előtt nagy rohamra lehet számítani a boltokban, ilyenkor az ember türelmetlen, nem gondolja át a választását, hiszen célja, hogy szabaduljon a boltokból minél hamarabb. Ezzel azt érheti el, hogy végül nem lesz olyan az összkép, mint amilyet elképzelt. Arról nem is beszélve, hogy ekkor már jóval kisebb a választék is az üzletekben és nem biztos, hogy megtalálja a tökéletes darabokat.

 

A tervezés utolsó lépése a karácsonyi menü. Érdemes jól átgondolni, hogy mire lesz elég ideje, miből mennyire van szükség, hány vendég fog érkezni. Írjon egy listát az egyes fogásokról, arról, hogy hány személyre készíti el azokat, majd ennek alapján a hozzávalókról. A legtöbb alapanyagot be lehet szerezni már jóval a karácsonyi roham előtt, így az utolsó pillanatokban csak a romlandó dolgokra kell koncentrálni. Szerezze be a lisztet, cukrot, fűszereket, tésztákat időben!

 

 Karácsonyi ablakdíszek: díszítse fel a lakást!

MÁSODIK LÉPÉS: KARÁCSONYI ABLAKDÍSZEK A HELYÜKRE KERÜLNEK

Ahogy megkezdődik az adventi időszak, már nyugodtan elkezdheti feldíszíteni az otthonát, természetesen egyelőre a karácsonyfa nélkül. Ilyenkor kerüljenek ki a girlandok, fénydekorációk és a karácsonyi ablakdíszek a lakásban. Ügyeljen rá, hogy ne legyen túl giccses a díszítés, hiszen ezzel az ellenkezőjét éri el, mint szeretné: összecsapottnak tűnhet majd az összkép. Nem szükséges például minden ablakba valamilyen dísznek kerülnie, anélkül is ízléses lehet a dekoráció.

 

Az elhelyezett fények darabszámán kívül a színekre is érdemes odafigyelni. Javasolt egy, maximum két kombinációjának a használata, így biztosan szép lesz majd az összkép. Az arany például remekül mutat zölddel vagy pirossal kombinálva, de egyre inkább divat a rózsaszín és a fehér színek használata is. Előbbit kombinálhatja például barna díszekkel is.

 

Adódhat a kérdés, hogy mi történjen évről évre a felhalmozódott a díszekkel. A legtöbben felhasználják az előző évekből megmaradt díszeket is, maximum néhány újabb darabot vásárolnak hozzájuk, így csökkentve az ünnep költségeit. Ez azonban egy idő után unalmas lehet, ha az elmúlt években mindig ugyanazok a színek képviseltették magukat.

 

Erre remek megoldás lehet, ha az évek során két különböző színt kombinál, melyek passzolnak egymással. Ilyenek például a kék és az ezüst: szerezzen be mindkettőből elég díszt, gyűjtögessen évről-évre mindkettőből néhány darabot. Így csak három évente lesz ugyanolyan az otthona: első évben kombinálhatja a két színt, utána csak kék, majd csak ezüst dekorációt tehet ki. Így biztosan nem fogja megunni ezeket a díszeket és összeállításokat.

 Karácsonyi ablakdíszek: díszítse fel a lakást!

 

HARMADIK LÉPÉSKÉNT IRÁNY A CÉL

Az utolsó pár napban igazán furcsán érezheti magát, ha követte az eddigi lépéseket: nyugodtan kezd majd bele az utolsó simításokban, nem fogja érezni a jól megszokott nyomást, amelyet az utolsó pillanatban való kapkodás okozott eddig.

 

Ilyenkor már csak az ételek romlandó részének beszerzésével és az ajándékok becsomagolásával kell foglalkoznia. A húsokat érdemes bepácolni, a halat előkészíteni, hogy amikor a tényleges főzésre kerül a sor, ezzel se kelljen törődnie. Ha mégis szeretné egy kicsivel hamarabb beszerezni ezeket az ételeket, ne habozzon, nyugodtan le lehet őket fagyasztani a tényleges elkészítésig. Ebben az esetben azonban figyeljen oda, hogy időben kivegye a fagysztóból őket, nehogy emiatt csússzon meg a karácsonyi asztal elkészülte.

 

Az ajándékok becsomagolását illetően ugyanaz a szabály érvényes, mint a dekoráció és az ablakdíszek felhelyezésénél. Igyekezzen kerülni az eltérő színeket vagy az olyanokat, amelyek nem passzolnak egymáshoz. Például ha arany csomagolópapírt választott, akkor bátran használjon barna szalagot és masnit, de ha piros papírral dolgozik, akkor a fehér lehet jó választás.

 

Sokan esnek abba a hibába, hogy az ajándékok egységes papírba csomagolásakor nem jegyzik fel, hogy melyik dobozba vajon mi lehet. Ilyenkor kezdődhet a folyamat előlről, hiszen senki nem akarja, hogy összekeveredve kerüljenek kiosztásra a meglepetések. Már számos papírboltban és a direkt erre a célra felállított standoknál lehet kapni karácsonyi ajándékcímkét. Ezek az apró, díszes kis matricák segítenek abban, hogy ne keveredjenek össze az ajándékok. Mindenkinek névre szólóan lesz a dobozkája a fa alatt.

 

Ezekkel az apró trükkökkel nagyon sokat javíthat a karácsony minőségén, ha külsőre nem is, de belül a szívekben mindenképp. Megspórolhatja az idegeskedést, a kapkodást és a felesleges köröket. Az ajándékok mihamarabbi beszerezésével pedig biztosan mindenki olyan dolgot kap, aminek tényleg örülni fog. Ne féljen akár már most elkezdeni a tervezgetést és az eszközök, alapanyagok beszerzését, nagyon sok erőforrást spórolhat meg vele.

 

Karácsonyi ablakdíszek: díszítse fel a lakást!

 

Nyugodt készülődést és kellemes ünnepeket kívánunk!